Cum să fii un bun martor al lui Hristos la școală și la facultate? (10 sfaturi)

Întrebare: 

Ce aș putea face, ca să le spun eficient Evanghelia colegilor și profesorilor la școală? Ce mă puteți sfătui în această privință? Mulțumesc. 

Dumnezeu să te binecuvânteze în această dorință frumoasă să fii un adevărat ucenic al lui Isus Hristos, căci ucenicii Lui adevărați își înțeleg chemarea pe care o găsim în Biblie scrisă astfel: 

Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată; pe voi, care odinioară nu eraţi un popor, dar acum sunteţi poporul lui Dumnezeu; pe voi, care nu căpătaserăţi îndurare, dar acum aţi căpătat îndurare. (1 Petru 2:9-10

Dumnezeu să te ajute să ai o purtare sfântă și să trăiești la înălțimea chemării tale ca să vestești puterile minunate ale Celui ce te-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată proclamând Evanghelia lui Hristos, căci ea este puterea lui Dumnezeu pentru mântuirea fiecăruia care crede. Iată sfaturile care doresc să ți le dau și pe care dacă le vei urma vei fi binecuvântat de Dumnezeu și vei aduna roade pentru Împărăția cerurilor. 

1. Roagă-te zilnic pentru colegii și profesorii tăi pe nume

Fă-ți un jurnal de rugăciune și pune zilnic aparte numele anumitor colegi și profesori ai tăi pentru mântuirea cărora să te rogi. Roagă-te specific pentru fiecare, căci mare putere are rugăciunea celui neprihănit și toți oamenii care au adunat roade multe în Hristos au făcut-o prin multă muncă și prin puterea rugăciunii. Roagă-te pentru discuțiile care le ai cu colegii și profesorii pe marginea Evangheliei și care urmează să le ai. Cere călăuzirea lui Dumnezeu în toate aceste discuții și ca să-ți dea totdeauna cuvintele potrivite pentru ei. 

2. Fă cunoștință cu toți colegii tăi și interesează-te de ei

Se întâmplă de multe ori câ oamenii petrec ani de zile în același colectiv, dar cunosc foarte puțin unul despre altul și pot fi în totală necunoștință despre problemele și bucurile altora pentru că nu se interesează de ceilalți. Așa este în lumea noastră unde egoismul și individualismul înflorește. Domnul Isus ne învață să fim altfel și să ne interesăm de oamenii din jur, de nevoile lor și acolo unde putem, să-i ajutăm și să le facem bine. Așa fă și tu. Caută să-ți cunoști colegii și, rând pe rând, întreabă-i pe fiecare să-ți povestească mai mult depsre ei, despre familiile lor, despre bucurile dar și problemele lor. Cunoscându-i pe oameni te vei împrieteni cu ei și vei cunoaște mai bine cum să le spui Evanghelia ca ei să o înțeleagă. 

3. Spune la toți colegii că ești creștin 

Chiar dacă a început anul de învământ și presupun că deja ai făcut cunoștință cu toți colegii tăi, fii sigur că fiecare din ei știe că ești creștin. Cel mai potrivit moment era să le spui că ești creștin atunci când v-ați prezentat la început de an, dar dacă crezi că încă mai sunt unii care nu știu despre tine că ești creștin, apropie-te de ei și într-o discuție frumoasă, comunică-le clar că tu ești creștin, că Îl iubești pe Domnul Isus și că urmezi învățătura Lui așa cum este scrisă în Noul Testament. Spune-le despre biserica ta, despre credința ta, etc. 

4. Adaugă-ți colegii și profesorii la prieteni în rețelile de socializare

Aproape toți elevii și studenți au conturi acum în rețelile de socializare și petrec mult tipm în ele. Presupun că nu faci excepție și dacă alții ți-au spus că aceste rețele sunt doar pierdere de timp, eu vreau să-ți spun că nu este chiar așa. Dacă nu știi să te stăpânești și dacă nu ai un scop și disciplină, atunci da, ele pot deveni o rea cursă pentru tine, dar dacă vrei să le folosești pentru vestirea Evangheliei, îți pot fi de foarte mare folos. De aceea, află în ce rețea de socializare sunt conturile colegilor tăi și petrec ei cel mai mult timp și fă-ți și tu acolo un cont. Apoi, găsește-ți toți colegii și profesorii tăi și invită-i să-ți devină prieteni și să poți comunica eficient cu ei. 

