Cum să reușească pastorul să viziteze pe toți creștinii din biserică?

Întrebare:

Recent am fost ordinat în slujba de pastor și vreau să vă adresez o întrebare. Cum este mai bine să organizez vizitele la familiile membrilor bisericii? Noi avem 40 de persoane și dacă voi vizita câte o persoană în săptămână, voi reuși doar câte o vizită pe an și mi se pare că va fi prea puțin. Puteți să scrieți ce experiență aveți în acest sens? Este necesar să-i anunț pe oameni când mă pornesc să-i vizitez sau pur și simpul să merg la ei? 

Păstrează prioritatea predicării Cuvântului lui Dumnezeu

Prima și cea mai importantă reponsabilitate a noastră în calitate de pastori este să le dăm membrilor bisericii învățătură sănătoasă din Cuvântul lui Dumnezeu. Aceasta trebuie să facem la biserică, prin casele oamenilor și oriunde avem posibilitatea să petrecem timp cu ei. Tot în acest sens trebuie să facem uz și de tehnologiile moderne care permit comunicarea prin scrisori, email, rețele de socializare, YouTube etc. Domnul să ne dea înțelepciune cum să folosim toate aceste posibilități.

Când în prima biserică au apărut anumite nevoi care solicitau implicarea și timpul apostolilor…

Cei doisprezece au adunat mulţimea ucenicilor şi au zis: „Nu este potrivit pentru noi să lăsăm Cuvântul lui Dumnezeu ca să slujim la mese. De aceea, fraţilor, alegeţi dintre voi şapte bărbaţi, vorbiţi de bine, plini de Duhul Sfânt şi înţelepciune, pe care îi vom pune la slujba aceasta. Iar noi vom stărui necurmat în rugăciune şi în propovăduirea Cuvântului.” (Fapte 6:2-4)

Deci, în calitate de pastor, trebuie să înțelegeți că cea mai importantă responsabilitate pe care o aveți este să-i învățați pe oameni Cuvântul lui Dumnezeu și să vă rugați pentru ei. Nu lăsați cumva ca vizitele să vină pe primul plan și să lăsați Cuvântul pe locul doi.

Și aici mai vreau să accentuez ceva important. Nu vă luați după pastorii sau predicatorii care predică ca să placă audienței sau ca să strălucească cu oratoria. Gândiți-vă totdeauna la nevoile spirituale ale sfinților din biserică, prin toată învățătura căutați să împliniți ceea ce le lipsește lor și să-i desăvârșiți în vederea lucrării de slujire ca ei să-și folosească darurile spirituale și să zidească Trupul lui Hristos. Feriți-vă de predici care sună frumos, dar care nu răspund la nevoile bisericii și nu le aduc oamenilor zidire sufletească.

Vizitele trebuie să le aducă sfinților zidire sufletească

Vizitarea membrilor bisericii nu se vor face de dragul vizitelor sau ca să nu zică cineva din ei că nu i-ai vizitat sau că nu-ți faci bine slujba de pastor, sau orice mai poate spune cineva. Nu aceasta este motivația unui pastor în vizitarea membrilor bisericii, ci ca să-i cunoască mai bine, să le știe nevoile și apoi să le poată împlini aceste nevoi. Înainte ca să mergi la cineva în vizită, gândește-te bine de acasă ce învățătură trebuie să le dai membrilor acelei familii și pregătește-ți mesajul. Dacă este cineva care nu-și pune darurile duhovnicești în slujire, învață-l că trebuie să facă aceasta. Dacă cineva nu frecventează serviciile divine și orele de studiu biblic, vorbește-i și învață-l cât de important este să se îndrepte. Dacă în familie este cineva care încă nu L-a primit pe Domnul Isus Hristos ca și Domn și Mîntuitor personal, vorbește-i și dă-i îndemnul să se pocăiască și să devină ucenicul sau ucenica lui Isus Hristos și să se boteze cât mai curând. Dă-i fiecărui membru din acea familie învățătură potrivit cu nevoile lui sau ale ei. Ascultă-l pe fiecare în parte și află cât mai mult despre situația lor, ca să știi mai bine cum să le slujești și cum să-i zidești sufletește de acum înainte și prin predicile pe care le voi spune de la amvonul bisericii. Neapărat roagă-te cu familia aceasta și roagă-te pentru fiecare din ei în parte.

Îndeamnă pe sfinți să facă mese de dragoste

Dacă două sau mai multe familii locuiesc pe o stradă, îndeamnă-i să facă la cineva din ei acasă o masă de dragoste și mergi la acea masă ca să discuți cu ei, să le dai învățătură și să afli mai mult despre fiecare din ei. În felul acesta vei putea să ai părtășie cu ei toți dacă cumva nu vei reuși să-i vizitezi pe fiecare în parte.

Implică pe ceilalți slujitori din biserică

Presupun că aveți unul sau mai mulți diaconi în biserică sau poate aveți și un pastor asistent. Este bine să fie implicați și ei în vizitarea membrilor și când vă adunați la ședințele comitetului bisericii, faceți un plan bun de lungă durată pentru vizitarea oamenilor, dar lucrați la detaliile planului pentru săptămîna care vă stă în față.

Vizitează grupele de studiu biblic din biserică

Este bine și foarte necesar continuu să-i îndemnăm pe sfinți să studieze profund Sfintele Scripturi, să formeze grupe și să meargă la aceste grupe de studiu. Dacă aveți astfel de grupe în biserică, foarte bine veți face în calitate de pastor să le vizitați periodic și să-i încurajați pe sfinți să studieze. Acolo, la studiul biblic, veți putea afla mai mult despre situația fiecăruia în parte. În vederea formării grupelor de studiu biblic vreau să vă invit la sesiunea Doctrinele Bibliei pe care o voi preda în perioada 11-23 aprilie 2016 la Chișinău. La această sesiune voi preda și cursul “Legămîntul”. Tot în cadrul acestei sesiuni vom studia multe aspecte practice care țin de lucrarea unui pastor.

Organizați seminare de creștere spirituală

Aceste seminare de 3 zile sunt un foarte bun prilej să discutăm cu membrii bisericii, să-i cunoaștem mai mult, dar și să le oferim mai multă învățătură după nevoile lor, ceea ce nu reușim să facem din lipsă de timp doar la serviciile divine. La Biserica Buna Vestire  obișnuim să organizăm de două ori pe an seminare de trei zile. Începem vineri și facem până duminică la prânz. Studiem câte un curs pe care îl considerăm cel mai necesar pentru creșterea spirituală a sfinților la acel moment. Următorul seminar va fi în perioada 27-29 mai 2016 și vom studia carte proorocului Iona. Vă invit să participați cu noi la acest seminar și așa veți învăța cum să organizați pe viitor seminare cu biserica.

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă dea creștere în toate privințele.

Invit pe colegii pastori care vor citi acest articol să se expună pe marginea subiectului discutat și să împărtășească experiențele lor.