Este îngăduit unui creştin să consume bere fără alcool?

Întrebare:

Ce spune Biblia despre băuturile nealcoolice, cum ar fi berea zero, care au apărut de la început pe bază de alcool? Îi este îngăduit unui creștin, care era deprins să bea bere alcoolică, să continue să consume bere după pocăință, însă nealcoolică?  Domnul să vă binecuvânteze în lucrarea care o faceți.

Este îngăduit unui creştin să consume bere nealcoolică?

Cuvântul lui Dumnezeu spune foarte clar:

Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh. (Efeseni 5:18)

Şi să nu zică cineva că dacă este menţionat doar vinul, atunci se referă doar la îmbătarea de vin. Se referă la îmbătarea cu orice alte feluri de băuturi alcoolice, inclusiv berea şi alt text biblic spune:

Ci v-am scris să n-aveţi niciun fel de legături cu vreunul care, măcar că îşi zice „frate”, totuşi este curvar, sau lacom de bani, sau închinător la idoli, sau defăimător, sau beţiv, sau hrăpăreţ; cu un astfel de om nu trebuie nici să mâncaţi. (1 Corinteni 5:11)

Dacă spui că ai fost deprins anterior să bei bere alcoolică, pentru că aveai deprinderea aceasta, va fi bine pentru tine să te fereşti şi de berea fără alcool, care te poate atrage să revii din nou la berea obişnuită cu care erai deprins anterior.

Apoi, mai este un motiv din care nu este bine să întrebuinţezi această bere fără alcool. Fii sigur că nu vei putea şi nu vei sta de fiecare dată să te explici la fiecare că berea pe care o bei tu este fără alcool. Astfel, vei deveni un prilej de poticnire şi de ispitire pentru alţii care au avut probleme similare şi au fost dependenţi de băuturile alcoolice înainte să devină creştini. În privinţa aceasta Apostolul Pavel a spus:

Aşadar, să urmărim lucrurile care duc la pacea şi zidirea noastră. Să nu nimiceşti, pentru o mâncare, lucrul lui Dumnezeu. Drept vorbind, toate lucrurile sunt curate. Totuşi, a mânca din ele, când faptul acesta ajunge pentru altul un prilej de cădere, este rău. Bine este să nu mănânci carne, să nu bei vin şi să te fereşti de orice lucru care poate fi pentru fratele tău un prilej de cădere, de păcătuire sau de slăbire. (Romani 14:19-21)

Aşa să te ajute Dumnezeu.