Zece principii de bază pentru succesul lucrării de evanghelizare şi ucenicie prin sport

FOTBAL~1Astăzi a fost penultima zi a cantonamentului care l-am făcut la Centrul Eurasiatic de Studii Biblice Inductive din localitatea Surduc, România. Am venit mai mulţi sportivi din Moldova care practicăm TaeKwonDo, Box şi Fotbal. Astăzi, am avut o discuţie plăcută la care am căutat să identificăm care sunt 10 principii de care ne conducem în lucrare şi care au contribuit cel mai mult la succesul înaintării Evangheliei prin sport în Moldova. Am găsit important să le plasez pe acest site ca să fie folositoare oricui face lucrare de evanghelizare şi ucenicie prin sport sau intenţionează să înceapă acum sau în viitor. Iată aceste 10 principii ale succesului lucrării prin sport identificate de noi.

1. Studierea sistematică şi profundă a Bibliei

Acesta l-am găsit a fi cel mai important principiu şi principala garanţie a succesului. Insistăm mult ca fiecare ucenic al nostru să studieze Sfintele Scripturi şi prima oră la fiecare antrenament o dedicăm studierii Bibliei. Toţi folosim metoda inductivă de studiere a Bibliei şi fiecare ucenic primeşte un manual din care studiază zilnic acasă şi la încheierea cursului susţine un examen. Unul din instructori a spus azi că majoritatea antrenorilor creştini spun şi pretind că predau Biblia, dar în realitate, unii fac foarte puţin la acest subiect şi deseori se limitează la povestioare cu caracter moralizator în loc să studieze textul Sfintelor Scripturi în mod sistematic şi profund. Noi îndemnăm pe oricine vrea să facă evanghelizare şi ucenicie prin sport să studieze sistematic şi profund Biblia şi să înveţe acelaşi lucru pe ucenicii lui.

2. Zidirea relaţiilor

După ce am avut posibilitatea să vedem la unii antrenori sau instructori cum depun efort să facă antrenamentele, dar nu sunt interesaţi de zidirea relaţiilor cu ucenicii lor, am constatat că aceasta are o foarte mare importanţă. Este important pentru antrenor să zidească o relaţie personală cu fiecare elev şi să înveţe pe elevi să facă acelaşi lucru reciproc unul cu privire la altul. Dacă nu eşti interesat de viaţa şi persoana sportivilor, a elevilor sau a colegilor nu poţi zidi caracterele lor şi nu poţi contribui la creşterea lor spirituală. Mesajul pe care îl transmiţi în acest caz este că eşti interesat doar de succesele lor sportive.

3. Antrenamente bazate pe un program bine gândit şi organizat

Lipsa unui program de antrenamente este dovada că antrenorului îi lipseşte direcţia şi viziunea. Un om care nu are viziune şi direcţie nu va putea să conducă pe alţii, din moment ce singur nu ştie încotro merge. De aceea, este absolut necesar de la bun început antrenorul să se definească în privinţa unui program. Aceasta le va comunica ucenicilor încredere şi dorinţă să realizeze scopul care le este pus înainte.

4. Disciplina

Aceasta este o altă condiţie primordială pentru succesul lucrării cu sportul şi a oricărei lucrări. Reuşesc să vadă realizări doar oamenii care au şi se supun disciplinei. Aceasta este primul lucru care trebuie să-i înveţi pe elevi şi tu singur, în calitate de antrenor, să fii supus disciplinei. Dacă nu te prezinţi la antrenamente la timp, dacă pleci înainte de timp, dacă în vreo altă acţiune a ta dai dovadă de lipsa disciplinei nu te mai aştepta de la elevi să fie disciplinaţi. Ei vor face nu ceea ce le ceri, ci lucrurile care le arăţi. Arată-le disciplină!

5. Continuitatea

Aceasta înseamnă lipsa pauzelor în procesul de ucenicie. Să nu fie pauză în antrenamente, în studiu biblic, în comunicare, etc. Dacă faci o tabără într-o vară şi inviţi acolo sportivi, apoi, în tot timpul anului nu arăţi interes faţă de ei şi nu aveţi o comunicare bună, chiar dacă îi inviţi la anul viitor iar la tabără, nu poţi spune că aplici principiul continuității şi nu poţi forma astfel ucenici. Eforturile trebuie să-ţi fie continue. De altfel, dacă practici intensiv un sport pentru o perioadă de timp, apoi nu faci antrenamente, apoi iar te intorci înapoi, nu poţi avea rezultate. În timpul când nu te antrenezi, pierzi toate rezultatele obţinute la antrenamentele anterioare.

6. Slujeşte altora crescând caractere

Dacă urmăreşti interese personale şi nu binele ucenicilor tăi, foarte curând ei vor sesiza aceasta şi nu vor avea încrederea suficientă ca să dorească să devină ucenici. Domnul Isus şi-a jertfit viaţa pentru noi şi ne învaţă şi noi să ne jertfim viaţa pentru alţii. Este cel mai mare privilegiu pe acest pământ care îl avem să le slujim ucenicilor noştri şi să-i ajutăm în zidirea caracterului. Azi am aflat de la prietenii mei despre un antrenor dintr-o localitate din Moldova, carem având 65 de ani, înşeală permanent sportivii şi le ia bani, înşeală comitetul sportiv, primăria, şcoala sportivă şi a ajuns până acolo ca să se culce cu unele din fetele care vin să se antreneze le el. Este un lucru murdar şi o crimă pentru care trebuie să fie judecat şi scos din poziţia în care se află. Antrenorul trebuie să zidească caractere şi pentru aceasta el trebuie să aibă un caracter frumos care să fie model pentru discipolii lui.