5. Împărtășește mesajul Evangheliei prin rețelile de socializare

Din moment ce ți-ai creat contul în rețeaua de socializare și ți-ai adăugat colegii și profesorii, începe să le vestesti mesajul Evangheliei în mod sistematic. Totdeauna plasează pe pagina ta de profil informațiile care le pot transmite lor mesajul Evangheliei cum ar fi: 

  • Înregistrările video ale predicilor de la biserica din care faci parte
  • Înregistrările video cu predicile altor păstori (dar ai grijă ca să fie transmisă învățătură sănătoasă) 
  • Articole creștine de calitate (pe portalul Moldova Creștină veți găsi peste 3000 de astfel de articole în care sunt răspunsuri din Biblie la diverse întrebări  adresate de cititori) 
  • Anunțurile despre activitățile și evenimentele organizate la biserica din care faci parte
  • Informații despre diferite activități, cluburi, asociații, misiunii unde se învață Cuvântul lui Dumnezeu
  • Cărți creștine
  • Filime creștine
  • Tabere creștine
  • Concerte creștine

6. Invită profesorii și colegii la biserică

Nu te mulțumi cu o singură invitație la serviciul divin al Bisericii care poate a fost respinsă sau ignorată de colegi și profesori. Invită-i în fiecare duminică sau când aveți voi serviciile divine și dacă pastorul vostru și predicatorii obișnuiesc să anunțe subiectul, cum afli, de odată anunță-ți colegii și profesorii și invită-i la serviciul divin. Fă-le invitația când te vezi cu ei la școală sau la facultate și transmite invitația și prin rețelile de socializare. 

7. Felicită-ți colegii și profesorii când au evenimente importante

Încă un avantaj pe care ți-l oferă rețelile de socializare este acela că poți afla cu ușurință zilele de naștere ale colegilor și profesorilor tăi și poți urmări ușor aceste evenimente ca să nu-ți scape din vedere. Când este ziua de naștere a unuia din ei, pune-le o felicitare pe peretele lor de profil în rețeaua de socializare dar pregătește-le și câte un cadou ca să le dăruiești când te vezi cu ei la facultate. Alege cadoul să fie unul care să transmită mesajul Evangheliei și cel mai potrivit este o carte creștină, un film creștin sau o revistă creștină. Tot așa procedează și atunci când cineva din colegi sau profesori are alte evenimente importante cum ar fi logodna, nunta, etc. Fii gata, însă, să fii alături de colegii și profesorii tăi și atunci când ei trec prin suferințe și dacă cineva din ei este bolnav mergi să-l vizitezi și ai grijă să-i lași și un plic în care să-i scrii cuvinte de încurajare pe un card și să-i lași și ceva bani ca să-l ajuți în boala lui să facă față. Așa este frumos și creștinește să procedăm cu aproapele. 

8. Invită colegii și profesorii la activitățile unde pot auzi Evanghelia

Există foarte multe oportunități și activități despre care dacă le vei povesti colegilor și profesorilor îi vei ajuta să afle mai multe despre Dumnezeu și să se apropie de El. Spune colegilor tăi despre cursurile de computer „Scriptehinfo”, despre școala de studierea a limbii engleze „English for a New Life”, despre cluburile de Taekwon-Do cum ar fi „Stolas Leukas”

9. Dăruiește profesorilor și colegilor ziarul “Liber”

Ziarul „Liber” este o publicație periodică săptămânală unde sunt publicate multe materiale creștine. Treci în fiecare zi de vineri, de dimineață, în drum spre școală sau facultate și cumpără câteva copiii ale ziarului ca să le dăruiești profesorilor și colegilor tăi și astfel ei vor găsi acolo hrană duhovnicească din Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă locuiești în afara Chișinăului, atunci poți face un abonament la poștă pentru colegi sau profesori și ei vor primi acasă ziarul. 

10. Fii mulțumitor față de profesorii tăi 

Oricând îți este predat un curs sau un obiect nou caută să le faci o mulțumire frumoasă profesorilor care s-au trudit să te învețe și cel mai potrivit este să le dăruiești câte un manual de studiu biblic. Alege manualul să fie unul care să se potrivească cu interesele profesorului respectiv. 

Urmează aceste sfaturi și Dumnezeu să te ajute și să-ți dea bucuria să-i vezi pe colegii și profesorii tăi mântuiți și adevărați ucenici ai Domnului Isus Hristos. Împărtășește aici experiența ta sau lucruri are le-ai văzut la alții și care le consideri potrivite cu subiectul acestui articol.