Este îngăduit creștinului să depună jurământul în armată?

Întrebare:

Am citit articolele despre jurămînt pe care m-ați sfătuit să le citesc și sunt de acord cu ceea ce ați spus în acele articole, dar, vă rog, să-mi explicați următorul verset din Iacov 5:12 care spune: „Mai presus de toate, frații mei, să nu vă jurați nici pe cer, nici pe pămînt, nici cu vreun altfel de jurămînt.Ci „da” al vostru să fie „da”, și „nu” să fie „nu”, ca să nu cădeți sub judecată. Peste puțin timp plec în armată și trebuie să știu dacă se permite sau nu unui creștin să depună jurămîntul, trebuie să scap de toate îndoielile pe care le am. Vă mulțumesc anticipat. Vă mulțumesc, de asemenea, pentru lucrarea pe care o faceți pe site-ul Moldova Creștină. Domnul să vă binecuvînteze!

În situația aceasta se aplică același principiu ca și în cazurile când autoritățile statului ne cer să facem jurămînt, cum ar fi jurămîntul depus la primirea cetățeniei altui stat sau când medicii depun jurămîntul lui Hipocrate.

Este important să cunoaștem și ce spune Dumnezeu despre persoanele care au călcat jurămîntul cum ar fi călugării care au făcut jurămîntul celibatului și apoi au dorit să se căsătorească.

Cu privire la versetul din Epistola lui Iacov 5:2, autorul face referință la oameni care obișnuiesc să jure, pentru că nu sunt crezuți. Cu două zile în urmă treceam pe lângă o doamnă care discuta cu un domn și am auzit cum ea a spus: “Mă jur pe copiii mei că…”. Era clar că a fost învinuită de ceva și, ca să se îndreptățească și să fie crezută, ea jura și o făcea pe copiii ei. Oamenii care obișnuiesc să mintă nu sunt crezuți și atunci când spun adevărul ei recurg la jurămînt. Dar nici așa nu-i mai crede lumea, pentru că ei pot să jure și să mintă.

Iacov le spune creștinilor să nu aibă obiceiul acesta de a jura, cum fac ceilalți oameni, ci invers, să se învețe a-și ține cuvântul și când au spus că fac ceva să facă sau dacă au spus că nu fac, să nu facă. Astfel, când oamenii știu că ești integru și îți îndeplinești promisiunile, te vor crede totdeauna și nu-ți va solicita nimeni jurămîntul. Aici este accentul acestei învățături, să fim oameni care ne respectăm cuvântul. Dacă locuiești în Chișinău, te sfătuiesc să mergi la librăria “Învățătură din Cuvânt” și să-ți procuri manualul de studiu biblic inductiv al Epistolei lui Iacov, căci acolo acest subiect este abordat pe larg și după ce vei studia, vei înțelege foarte bine. Apropo, mergând în armată ia-ți cu tine manuale de studiu biblic și să studiezi zilnic Sfintele Scripturi, căci aceasta este esențial pentru viața ta duhovnicească. Știu că acolo vei fi prins cu multe ocupații, vei avea un regim încărcat și vei fi obosit, dar ai grijă să-ți faci totdeauna timp pentru a învăța Cuvântul lui Dumnezeu și pentru a te ruga și totdeauna să le spui camarazilor despre mântuirea care este în Domnul Isus Hristos și cum pot și ei să fie născuți din nou.

Subiectul jurămîntului mai este abordat pe larg și în cursul de studiu biblic inductiv “Predica de pe Munte” care poate fi, de asemenea, procurat la librăria creștină.

Cred că cititorii acestui articol vor dori să citească și articolele “Poate creștinul să facă armată și să meargă la război?”,  “Cum să te rogi pentru soțul plecat la război?” și “Care este războiul sfânt al creștinilor?”.