(VIDEO) Despre fraza ”propovăduiește Evanghelia și, când este nevoie, folosește și cuvinte”

Propovăduiește Evanghelia oricând și, când este nevoie, folosește și cuvinte. Sunt sigur că ați auzit această afirmație atribuită lui Francisc de Assisi, dar care se pare că el nu a făcut-o. Mi se pare o cursă pentru ucenicii lui Hristos și în mesajul video postat mai jos explic de ce. Am observat mai mulți creștini care citează fraza aceasta ca pe una cu înțelepciune profundă. De fapt, am observat că este citată de cei care-și scuză inactivitatea, pasivitatea, lenevia în ce privește propovăduirea Evangheliei.

 

Nu poți spune Evanghelia dacă nu vorbești, dacă nu folosești cuvinte

Poți trăi o viață decentă, sfântă, dreaptă înaintea oamenilor, dar ei nu vor afla nimic despre Hristos dacă nu le vorbești. Dacă le vorbești și viața ta nu arată că urmezi învățătura Domnului Isus, atunci nu aduci decât rușine și ocară acestei învățături.

În cartea Faptele Apostolilor, pe care o studiez acum, în capitolul 1 Domnul Isus a spus ucenicilor că vor primi o putere la botezul cu Duhul Sfânt ca să fie martori ai Lui. Prin fapte nu poți fi martor. Ca să fii martor trebuie să vorbești. Principalul lucru care se așteaptă de la un martor este să vorbească. Un martor, care trebuie să depună mărturie în instanță, dacă se poartă bine, educat, nu strigă, vine îmbrăcat frumos, dar nu depune mărturia pentru care a fost chemat, atunci în zadar a venit, nu este niciun folos de la un astfel de martor.

În capitolul 2 din Faptele Apostolilor un cuvânt cheie este limbă, a vorbit, au spus. În ziua Cincizecimii, când S-a pogorât Duhul Sfânt peste cei aproape 120 de ucenici, ei au început să vorbească lucrurile minunate ale lui Dumnezeu. Mulțimea nu era interesată de cine era Petru, felul lui de viață, cine era înainte. Oamenii erau interesați de învățătura pe care o aducea el despre Domnul Isus Hristos. Mărturia despre Domnul Isus i-a motivat pe oameni să asculte, să primească Evanghelia. Oamenii s-au pocăit și s-au botezat și în ziua aceea la numărul ucenicilor s-au adăugat trei mii de suflete.

Studiez acum cartea Faptele Apostolilor partea I, care a fost recent tradusă în limba română de către Mia și Costel Oglice. La sesiunea din toamnă – 3 – 15 octombrie, la Centrul de Studii Biblice de la Surduc, România, va fi predată partea a II-a a cărții Faptele Apostolilor. Invit pastorii să participe la această sesiune, apoi să predea cartea în biserici credincioșilor. Pentru detalii și înscriere contactați: +373 69966779, info@precept.md.

Nu cumva te-a descurajat această frază și nu mai propovăduiești Evanghelia?

Nu te-a făcut această frază să urmezi îndemnul firii pământești, care vrea să fie lenoasă, să nu spună nimic la oameni despre Hristos, să ducă un mod de viață comod? A fi ucenicul lui Hristos nu înseamnă a duce un mod de viață comod, ci înseamnă să mergi acolo unde El te trimite. Ordinea stabilită de Domnul Isus în Faptele Apostolilor capitolul 1 – în Ierusalim, în Iudea, în Samaria și până la marginile pământului se aplică și nouă. În Ierusalim înseamnă la noi acasă, pe stradă, în localitate. Oamenii pot vedea că ești un om cuminte, că nu te cerți cu soția, că ești gospodar, dar dacă nu le spui despre Hristos, ce rost au toate acestea pentru mântuirea sufletelor lor? În Iudea înseamnă țara ta, iar Samaria – țara vecină. De regulă cu țara vecină sunt conflicte. Indiferent ce cred concetățenii noștri despre vecinii noștri, noi trebuie să mergem să le spunem Evanghelia, fie că sunt răi, fie că ne sunt vrăjmași sau prieteni. Toți oamenii sunt iubiți de Dumnezeu și Domnul Isus Și-a dat viața pentru noi ca să fim mântuiți.

Vorbește totdeauna oamenilor despre Domnul Isus. Recomand și aceste articole în care am dat anterior mai multe sfaturi în privința aceasta:

Să ne ajute Dumnezeu să fim martori ai Domnul Isus Hristos. Aceasta este prima și principala noastră chemare ca și ucenici ai Lui. Dacă nu vorbim oamenilor despre Hristos, despre mântuirea pe care o avem în El, atunci nu câștigăm nimic. Dacă nu prezentăm persoana și lucrarea Domnului Isus, atunci noi nu vestim Evanghelia. Să ne ajute Dumnezeu să nu scăpăm nicio posibilitate să vorbim oamenilor despre Domnul Isus, iar când nu avem posibilitate să o căutăm și să le vorbim oamenilor.