Oficierea logodnei (sfaturi pentru pastori)

Întrebare:

Am fost ordinat recent în slujba de pastor și îmi stă în față oficierea unei logodne. Vreau să vă cer să-mi împărtășiți câteva sfaturi și experiență cum să conduc și să oficiez acest eveniment?

Mă bucur că ați cerut sfatul și vreți să faceți toate lucrurile la calitatea cea mai bună. Așa ne învață Dumnezeu și așa trebuie să facem orice slujire. Vă voi împărtăși cu bucurie cum oficiez slujba logodnei și sper să vă fie de folos.

După ce băiatul a cerut fata în căsătorie și fata a răspuns la cererea lui, după ce băiatul a mers să ceară fata în căsătorie de la părinții ei, acum va urma logodna pe care ați fost invitat să o oficiați și care face parte din rânduiala inițierii căsătoriei și pregătirilor pentru nuntă.

Dacă tinerii sunt din biserici diferite

Trebuie să luați legătură cu pastorul bisericii respective și să discutați din timp cum se va desfășura oficierea logodnei și să vă împărțiți responsabilitățile. Este obișnuit să conducă logodna pastorul băiatului, dar nu este ceva strict și dacă ați hotărât împreună o poate conduce pastorul fetei. Când veniți deja la locul unde se va defășura logodna, este bine să vă retrageți undeva și să mai vorbiți o dată cu pastorul din cealaltă biserică despre mersul logodnei și responsabilitățile fiecăruia.

Faceți cunoștință cu oamenii prezenți

Logodna se face la o masă și chiar atunci când veniți, dați mâna cu băiatul, cu fata, cu părinții lor și cu toate rudele care au fost invitate la logodnă și faceți cunoștință cu fiecare din ei.

Rugați-vă înainte să vă așezați la masă

Toate discuțiile se vor desfășura în jurul mesei. De aceea, unul din pastori va citi un text din Biblie despre căsătorie cum ar fi Genesa 2:18-25 sau Efeseni 5:31-32 și va explica originea divină a căsătoriei și importanța logodnei. Pentru aceasta este bine să folosiți textele din Biblie care vorbesc despre logodnă. Dacă veți citi Deuteronom 22:23-29, trebue să accentuați că logodna este pusă în rând cu căsătoria, iar dacă veți citi 2 Corinteni 11:2-3, trebuie să arătați că logodna este imaginea relației care este între Hristos și Biserica Sa, acum și noi, creștinii, trebuie să păstrăm frumoasă această imagine. Cei ce desfac logodna  tocmai strică această imagine înaintea lumii și îi face să creadă greșit despre relația lui Hristos cu Biserica Sa. Tinerii, părinții lor și rudele trebuie să înțeleagă că logodna este o înțelegere sfântă, un angajament pentru încheierea căsătoriei și după ea urmează pregătirile pentru căsătorie. După ce va fi spus acest mesaj important, să vă rugați cerând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra discuțiilor care urmează să le aveți și asupra bucatelor de pe masă.

Întrebați tinerii cum s-au cunoscut și de ce au hotărât să se căsătorească

Și părinților și celor prezenți le va fi interesant să audă istoria de dragoste a tinerilor, cum s-au cunoscut și cum s-au îndrăgostit unul de altul și au ajuns să aibă convingerea că vor să se căsătorească. Întrebați și băiatul și fata și dați-le timp să povestească despre ei și relația lor. După necesitate sau dacă cineva din tineri este mai timid și vorbește prea puțin, puteți interveni cu întrebările care vor fi necesare. Fiți atent la ce spun ei ca să vă asigurați că relația lor este bună și nu-i va împiedica să întemeieze o familie, căci mai sunt încă suficiente cazuri când părinții aranjează ceva sau unul din tineri are alte interese. Ascultând atent, veți putea să vă dați seama cum este relația lor, iar unde nu vă este clar, puneți întrebări ca să înțelegeți.

Întrebați părinții

După ce au vorbit tinerii, să-i întrebați pe părinți ce cred ei despre intenția tinerilor de a se căsători, dacă nu au nimic împotrivă, dar și dacă nu au aranjat cumva căsătoria împotriva voii tinerilor. Întrebați părinții dacă sunt gata să-și dea binecuvântarea pentru căsătoria copiilor și asigurați-vă că ați primit un răspuns clar de la ei.

Întrebați și rudele

Cei care au fost invitați la logodnă evident că sunt rude apropiate și dragi mirelui sau miresei. De aceea, este bine să-i întrebați și pe ei dacă au ceva de spus. Bineînțeles că rudele nu pot decide cu privire la căsătorie, dar se vor simți bine și ei dacă le va fi oferită posibilitatea să spună cuvinte de apreciere și încurajare la adresa tinerilor. După ce v-ați asigurat că nu există nici o piedică pentru această căsătorie…

Dați-le sfaturi tinerilor

Trebuie să le spuneți cât de important este să se păstreze curați în perioada de la logodnă până la nuntă, să nu întrețină relații sexuale și să se ferească de orice ispită, respectând anumite limitări în relația lor. Învățați-i să se ferească de sărutări și atingeri care le vor stârni dorința sexuală. Eu le spun tinerilor că dacă le voi oficia și cununia vreau foarte mult să anunț la nuntă primul lor sărut și acela să fie primul. Le mai spun că înainte de cununie îi voi întreba dacă pot să anunț primul sărut și dacă va fi primul și dacă voi primi un răspuns negativ sau nesigur de la ei, atunci nu voi anunța acest sărut și nunta va fi fără el. Le mai spun tinerilor să fie atenți ce poze fac și publică pe rețelele de socializare, căci la unii nu am avut libertatea să anunț primul sărut după ce am văzut pozele lor care au stârnit și în mintea altor oameni gândul că relația lor nu a fost curată cum o cere Dumnezeu.

