Cum se face un îndemn la rugăciune în biserică? (7 sfaturi)

Întrebare:

Sunt un predicator tânăr și de câteva ori am fost invitat să îndemn la rugăciune în biserică. Cum este mai bine să prezint nevoile de rugăciune și să motivez pe credincioși să se roage în biserică și apoi pe la casele lor? Dați-mi câteva sfaturi practice cum aș putea să fac mai bine aceasta? 

Doi barbati se roaga

O voi face cu plăcere. Iată ce te sfătuiesc.

1. Spune clar nevoile de rugăciune

Nu le menționa doar așa în treacăt sau ca și cum ai citi repede dintr-o listă, ci fii sigur că oamenii înțeleg bine care este nevoie de rugăciune, pentru ce să se roage. Dă toate detaliile necesare. Nu vorbi cu cuvinte înalte încât nimeni nu te intelege. Vorbește clar, pe înțelesul tuturor.  Pentru aceasta….

2. Fă-ți din timp o listă cu nevoile de rugăciune pe care le vei prezenta

În lista aceasta pune alături de fiecare nevoie toate detaliile necesare, dar nu intra in detalii care nu sunt necesare. Dă-le oamenilor din biserică toate informațiile necesare ca să fie și informați, dar și motivați pentru a se putea ruga la serviciul divin și apoi toată săptămâna, sau până va răspunde Dumnezeu la acea nevoie.

3. Limitează-te în nevoile de rugăciune pe care le prezinți

Nu crede că dacă faci o listă extrem de mare prin aceasta vei motiva mai tare pe oameni. Dacă sunt prea multe nevoi de rugăciune prezentate, s-ar putea ca credincioșii să nu rețină nici una sau foarte puțin să înțeleagă, plus să și tu vei fi forțat să treci superficial și în grabă peste ele și nu le vei explica suficient de bine. Dacă sunt mai multe nevoi și nu pot fi toate menționate în timpul care îți este oferit, folosește grupul bisericii din rețelele de socializare,  sau lista de email, sau Viber, sau WhatsApp, dacă veți la biserică așa o listă ca să le puteți comunica rapid oamenilor nevoile de rugăciune când este nevoie.

4. Nu predica

Este important să-i motivezi pe oameni la rugăciune cu un verset din Biblie sau cum este potrivit cu nevoia, dar nu urma exemplul celor care folosesc pentru a predica timpul acesta oferit lor să îndemne poporul la rugăciune. Căci în așa caz oamenii nu rămân nici cu predica și nici cu nevoile de rugăciue prezentate.  Și când predici, tot așa, nu obosi oamenii cu lucruri care nu se așteaptă de la tine și nu pentru aceasta ai ieșit în fața lor. Dacă ți-a fost încredițat să predici, atunci predică, dacă ți-a fost încredințat să faci îndemn la rugăciune, atunci aceasta fă și fă bine.

5. Dacă oamenii nu sunt obișnuiți să se roage cu voce tare în biserică

Atunci numește pe nume câte o persoană ca să se roage pentru o nevoie. Sau poți să întrebi cine și pentru ce nevoie vrea să se roage și așa vei fi sigur că nici o nevoie nu va rămâne fără să fie adusă în rugăciune.

6. Îndemnați-i pe oameni să-și facă liste de rugăciune și să se roage sistematic

În Biblie suntem învățați astfel:

Stăruiţi în rugăciune, vegheaţi în ea cu mulţumiri. (Coloseni 4:2)

A stărui înseamnă a persevera, a face ceva sistematic și cu toată dedicarea. Așa trebuie să ne rugăm noi și așa să-i învățăm pe toți creștinii cărora le slujim ca să se roage și ei la fel. Iată aici mai multe articole și predici care vă pot fi utile când veți face îndemn la rugăciune:

Vă mai îndemn să faceți și următoarele studii biblice unde este bine studiat subiectul rugăciunii:

  • Iacov

  • 1 Petru

  • Filipeni

  • II Tesaloniceni

  • Doamne, invață-mă să mă rog (pentru copii)

  • Iona

7. Nu uitați să vă rugați și pentru autorități

De mai multe ori în Biblie ni se spune să ne rugăm pentru împărați și pentru toți cei înălțați în dregătorii ca să putem duce un trai pașnic și liniștit cu toată evlavia și cu toată cinstea. Așa să-i învățăm și noi pe creștinii din biserică să facă.

Rugați-vă și pentru mine, autorul acestui articol, ca oridecâte ori în deshid gura să vorbesc cu putere Cuvântul lui Dumnezeu, să îndemn la rugăciune  și să vorbesc ce trebuie vorbit, așa ca Cuvântul pe care îl predic, sau îl scriu, să aducă zidire sfinților, creștere Bisericii, îndemn la rugăciune și mântuire păcătoșilor.