Școala la domiciliu și educația creștină

Întrebare:

Sper că sunteți bine atît dumneavoastră, cît și întreaga familie. Considerîndu-vă un om care aplică Cuvîntul lui Dumnezeu în viața de fiecare zi, și după toată experiența pe care o aveți în lucrul la toate nivelele, am hotărît să vă cer ajutorul cu un sfat sau orice idee pe care o considerați că ne-ar fi de folos. Noi locuim acum în Statele Unite, Massachusetts. Anul trecut am făcut cu fiica de cl 1, home school, acum am prezentat acest program la mai mulți părinți din biserică, care s-au arătat interesați să fie și copiii lor înrolați într-un program creștin de educație. Suntem mai mulți care suntem dispuși să lucrăm la acest proiect. Aș vrea să vă rog să vă expuneți și părerea dumneavoastră: e bine să izolăm copiii de lume? Care să fie principiile care ar sta la baza formării unei școli creștine? Ce oameni să selectăm care să fie în bordul de luare a deciziilor. Vă mulțumesc anticipat și aștept răspunsul dumneavoastră. Binecuvîntări!

Consider că este o bună inițiativă ceea ce doriți să faceți și nu văd în aceasta o separare de societate, cu toate că ar putea să se întâmple și așa dacă nu veți veghea.

Părinții au responsabilitatea să-i învețe pe copii din Biblie 

Dumnezeu ne-a lăsat nouă, părinților, responsabilitatea de a-i învăța pe copiii noștri Cuvântul Său. În Vechiul Testament este scris astfel:

Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini şi să-ţi fie ca nişte fruntare între ochi. Să le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale. (Deuteronom 6:6-9)

În Noul Testament ne este lăsată aceeași responsabilitate când scrie:

Şi voi, părinţilor, nu întărâtaţi la mânie pe copiii voştri, ci creşteţi-i în mustrarea şi învăţătura Domnului. (Efeseni 6:4)

Fiecare părinte, indiferent dacă și-a dat copilul la școală publică sau la școala privată, sau la școală creștină, sau face cu el studii la domiciliu, este dator să-și învețe copiii din Sfintele Scripturi și niciodată nu consideră că este suficient sau prea mult. Dacă un părinte își nesocotește această responsabilitate primită de la Dumnezeu, nici o școală și nici un fel de studiu nu vor putea înlocui pe deplin această responsabilitate a mamei și tatălui.

daniel-refuza-imparatului

Să-i învățăm pe copiii noștri lucruri bune

Ca și părinți, fiecare din noi dorim să le oferim copiilor lucrurile cele mai bune și mai calitative. Uneori exagerăm și nu este bine. Și exagerează părinții care nu fac bine diferența între ce este bine și ce este rău. Spre exemplu, unii părinți care au insistat să-i învețe pe copiii lor dansuri, s-au trezit că fetele lor au plecat să danseze în barurile de noapte ca să-și câștige bani și unele au ajuns prostituate. Lucrurile s-au început atunci când părinții nu au avut suficient discernământ și au acceptat lucruri care le păreau lor lipsite de pericol. Suntem responsabili să alegem ce vrem anume să-i învățăm pe copiii noștri și ce nu.

Să le oferim copiilor noștri studii de calitate

În Republica Moldova legislația este în favoarea studiilor la domiciliu, dar primul cuplu care au pus în practică aceasta au fost Natașa și Vitalie Bugaian. Privitor la această experiență ei au publicat mai multe articole pe site-ul nostru. După ce au identificat mai multe probleme la școala din satul lor și că studiile nu erau la calitatea dorită de ei, Vitalie și Natașa au hotărât să-și învețe copiii acasă. Ori de câte ori i-am întâlnit și am ascultat mărturile lor am văzut că sunt încântați de această experiență și ei și copiii lor și evident că calitatea studiilor oferite de ei acasă a fost mult superioară celor oferite la școala din sat.

Să-i păzim pe copii de ateism și imoralitate

Dacă legislația Statelor Unite ale Americii unde locuiți acum vă permite să-i învățați pe copii la domiciliu și puteți să profitați de această ofertă, eu cred că se merită. Mai ales în contextul când învățământul din SUA și din lumea întreagă are tendința să devină tot mai secular și împotriva cunoștinței de Dumnezeu. Un alt pericol la care sunt expuși copiii în școlile publice este așa-numita educație sexuală prin care sunt învățați că este bine și acceptabil ceea ce Dumnezeu numește rușinos și scârbos. Oferindu-le copiilor studii la domiciliu, puteți să-i protejați de aceste influențe.