Stabiliți data consilierii spirituale

Sfătuiți-i pe tineri să studieze bine acum Cuvântul lui Dumnezeu cu privire la căsătorie și chiar dacă au făcut anterior unul din cursurile biblice despre căsătorie cum ar fi “Cum să-ți zidești o familie trainică?” sau “Într-o zi mă voi căsători”, este foarte important să studieze acum cursul “Căsătorie fără regrete”. Fixați data când vă veți întâlni cu ei să le oferiți consiliere spirituală premaritală.

Accentuați importanța lunii de miere

Deschideți Biblia și citiți Deuteronom 24:5 și spuneți-le tinerilor cât de important este pentru căsătoria lor să plece imediat după nuntă în luna de miere. Eu le spun tuturor că dacă toți banii pe care îi vor primi în dar la nuntă le ajung doar pentru a pleca în luna de miere, aceasta să facă, căci în această lună se pune temelia relației lor, atunci se lipesc ei unul de altul (Genesa 2:24) și este important să fie scutiți de alte responsabilități și griji ca să se poată realiza aceasta. Am avut și un caz când au venit doi tineri și au spus că ei nu vor pleca în lună de miere, pentru că el, mirele, are mult de lucru cu tatăl său. Am încercat să-i conving și dacă am văzut că nu reușesc, atunci le-am spus că eu nu le voi oficia cununia și că trebuie să-și caute un alt pastor. Au mers acasă, au vorbit cu părinții și în aceeași zi mi-au telefonat și mi-au spus că vor pleca în luna de miere, iar la nuntă părinții băiatului le-au dăruit foile de odihnă pentru luna lor de miere.

Sfătuiți pe părinți

Uneori, din dorința să facă nunta cât mai frumoasă și bogată, părinții o amână pentru o perioadă lungă de timp. Trebuie să le vorbiți și părinților și tinerilor să nu amâne nunta prea mult. Dacă părinții nu sunt creștini, trebuie să le explicați că la nunțile creștine nu se consumă alcool. Să le vorbiți și cu privire la dansuri, legători și alte rânduieli care nu le practicăm, pentru că nu aduc zidire sufletească și nu se potrivesc cu învățătura Evangheliei. Explicați-le că la nunțile creștine fiecare oaspete dăruie atât cât are pe inimă, din dragoste și nu face spectacol din aceasta. Mai spuneți-le părinților să facă nunta potrivit cu mijloacele ca să nu-și facă ei datorii mari și probleme care apoi le vor afecta nu doar relația lor, ci și pe cea a tinerilor, căci unii după ce au făcut cea mai bogată nuntă din sat au plecat toți peste hotare, separați unii de alții, ca să câștige bani să întoarcă datoriile de nuntă. Așa ceva nu este bine și nu trebuie să se întâmple la copiii lui Dumnezeu. Părinții trebuie să mai fie sfătuiți să nu-i încarce pe tineri cu prea multă slujire și griji în pregătirile lor pentru nuntă, iar după nuntă să rezolve toate lucrurile singuri, lăsându-i pe ei să plece chiar a doua zi dimineață în luna de miere. Mai trebuie spus părinților și explicat bine că după nuntă copiii lor îi vor părăsi în sensul biblic și ei trebuie să se pregăteacă și să nu le încurce în acest proces hotărât de Dumnezeu.

Spuneți rudelor Evanghelia

De cele mai multe ori printre rudele venite sau chiar și părinții băiatului sau fetei  este cineva care nu a intrat încă în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos și nu este mântuit. Să aveți toată îndrăzneala și să le spuneți acestor oameni Evanghelia. Explicați-le că ei sunt păcătoși, că au nevoie de mântuire și că aceasta poate fi căpătată doar prin credință în Domnul Isus Hristos. Îndemnați-i să se pocăiască, să vină la biserică să se boteze și să se alipească de adunarea sfinților. Asigurați-vă că aceasta au înțeles toți oamenii veniți la eveniment.

Rugăciunea pentru logodnă

Îndemnați toată lumea să se scoale în picioare la rugăciune. Veniți aproape de băiat și fată sau apropiați-vă de ei ca să vă rugați pentru logodna lor. Dați-le posibilitate mai întâi tinerilor să se roage fiecare, apoi rugați-vă pentru ei și mulțumiți Domnului pentru dragostea care le-a pus-o în inimi unul pentru altul ca să-i unească în căsătorie. Rugați-vă ca să-i ajute Domnul să se păstreze curați până la căsătorie, să fie fără îngrijorare în pregătirile de nuntă și în familia lor să-I slujească Domnului cu toată credincioșia.

Anunțarea mirelui și a miresei

După ce ați făcut această rugăciune, în fața oaspeților, să-i declarați pe băiat și pe fată că sunt mire și mireasă, felicitați-i și invitați-i pe ceilalți oameni să-i felicite. Este bine să faceți o poză și dacă aveți un aparat de telefon care pemite aceasta, să postați poza de la logodnă pe Facebook ca să-i poată felicita toți prietenii lor și să se bucure de ei.

Prezentarea tinerilor în fața bisericii

Înainte ca să plecați, să le spuneți tinerilor ca să vină la serviciul divin următor al bisericii și acolo să-i chemați în față și să-i prezentați ca și mire și mireasă și să vă mai rugați o dată pentru ei.

Invit pe pastorii care citesc acest portal să contribuie cu sfaturile și experiența lor pe care să le scrie la comentarii.