Hula împotriva Duhului Sfânt și căderea de la credință

Întrebare:

Bună seara, pastore Vasile! Vă mulțumesc pentru atenție și că ați acordat atenție întrebărilor mele anterioare și mi-ați dat un răspuns. Am o frică care mă frământă foarte tare și v-aș ruga frumos din suflet să-mi răspundeți la întrebare. Am citit articolele dumnevoastră referitoare la HULA ÎMPOTRIVA DUHULUI SFÂNT. Aș dori să-mi explicați mai simplu, pe înțelese când și cum se face acest păcat că eu nu înțeleg și nu mi-am dat seama și nici nu am știut de acest lucru până nu demult. Am citit articolele dumnevoastră și am mai urmărit niște predici video și nu prea înțeleg. Eu sunt cunoscător de Scriptură, citesc, urmăresc predici, am avut câteva momente de pocăință și m-am pocăit după care încercam să nu păcătuiesc, dar iarăși alunecam. Vreau să vă spun că nu sunt botezat, nici împărtășanie nu am luat, nu frecventez biserica, acasă cu calculatorul privesc predici, am niște vecini creștini cu care mai discut multe lucruri… Nu pot să știu dacă eu într-adevăr am fost născut din nou și dacă am primit Duhul Sfânt. Vă spun că am avut în 2009 un moment de pocăință, după care timp de aproximativ un an mă străduiam să nu păcătuiesc. Apoi am căzut iarăși și de-a lungul anilor parcă mă tot urmărea gândul și nu mă lăsa în pace, aveam așa o stare de neliniște…A trecut ceva timp din 2009 și acum în vara trecută am avut iarăși o stare de cercetare și de pocăință și am simțit iarăși o eliberare și mai ușor pe suflet. Țin să menționez că nu m-am pocăit la biserică în fața fraților sau cu punerea mâinilor, nu a fost așa, a fost acasă singur. Am avut o perioadă de liniște și parcă eram și umblam cu Dumnezeu și cel mai grav că iarăși am căzut și mă simt atât de prost, trist și îndurerat, nu am știut până acum de HULA ÎMPOTRIVA DUHULUI SFÂNT. Nu demult am aflat și m-am înfricoșat și am o stare de frică și de teamă. De fapt, aceasta aș dori să vă întreb și să-mi răspundeți – prin activitatea și viața mea de până acum am hulit pe Duhul? Pastore Vasile, vă rog din suflet să-mi trimiteți un răspuns că sunt neliniștit și îmi este frică și nu știu ce să fac…Vă mulțumesc!

Înainte ca să răspund la întrebare, vreau să las celorlalți cititori link-urile la articolele publicate de mine anterior despre hula împotriva Duhului Sfânt:

Mi se pare că am explicat în articolele anteriore ce este hula împotriva Duhului Sfânt, dar o voi mai face o dată. Deci…

Ce este hula împotriva Duhului Sfânt?

În Evanghelia după Matei 12:22-37 este descrisă o confruntare pe care a avut-o Domnul Isus cu fariseii, care, văzând cum Isus a tămăduit un îndrăcit orb și mut, au spus în prezența martorilor: “Omul acesta nu scoate dracii decât cu Beelzebul, domnul dracilor!” Domnul Isus a răspuns că nu poate Satana să scoată afară pe Satana și apoi a adăugat că El scoate afară dracii cu Duhul lui Dumnezeu și în concluzie a spus că hula împotriva Duhului Sfânt nu va fi iertată nici în veacul acesta și nici în el viitor, lăsând pe farisei și pe toți ceilalți oameni să înțeleagă că vorbele spuse de farisei când au atribuit Satanei lucrarea Duhului Sfânt a fost tocmai o hulă împotriva Duhului Sfânt. Apropo, ei nu au zis nimic despre Duhul Sfânt, dar au hulit împotriva Duhului Sfânt, căci au tăgăduit persoana lui Hristos și lucrarea Lui mântuitoare atunci când au văzut aceasta clar. Ei au făcut multe mârșăvii de acestea, căci erau măcinați de pizmă amară. Tot așa procedau când căutau orice alte explicații posibile, numai să nu zică că Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. Apoi, când a înviat Domnul Isus Hristos, având cea mai mare dovadă a faptului că El este Mesia, totuși au preferat să vină la ostași să le plătească bani și ei să mintă zicând că ucenicii au venit să fure trupul lui Hristos.

În Evanghelia după Marcu 3:20-30 este descris un alt caz când au venit rudele să-L ia pe Isus, căci credeau că Și-a ieșit din minți. Tot atunci cărturarii care se pogorâseră din Ierusalim ziceau că Isus este stăpânit de Beelzebul și că scoate dracii cu ajutorul domnului dracilor. Afirmația lor a fost calificată de Domnul Isus ca și hulă împotriva Duhului Sfânt și Mântuitorul încă o dată a afirmat că acest păcat nu li se va ierta. Ultimele versete dau explicația de ce a spus Isus aceste cuvinte și ce înseamnă hulă împotriva Duhului Sfânt:

Adevărat vă spun că toate păcatele şi toate hulele pe care le vor rosti oamenii li se vor ierta; dar oricine va huli împotriva Duhului Sfânt nu va căpăta iertare în veac: ci este vinovat de un păcat veşnic.” Aceasta pentru că ei ziceau: „Are un duh necurat.” (Marcu 3:28-30)

Au fost căderile tale în păcat hulă împotriva Duhului Sfânt?

Nu am îndrăzneala să spun aceasta. Din ce mi-ai scris nu văd să fi tăgăduit tu cândva divinitatea Domnului Isus și faptul că El este Mântuitorul lumii. În același timp cred că nu ai experimentat pocăința adevărată și nașterea din nou și, deci, nu ai fost botezat cu Duhul Sfânt. Ai dorință să trăiești o viață sfântă, dar nu ai putere, căci puterea aceasta o primim doar atunci când suntem botezați cu Duhul Sfânt.

Cum să te eliberezi de frica că ai fi hulit împotriva Duhului Sfânt?

Dacă nu te-ai pocăit și nu ai experimentat nașterea din nou tu ești încă sub povara tuturor păcatelor tale și mergi la pierzare veșnică. Trebuie să te hotărăști deplin pentru Dumnezeu și să nu mai lași nicio rezervă. Nu știu ce rezerve ai lăsat până acum, dar evident că nu te-ai hotărât să mori pentru tine și să învii pentru Hristos ca să trăiești viața deplin doar pentru El. Te îndemn să iei hotărârea aceasta chiar acum. Îngenunchiază înaintea lui Dumnezeu și spune-I despre hotărârea ta. Apoi, mergi mâine la biserică și spune-i pastorului că ai decis să te botezi și să devii membru al bisericii, căci botezul nu este opțional, ci este o poruncă a Domnului Isus Hristos pentru toți cei care au hotărât să fie ucenicii Lui. Cine nu vrea să se boteze să nu se creadă ucenic a Domnului Isus, pentru că nu este. Apoi, prin botez vei deveni membru (mădular) al Bisericii lui Hristos. Domnul Isus ne dă Duhul Sfânt atunci când ne hotărâm deplin pentru El. Sunt mulți care se înșală crezând că au devenit creștini prin faptul că au repetat o rugăciune la o evanghelizare sau la o tabără creștină etc., dar care nu vor să se pocăiască și își trăiesc mai departe viața cum le place lor. Nu, dragii mei, nu vă înșelați. Voi nu sunteți ucenicii lui Hristos și nu sunteți vrednici de El. Voi nu sunteți mântuiți și păcatele voastre au rămas pe umerii voștri cum a fost și până acum. Cei care veniți la Biserica Buna Vestirea din Chișinău cred că ați observat că de o vreme nici nu mai chem pe oameni la pocăință în față, ci îi invit doar pe cei care au hotărît să se boteze. Cine nu a luat această hotărâre nu s-a hotărât pentru Dumnezeu, ci se înșală singur. Dacă ai făcut și tu așa, încetează să mai faci așa. Mergi la pastor și spune-i că vrei să te botezi și să urmezi în toate învățătura lui Hristos, orice nu ar implica aceasta pentru restul vieții tale. Așa doar vei fi un adevărat ucenic al lui Hristos.

Nu mai amâna pocăința…

Nu te înșela cum o fac alții ca tine, crezând că șansele de mântuire nu se vor epuiza niciodată. În Epistola către Evrei este scris:

Luaţi seama, dar, fraţilor, ca niciunul dintre voi să n-aibă o inimă rea şi necredincioasă, care să vă despartă de Dumnezeul cel Viu. Ci îndemnaţi-vă unii pe alţii în fiecare zi, câtă vreme se zice: „astăzi”, pentru ca niciunul din voi să nu se împietrească prin înşelăciunea păcatului. (Evrei 3:12-13)

Diavolul este cel care te înșală și te convinge continuu să mai amâni pocăința, să te mai distrezi, să mai iei de la viața aceasta ce mai reușești. Cu fiecare amânare a pocăinței pierzi binecuvântări pe care ți le-a pregătit Dumnezeu, iar diavolul câștigă timp ca să facă două lucruri ce-ți asigură nimicirea ta.

1. Te înșală să amâni…
2. Folosește amânarea ta ca să te împietrească, să te facă insensibil la chemarea și la Cuvântul lui Dumnezeu.

Grăbește-te să te pocăiești, să te botezi și să te alipești bisericii ca să slujești cu toate darurile tale spirituale. Grăbește-te să-ți mântuiești sufletul.