Să-i avertizăm pe copii de pericole

Dacă copiii învață la școala publică, atunci trebuie să discutăm continuu cu ei și să aflăm ce sunt învățați ca să le putem apoi oferi învățătura Sfintelor Scripturi. Spre exemplu, acum, la început de an școlar, copiii sunt învățați la diferite obiecte cu privire la teoria evoluției care este prezentată drept adevăr absolut și dovedit. Este de datoria noastră a părinților să purtăm discuții cu copiii noștri acasă, să le aducem argumentele necesare din Sfintele Scripturi, dar și din știința adevărată ca să știe cum să răspundă în discuțiile cu profesorii și cu elevii și ca să nu devină victime ale minciunii. Tot așa și cu privire la imoralitatea care se încearcă să le fie strecurată. Trebuie să-i învățăm cum să se ferească de imoralitate. La biserica „Buna Vestire” din Chișinău, pe care o păstoresc, vom începe acum din toamnă să studiem cu tinerii și adolescenții cursul “Sexualitatea din perspectiva Bibliei” de Kay Arthur.

Să-i învățăm pe copii să spună Evanghelia și să facă misiune

Cea mai mare temere pe care o aveți înțeleg că este să nu fie ei cumva izolați de lume și să nu știe apoi cum să se raporteze la ceilalți oameni. Studiile la domiciliu ar putea să aibă un astfel de efect și copiii apoi să nu poată face față anumitor provocări. Dar, dacă părinții le vor arăta o pildă și îi vor învăța totdeauna pe copiii să le spună altora Evanghelia, dacă vor merge cu ei în misiune, atunci așa vor crește și copiii, cu același spirit misionar și de evanghelizare.

Când erau copiii mici și am venit să locuim într-un alt cartier al orașului, i-am trimis pe copii să se joace în stradă și să facă cunoștință cu toți copiii de acolo. I-am învățat cum să le spună din Sfintele Scripturi și i-am mai învățat să-i invite la noi acasă, ca să vedem și noi cine sunt acei copii, să știm cine sunt prietenii lor și ce trebuie să-i învățăm pe copiii noștri privitor la felul cum să se relaționeze cu ceilalți copii. Am făcut și studiu biblic la noi acasă și am invitat pe copii de pe stradă.

Principii pentru formarea unei școli creștine

Cred că este foarte oportun să deschideți acum o școală creștină dacă sunt mai mulți părinți care doresc să-și înroleze copiii în acest program. Cel mai important principiu pentru o școală creștină este să fie pusă în cinste studierea Sfintelor Scripturi. Nu despre Biblie, ci chiar Biblia să fie studiată de către copii și pentru aceasta vă recomand să faceți rost de manualele de studiu biblic inductiv pentru copii. Un alt principiu este ca toți profesorii să fie creștini integri, care Îl iubesc pe Dumnezeu, iubesc Cuvântul Lui și trăiesc o viață ireproșabilă. Un alt principiu pe care îl consider important este să lăsați accesul deschis în această școală pentru părinții care doresc să-și învețe copiii la voi, chiar dacă acei copii nu sunt creștini, dar sub nici o presiune să nu cedați la principiile voaste. De obicei, așa se întâmplă că tocmai cei care se numesc creștini vor începe să insiste să nu mai faceți așa de mult studiu biblic sau să includeți în curriculă și alte lucruri care li se vor părea lor bune, dar care vor fi contrare învățăturii Mântuitorului nostru, de aceea să nu cedați. Dacă nu le va plăcea, atunci vor putea ei să-și ia copiii, dar să nu-i lăsați să vă strice lucrarea frumoasă pe care ați început-o. Cu privire la comitet (board), tot așa, să luați doar oameni care au pe inimă lucrarea lui Dumnezeu și înaintarea Evangheliei și care iubesc pe Dumnezeu și cinstesc Cuvântul Lui. Să nu vă treziți că ați luat în comitet pe cineva care apoi va insista din interior să cedați la principiile voastre sănătoase și vă va distruge lucrarea din interior.

Proorocul Daniel a ajuns să fie prizonier Babilon împreună cu prietenii lui pe când erau adolescenți. Credința lor acolo a fost expusă la cele mai mari încercări. Numele le-au fost schimbate după numele zeilor păgâni. Au fost siliți să se închine la zei păgâni, să mănânce mâncăruri interzise de Legea lui Dumnezeu și, fiți siguri, că multe alte provocări au avut în față. Dar, pentru că au fost bine învățați din Cuvântul lui Dumnezeu acasă, ajunși aici și puși în fața provocărilor și pericolelor, ei au rămas credincioși Domnului și așa au fost până la sfîrșitul vieții. Același efect vom vedea și în copiii noștri dacă ne vom pune timp să-i învățăm mult din Sfintele Scripturi și dacă le vom da o pildă vrednică de urmat.