Cum să facă evanghelizare omul de afaceri?

Întrebare: 

Sunt om de afaceri și acestea solicită o deplină împlicare din partea mea, dar sunt și ucenic al Domnului Isus Hristos și vreau să știu cum pot să fac și eu evanghelizare mai bine, să folosesc și timpul și resursele mele și să contribui la mântuirea celor păcătoși. Ce puteți să mă sfătuiți în această privință? 

 

Mă bucur că mi-ați adresat această întrebare și că, fiind om de afaceri, vă gândiți la lucrurile de sus. Mă rog să vă fie aceasta motivația totdeauna și să vă binecuvânteze Dumnezeu ca să aduceți multe roade pentru Împărăția Cerurilor. Iată ce vă sfătuiesc să faceți pentru aceasta. 

1. Planifică evanghelizarea

Așa cum planifici totul în afaceri, tot așa trebuie să planifici și pentru evanghelizare. Înțeleptul Solomon a spus: 

 

Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă.(Proverbe 21:5) 

 

Pune deoparte mai mult timp la începutul fiecărei săptămâni și planifică cum vei face evanghelizare în fiecare zi. Scrie în agendă sau în programul din calculator, cum ar fi Outlook sau Omnifocus, sau în telefonul mobil. Nu contează unde, dar scrie și fă un plan specific. Gândește-te cine sunt necreștinii pe care îi vei întâlni în fiecare zi a săptămânii și cum să le spui despre Isus Hristos fiecăruia din ei. Nu te limita doar la afaceri în discuții, spune-le despre Domnul Isus Hristos și lasă-le un mesaj care să pornească de la nevoile lor și să-i conducă spre Împărăția Cerurilor. Pune, de asemenea, timp în fiecare zi ca să vezi cum îți reușește planul și dacă trebuie să mai schimbi sau să mai adaugi ceva la el pentru ziua următoare. În perioada 7-19 septembrie voi preda la Institutul de Studiu Biblic Inductiv din Chișinău sesiunea “Planificarea și administrarea timpului” la care sunt invitați toți studenții și toți slujitorii ordinați, dar și studenții Școlii Internaționale de Misiune. Cei care doresc să fie admiși la acest Institut o vor putea face începând cu sesiunea “Consiliere Spirituală” care va fi predată de soția mea în perioada 21 septembrie – 3 octombrie, la Chișinău. 

2. Să ai totdeauna materiale pentru evanghelizare

Când te planifici pentru evanghelizare, gândește-te și ce materiale vei folosi, adică ce broșuri, cărți, casete, CD, DVD, flyere etc. le vei da oamenilor când le vei spune despre Hristos. Alege aceste materiale potrivit cu nevoile lor și să le porți totdeauna la tine ca să le ai la îndemână să le dai celor evanghelizați de tine. 

3. Invită oamenii la biserică

Totdeauna când te întâlnești cu oamenii fă-le invitație la biserica ta. Nu ezita niciodată să faci aceasta și împreună cu toate materialele de evanghelizare pe care le ai lasă-le și un card cu adresa bisericii și programul serviciilor divine. Nu uita: oamenii nu pot deveni și nu pot rămâne ucenici ai Domnului Isus Hristos dacă nu se alipesc de o biserică locală. Nu te lăsa înșelat să crezi că dacă o persoană a făcut o rugăciune de pocăință deja este ucenic, este mântuit etc. Dacă nu se încadrează în procesul de ucenicie și nu devine mădular din trupul lui Hristos care este biserica, nu poate și nu este ucenic al lui Hristos. 

4. Fă studiu biblic cu toți angajații

Evanghelizarea trebuie să o începi de la oamenii care lucrează în compania sau firma pe care o conduci. Stabilește pentru fiecare zi a săptămânii o oră pentru studierea Sfintelor Scripturi și aceasta să fie pentru toți angajații. În privința aceasta recomand cursurile de studiu biblic inductiv din seria de 40 de minute. Eu voi preda în perioada 4-6 septembrie 2015 un seminar după cursul “Întorcându-ți inima spre Dumnezeu” din această serie de 40 de minute. Dacă locuiți în Moldova sau aveți posibilitate să veniți până la Călărași (din Republica Moldova) unde va fi predat seminarul, vă invit să vedeți cum voi face aceasta și cum puteți apoi să studiați zilnic cu toți angajații. Este cel mai important lucru pe care puteți să-l faceți ca și conducător și patron pentru ei și aceasta va fi o binecuvântare și pentru afaceri. 

