Cum se face căsătoria în biserica baptistă?

Întrebare:

Mulţumim mult pentru articolele de pe acest site şi fie ca Domnul să vă binecuvânteze. Aşi dori să-mi trimiteţi nişte articole despre căsătorie şi anume mă interesează cum se face o căsătorie în biserica baptistă?

Voi încerca să prezint câteva lucruri care mi se par că descriu specificul nunţilor oficiate în cadrul bisericii baptiste:

 1. Creştinii din bisericile baptiste pun un mare accept pe experienţa naşterii din nou şi se căsătoresc doar cu persoane care mărturisesc că au avut aceeaşi experienţă.
 2. Tinerii nu sunt încurajaţi să stea la întâlniri.
 3. Tinerii sunt învăţaţi să se căsătorească doar când au toată convingerea şi libertatea de la Dumnezeu că trebuie să formeze o familie şi dacă se iubesc unul pe altul.
 4. Este de o mare importanţă pentru tineri să aibă binecuvântarea părinţilor asupra căsătoriei lor.
 5. Un eveniment aparte este logodna la care neapărat va participa şi pastorul (preotul) tinerilor, iar dacă sunt din diferite biserici, sunt invitaţi ambii preoţi.
 6. Pastorul le va un curs biblic de consiliere premaritală mirelui şi miresei. Unul din cele mai eficiente şi pe larg folosite este cursul „Căsătorie fără regrete”.
 7. Tinerii sunt învăţaţi potrivit cu Sfintele Scripturi să se păstreze unul pentru altul şi prima dată se vor săruta în faţa nuntaşilor, după ce vor fi cununaţi şi vor fi anunţaţi de preot (pastor) în faţa martorilor ca şi soţ şi soţie.
 8. Prima noapte a tinerilor este după nuntă şi doar atunci vor întreţine relaţii conjugale.
 9. Imediat după nuntă tinerii sunt încurajaţi să meargă  în Luna de Miere.
 10. La nunţile organizate de creştinii din biserica baptistă lipsesc băuturile alcoolice.
 11. Muzica este cu mesaj creştinesc şi, de obicei, este invitat grupul muzical al unei biserici.
 12. Cununia se face în aceeaşi zi cu nunta.
 13. Toţi nuntaşii sunt solicitaţi să participe la program cu urări, versuri, cântări sau ce au ei frumos pentru miri şi nuntaşi.
 14. Toţi nuntaşii vin cu daruri băneşti sau diferite lucruri care le vor fi de folos tinerilor la începutul căsniciei lor.
 15. De obicei programul la nuntă este foarte original şi interesant.
 16. Mirii, părinţii şi toţi cei implicaţi în organizare, caută să transmită clar mesajul Evangheliei prin tot ce se face la nuntă.

Cu siguranţă că sunt multe lucruri interesante la nunţile din cadrul bisericilor baptiste care mi-au scăpat din vedere. De aceea, invit pe cititorii acestui portal, care au luat parte la astfel de nunţi, să completeze cu cele observate de ei.