Vinul, mustul și curvia, iau mințile omului

Alcoolul ucide.  Biblia spune că ‘‘Vinul, mustul și curvia iau mințile omului.” (Osea 4:11). Din păcate trăim acest adevăr trist.  Biblia nu a dat licență consumului de băuturi tari din zilele noastre. 

În ultimii ani ni s-a spus că a bea cu moderaţie este bine pentru sănătate. Atât de bine încât unii jurnalişti (însă niciun medic deocamdată) au pretins că cei care se bucură de o sănătate bună vor fi şi mai sănătoşi – mai bine protejaţi împotriva bolilor şi a atacurilor cardiace – dacă la “pâinea cea de toate zilele” adaugă şi un pahar de vin. Este adevărat? Putem să aşezăm alcoolul alături de fructe, vegetale, vitamine şi minerale, elemente care contribuie la sănătatea şi longevitatea noastră?

Dacă este aşa, băuturile alcoolice ar trebui să ofere beneficii de seamă, deoarece alcoolul presupune nişte riscuri serioase. Să analizăm întâi cea mai mare problemă pe care o presupune consumul moderat: riscul de a deveni un consumator necumpătat, un alcoolic. Și cunosc oameni care au început chipurile a consuma cu moderație un pahar de vin, ca apoi să ajungă alcoolici înrăiți, și să își destrame familiile, iar ulterior au murit de grave boli fizice și mentale. 

Majoritatea celor care scriu despre riscurile consumului moderat nu includ riscurile la care se expun toţi băutorii. Deoarece o persoană care începe să bea serios nu mai este un consumator moderat, iese din categoria celor a căror sănătate este studiată. Asta rezultă într-o subestimare a riscurilor consumului moderat de alcool.

Alcoolul, scumpule cititor, omoară mai mulți oameni, ruinează mai multe vieți, destramă mai multe familii, distruge mai multe cariere profesionale, risipește mai mulți bani și determină mai multe boli decât multe droguri la un loc. 1/3 din toate cauzele evitabile de moarte sunt generate de consumul de alcool. Mai mult de jumătate din crime sunt comise sub influența acestui drog. O jumătate dintre arestări, 90% dintre atacurile tâlhărești și peste 50% dintre violuri sunt în legatură cu consumul de alcool. Multe din victimile accidentelor rutiere sunt cauzate de cei care conduc sub influența alcoolului.

Cu toate acestea el continuă să fie produs, ambalat, comercializat și dat publicității în cele mai diverse și atrăgătoare forme. În aceste condiții putem ușor spune că alcoolul a devenit o adevărată endemie a acestui secol, o plagă a societăți. Alcoolismul este boala care se poate vindeca doar prin credință în Domnul Isus. Doar Mântuitorul lumii, oferă gratis vaccinul și puterea de a ieși din acest viciu. 

Nu știu de ce în țara noastră nu se introduc legi mai dure pentru a stopa dezvoltarea acestui flagel. Dar aceste legi vor fi bune când și unii părinți și bunei vor înțelege că oferta pe care le-o fac copiilor și nepoților „de a da un pahar de vin pentru sănătate” de fapt este o invitație curată la distrugere.

Societatea noastră trebuie de educat că băuturile alcoolice ne distrug. Nu o dată am fost martor când pe străzile din Chișinău seara era greu de circulat din cauza tinerilor beți. Iar unde este beție sunt și o sumedenie de alte vicii. Îmi era greu să privesc aceste imagini și mă gândeam cu tristețe la viitorul lor, dacă bineînțeles îl vor mai avea.

Să fugim de acest viciu și să le spunem și la cei care au căzut acestor patimi, că pot fi vindecați prin credință în Domnul Isus. Doar așa pot fi eliberați și restabiliți pentru  a avea acel viitor pe care îl doresc ei, familiile lor și națiunea noastră!

Pentru mai multe articole similare pe această temă, poți accesa următoarele linkuri: