Cum se face binecuvântarea copilului?

Întrebare: 

Am devenit creștini de curând și am primit botezul într-o biserică baptistă. Recent ni s-a născut un băiețel și cunoaștem că în bisericile baptiste se obișnuiește să se facă binecuvântarea copiilor. Vrem să știm mai mult despre necesitatea binecuvântării, rostul ei și cum se face. Mulțumesc. 

 

Mă bucur că ați crezut în Domnul Isus și ați ales să deveniți ucenicii lui. Prin faptul că v-ați botezat ați confirmat alegerea voastră și ați fost consacrați în ucenicii lui Isus Hristos, potrivit cu porunca Lui. Chiar ieri am întrebat pe o tânără dacă este ucenica lui Isus Hristos și mi-a răspuns afirmativ, dar când am întrebat-o dacă este botezată, mi-a spus că lasă pentru mai târziu, pentru că crede că cel mai important este să te pocăiești, iar botezul nu joacă un rol atât de important. I-am spus că dacă nu se grăbește să se boteze, atunci nici pocăința ei nu este adevărată și nu este valabilă, căci oricine se pocăiește cu adevărat și experimentează nașterea din nou se va grăbi să confirme lucrul acesta prin botez, cum a poruncit Isus Hristos. Apropo, dacă printre cititorii acestui articol sunt astfel de persoane, vă aduc la cunoștință că duminica viitoare, 13 septembrie, la Biserica Buna Vestire din Chișinău, pe care o păstoresc, va fi oficiat un botez noutestamental, iar sâmbătă, la orele 11:00 vom face interviu cu toți candidații la botez. Pentru informații suplimentare contactați-ne la telefonul 069043143. 

 

Cât privește pruncii nou-născuți, în bisericile baptiste și în celelalte biserici evanghelice ei nu sunt botezați, pentru că această practică este potrivnică Cuvântului lui Dumnezeu. Dumnezeu ne învață în Biblie că botezul poate fi oficiat doar persoanei care crede în Domnul Isus Hristos și mărturisește lucrul acesta cu gura ei. 

Binecuvântarea copiilor nu este un obicei al baptiștilor, ci o poruncă lăsată de Dumnezeu în Sfintele Scripturi

În cartea Numeri din Vechiul Testament Dumnezeu a dat poporului Israel următoarea poruncă prin Moise: 

Domnul a vorbit lui Moise şi a zis: „Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui şi spune-le: „Aşa să binecuvântaţi pe copiii lui Israel şi să le ziceţi: „Domnul să te binecuvânteze şi să te păzească! Domnul să facă să lumineze faţa Lui peste tine şi să Se îndure de tine! Domnul să-Şi înalţe faţa peste tine şi să-ţi dea pacea! Astfel să pună Numele Meu peste copiii lui Israel, şi Eu îi voi binecuvânta.” (Numeri 6:22-27) 

Știu că ar putea cineva să obiecteze, zicând că porunca a fost dată doar pentru cei din poporul Israel. Noi credem că aceasta este valabilă pentru toți oamenii care se închină lui Dumnezeu și pentru toți copiii, căci toți vrem să avem binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noi și pentru copiii noștri. Cum vedeți din textul citat, formula acestei binecuvântări a fost dată de Dumnezeu și atât în bisericile baptiste, cât și celelalte biserici care păstrează învățătura sănătoasă a Sfintelor Scripturi, atunci când se face binecuvântarea este citit acest text. 

 

 

Anunțați păstorul

Împreună cu soțul stabiliți duminica când veți face binecuvântarea copilului și anunțați pe pastorul bisericii despre dorința voastră ca să programeze acest eveniment. Nu va fi o problemă dacă veți aduce copilul la binecuvântare și fără să anunțați lucrul acesta (cel puțin la biserica „Buna Vestire” nu va fi problemă), dar va fi mult mai bine să anunțați din timp. 

Invitați oaspeții

Invitați-vă părinții, rudele, prietenii și pe oricine vă este drag și doriți să ia parte la acest eveniment ca să vină la serviciul divin la biserică și să ia parte la binecuvântarea copilului, căci acesta este unul din cele mai importante momente din viața lui, când este adus înaintea lui Dumnezeu ca să primească binecuvântarea Lui. 

Pregătiți o masă de sărbătoare

După oficierea binecuvântării la biserică să-i invitați pe toți oaspeții acasă ca să vă bucurați de copilul vostru care a fost adus înaintea lui Dumnezeu și a primit binecuvântarea. Să nu vă potriviți celor care “econimisesc prea mult” (ca să nu le spunem zgârciți) și nici măcar o masă nu fac cu acest prilej. Ce fel de sărbătoare poate fi fără oaspeți și o masă la care să-i primești?    

Invită slujitorul bisericii

Invită la această masă și pe pastorul care a oficiat binecuvântarea copilului vostru. Poate îți pare straniu că scriu aceasta, dar iată că există și oameni care au crezut că pastorul este prea ocupat ca să-l mai invite la ei. Ai cel puțin două motive ca să-l inviți. Primul este că a oficiat binecuvântarea copilului tău, iar despre al doilea motiv este scris în Biblie astfel: 

Vă rugăm, fraţilor, să priviţi bine pe cei ce se ostenesc între voi, care vă cârmuiesc în Domnul şi care vă sfătuiesc. Să-i preţuiţi foarte mult, în dragoste, din pricina lucrării lor. Trăiţi în pace între voi. (1 Tesaloniceni 5:12-13) 

Unii părinți și-au manifestat dragostea și respectul față de slujitorul care îi păstorește și care a oficiat binecuvântarea pruncului lor, oferindu-i un onorariu. 

Ai grijă de hrana spirituală

Oamenii cu bun simț se îngrijesc când invită oaspeți și face o masă cu bucate gustoase. Tot atât de important este să pregătești și hrana spirituală care le va fi oferită oaspeților. Dacă nu știi cum se face aceasta, cere-i sfatul păstorului și el te va învăța. Timpul cât veți sta la masă este o frumoasă ocazie de zidire sufletească pentru toți ceilalți creștini și pentru evanghelizarea oaspeților necreștini. Lasă ca această masă să fie una de dragoste, așa cum obișinuiau primii creștini să facă. Asigură-te că la masă va fi și un mesaj spiritual consistent, cântări, mărturii și poezii. 

Ca să rămână binecuvântarea lui Dumnezeu peste copilul vostru

Este important să-l învățați sistematic și consistent din Sfintele Scripturi, căci așa ne învață Dumnezeu pe toți părinții: 

Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. (Deuteronom 6:6-7) 

În Noul Testament mai este scris:  

Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. (Efeseni 6:4) 

Prima și cea mai importantă datorie a părinților este să-i învețe pe copii Cuvântul lui Dumnezeu. Să nu vă nesocotiți această datorie. Învățați-i din Biblie creativ cât sunt de vârstă preșcolară, învățați-i să citească tot din Biblie și când au învățat să citească folosiți materialele excepționale de studiu biblic inductiv pentru copii care pot fi procurate la Librăria Creștină “Învățătură din Cuvânt” din Chișinău și pe site-ul http://www.precept.ro în România. Când copiii noștri au învățat să citească, noi am studiat aceste cursuri la studiu biblic cu întreaga familie. Iar dacă ați ales să faceți homeschooling cu copiii, puneți accentul pe studierea Bibliei. 

 

Arătați-le copiilor un frumos exemplu de trăire creștină. Faceți efortul ca să aveți și în biserica locală din care faceți parte un program serios de studiu biblic cu copiii. Motivați profesorii să fie pregătiți la cel mai înalt nivel. Dacă sunteți deja implicată într-o astfel de lucrare sau doriți să predați la școala duminicală, vă invit la facultatea pentru profesorii de Religie și de școală duminicală din cadrul Institutului de Studiu Biblic Inductiv din Moldova. Următoarea sesiune la această facultate va fi în perioada 2-14 ianuarie 2016 și va fi predată în incinta Bisericii “Harul” din Chișinău. 

 

Invit părinții care și-au adus copiii la binecuvântare să împărtășeasacă la comentarii experiența lor și lucruri pe care le consideră importante și pentru alții să le știe.