5. Abonează-i pe oameni la ziarul creștin

Sunt sigur că aveți mulți parteneri și oameni de afaceri cu care interacționați și conlucrați. Vă recomand să-i abonați la ziare și revistele creștine care sunt editate în țara sau în zona unde locuiți. Dacă locuiți în Moldova, vă recomand să-i abonați la săptămânalul “Ziarul Liber” a cărui număr de identificare la abonare este 21920. Este bine să procurați mai multe exemplare ale ziarului sau revistei și ori de câte ori vă întâlniți și vorbiți cu cineva să-i lăsați o copie. 

6. Invită la evenimentele creștine

Ori de câte ori biserica ta organizează evenimente de evanghelizare invită-ți angajații și colaboratorii, partenerii și pe toți oamenii cu care te întâlnești și le vorbești din Evanghelie. Un mare eveniment începem în Moldova chiar azi și este Festivalul Precept Ministries Moldova 2015. Am invitat pe învățătorii Mia și Costel Oglice ca să ne predea 5 lecții din cursul biblic “Căsătorie fără regrete” și anume despre rolul bărbatului, rolul femeii, comunicarea, despre dragoste și despre relația intimă. Apoi, în perioada 10-15 august Mișcarea de Tineret “Generația Curată”  va desfășura o tabără la care sunt invitați toți tinerii. 

7. Împlinește nevoile angajaților, vestindu-le Evanghelia

Când vine Crăciunul, va fi frumos să-i invitați la biserica locală pe copiii angajaților și acolo să le oferiți câte un cadou fiecăruia din ei, dar și să le vestiți Evanghelia. Dacă este important pentru angajați să cunoască limba engleză, puteți să invitați profesor de la Școala “English for a New Life” ca să le predea după cursurile care sunt în totalitate concepute în baza Evangheliei după Ioan. Dacă au nevoie să învețe computerul, atunci vă vor putea ajuta profesorii Școlii de Computere “ScripTehInfo”. Toate cursurile acestei școli sunt concepute în baza textului biblic. 

8. Ajută lucrări creștine eficiente

Dacă sunteți om de afaceri, cu siguranță că vor veni mulți oameni și organizații să vă solicite implicarea financiară în lucrările lor. Dați prioritate proiectelor care sunt cele mai eficiente pentru cer, adică cele care cu adevărat contribuie la evanghelizarea oamenilor și la facerea de ucenici. 

9. Prezintă-te public ca și ucenic al lui Isus Hristos

În calitate de om de afaceri, se întâmplă să fiți prezentat des în public sau să vi se solicite să vorbiți în public, să vă prezentați. Nu vă ascundeți niciodată identitatea creștină, ci spuneți la toți oamenii că sunteți ucenicul lui Isus Hristos. Mi-a plăcut cum a făcut fostul președinte al SUA, George Bush, care, fiind întrebat în campania electorală ce persoană a avut cel mai mare impact asupra lui pe parcursul vieții, a spus că este Isus Hristos. 

10. Folosiți rețelele de socializare

Oamenii de afaceri înțeleg importanța publicității prin intermediul rețelelor de socializare și le folosesc pentru a-și mări profitul. Dacă aveți o astfel de pagină, să nu vă rușinați de Hristos și să plasați acolo și mesaje de evanghelizare. Este trist să vezi cum companii mari din lume folosesc paginile lor de socializare și produsele lor pentru a promova agenda homosexuală, iar companiile care sunt conduse de creștini nu spun nimic despre Hristos. Presupun că o fac din frică să nu le fie afectată afacerea din punct de vedere financiar. Este bine pentru ei să se gândească bine la cuvintele Apostolului Pavel care a spus: “Vai de mine dacă nu vestesc pe Hristos”. 

 

Dumnezeu să vă ajute să fiți un martor viu în orice loc și prin afacerile pe care le conduceți să ghidați pe mulți oameni spre Împărăția lui Dumnezeu.