7. Calitatea să fie prioritară cantităţii

Depune tot efortul să pregăteşti ucenicii de cea mai înaltă calitate. Dacă vei face aşa, nu poţi avea un mare număr de ucenici. Să zicem că ai început grupul cu 40 de ucenici şi până la sfârşitul primului an ai rămas cu 15. Ce vei face la începutul anului viitor? Vei începe un grup nou sau vei continua să lucrezi mai deaprte la pregătirea celor 15 ucenici buni care au rămas. Sau poate vei alege o altă alternativă – să predai în două grupe şi celor de anul trecut şi să începi un grup nou. Poate fi o soluţie bună. Dar, mai înainte de a face aceasta verifică-ţi bine puterile şi timpul de care dispui, ca să fii sigur că nu va suferi calitatea antrenamentelor tale la nici unul din grupele care le vei avea. Cu 10 ani în urmă am început un grup de TaeKwonDo în satul meu de baştină, Lăpuşna, şi în acelaşi timp un grup la Chişinău. Planul meu iniţial a fost ca să combin aceste grupe şi să le păstrez la acelaşi nivel, ştiind că elevii din sat aveau apoi să vină la Chişinău. La început am avut mulţi, foarte mulți ucenici. Pe parcurs de asemenea au mai venit mulţi alţii, dar ucenici adevăraţi, care fac aceeaşi lucrare pe care o fac eu, au rămas puţini. Astăzi, după aceşti ani, împreună cu ucenicii discipolilor mei avem la club 25 de instructori care predau în toată ţara. Eu niciodată nu aş fi atins aşa rezultate dacă aş fi urmărit să am un mare număr de ucenici în defavoarea calităţii uceniciei.

8. Preţuieşte persoana ucenicului

Dacă sportivul este bolnav şi tu insişti pe participarea lui la competiţie, comunici un mesaj cu aceasta şi anume că rezultatele sportive sunt mai importante decât sănătatea lui. Dacă în timpul antrenamentulu, unul din sportivi a căpătat o traumă şi a căzut jos, iar tu nici măcar nu te apropii de el, prin aceasta arăţi că antrenamentul este mai important decât ucenicul tău. În aşa caz, de ce mai faci antrenamente sau pentru cine le faci? Nu cumva le faci pentru tine şi nu pentru alţii? Este bine să-ţi pui aceste întrebări şi să te verifici ce valoare au ucenicii pentru tine şi cum se manifestă aceasta.

9. Încredinţează responsabilităţi ucenicilor

Dacă vrei ca ucenicii să înveţe şi să facă aceeaşi lucrare pe care o faci tu prin sport, începe să le încredinţezi responsabilităţi. Ghenadie Bitco este antrenor de Taekwon-Do în orașul Telenești. Acolo Ghenadie antrenează timp de 5 ani în 2 grupe de sportivi. Ion Iliescu este unul din discipolii lui care, încurajat de Ghenadie și preluând viziunea de a face ucenici prin Taekwon-Do, pe care să îi învețe Biblia, a pornit o grupă în satul Crăsnășeni. Deși la început i-a fost cam greu, a trecut prin mai multe încercări, Ghenadie l-a încurajat, l-a instruit și l-a ajutat până Ion a pornit bine și are acum și el, la rândul lui ucenici. Tot așa Ghenadie i-a încredințat lui Dumitru Iliescu, un alt discipol al lui, să facă antrenamente în școala din orașul Sângerei. Astfel, acești băieți au devenit și ei lideri și misionari prin sport.

10. Nu fi părtinitor

În orice grup sportiv de obicei ies în evidenţă unul sau doi, care fac sport cel mai bine şi restul tind să ajungă la nivelul lor. Dacă antrenorul începe să arate apreciere doar pentru cei mai buni şi îi trece cu vederea pe ceilalţi sau pe cei care mai greu însuşesc, în felul acesta arată părtinire. Am citit cândva despre actorul care s-a filmat în filmul “Tarzan” că era neamţ din România, a locuit la Timişoara şi că numele lui este în cartea recordurilor lui Guines ca şi cel mai bun sportiv din istoria omenirii, pentru că în timpul vieţii a realizat peste 50 de recorduri mondiale. Dar, îmi amintesc cum am citit odată într-un ziar românesc că primul lui antrenor de înot, când l-a văzut, le-a spus părinţilor că copilul lor nu are nici o capaciate pentru sport şi nu are rost nici să încerce. Ce bine că nici părinţii şi nici copilul nu au ascultat de un atât de mare “specialist”. Nu fi unul care descurajezi şi nu fi părtinitor. În grupul tău se pot afla viitorii campioni ai lumii care nu s-au manifestat încă deoarece nu au primit încurajarea necesară.

Dacă eşti antrenor şi doreşti să împărtăşeşti cum aplici tu aceste principii sau să adaugi altele pe care le consideri tot atât de importante scrie acestea în comentariu mai jos.

Anul trecut în Moldova a fost deschisă Școala Internaționala de Antrenori Sportivi unde au venit sportivi din 13 țări ale lumii ca să învețe cum să facă evanghelizare și ucenicie prin Taekwon-Do, după ce timp ce 2 luni au studiat intensiv Sfânta Scriptură, Taekwon-Do și au organizat tabere de sport pentru copiii din satele Moldovei. Bucuria cea mai mare este că la întoarcerea în țările lor, acești sportivi au deschis grupe unde învață discipolii lor Taekwon-Do și Biblia, făcând astfel misiune prin sport.

Școala Internațională de Antrenori Sportivi va avea loc și în vara anului 2012 unde așteptăm sportivii ce vor să facă misiune prin Taekwon-Do și Fotbal. Pentru doritorii de a afla mai multe informații despre Școală și de a deveni student, pentru ca să devină misionar prin sport în localitatea lui, accesați: http://iscs.md/rom/