Oare este alcoolul alinare pentru cei amărîţi şi săraci?

Întrebare:

Căutând ceva in Biblie, mi-am oprit privirea asupra unor versete interesante, care pe moment, nu am putut sa mi le explic. Este vorba de versetele de la Proverbe 31:4-7, de unde reiese ca băuturile tari ar fi o soluţie utila pentru omul amărât si sărac. Sa fie oare aşa ? Dvs. cum explicaţi acele îndemnuri? E nevoie de o clarificare pentru ca nu cumva unii sa-şi găsească justificare in aceste versete pentru patimile lor păcătoase.

Să privim pentru început…

Textul în contextul lui

Care spune astfel:

Cuvintele împăratului Lemuel. Învăţătura pe care i-o dădea mama sa. Ce să-ţi spun, fiule? Ce să-ţi spun fiul trupului meu? Ce să-ţi spun, fiule, rodul juruinţelor mele? Nu-ţi da femeilor vlaga, şi dezmierdările tale celor ce pierd pe împăraţi. Nu se cade împăraţilor, Lemuele, nu se cade împăraţilor să bea vin, nici voievozilor să umble după băuturi tari; ca nu cumva, bând, să uite Legea şi să calce drepturile tuturor celor nenorociţi. Daţi băuturi tari celui ce piere, şi vin, celui cu sufletul amărât; ca să bea să-şi uite sărăcia şi să nu-şi mai aducă aminte de necazurile lui. – (Proverbe 31:1-7)

Din acest text devin clare următoarele adevăruri:

  1. Aceasta este învăţătura pe care a primit-o împăratul Lemuel de la mama sa.
  2. Nu se cade împăraţilor şi voievozilor (conducătorilor, oamenilor care sunt delegaţi cu responsabilitate publică) să consume vin şi să umble după băuturi tari pentru că…
  3. Cei care consumă băuturi tari uită Legea lui Dumnezeu şi ajung să calce drepturile celor nenorociţi.
  4. Consumă băuturi alcoolice cei ce pier  şi au sufletul amărât şi fac aceasta ca să-şi uite sărăcia şi să nu-şi mai aducă aminte de necazurile lor. Astfel ei fug de realitate pentru timpul cât sunt sub influenţa alcoolului, dar de fapt, nu schimbă situaţia spre bine în nici un fel şi pericolul nu pleacă de la ei. Soluţia aceasta a lor seamănă cu cea a struţului care atunci când vede pericolul îşi ascunde capul în nisip crezând că în felul acesta pericolul a trecut şi se află în siguranţă. Exact acelaşi efect îl au băuturile alcoolice asupra necazurilor şi sărăciei celor ce recurg la ele.

De altfel tot în cartea Proverbelor lui Solomn este scris că vinul este:

Pricina conflictelor 

Vinul este batjocoritor, băuturile tari sunt gălăgioase; oricine se îmbată cu ele nu este înţelept. – (Proverbe 20:1)

Pricina sărăciei

Cine iubeşte petrecerile va duce lipsă, şi cine iubeşte vinul şi untdelemnul dresurilor nu se îmbogăţeşte. – (Proverbe 21:17)

În Noul Testament Dumnezeu ne spune tuturor creştinilor:

Nu vă îmbătaţi de vin, aceasta este destrăbălare. Dimpotrivă, fiţi plini de Duh. (Efeseni 5:18)

Să ne ajute Dumnezeu să trăim în sfinţenie şi să fim plini de Duh Sfânt.