(VIDEO) Cum să procedeze soția când soțul nu-i acordă atenția cuvenită?

Întrebarea a fost adresată de o doamnă căsătorită, care are multe așteptări de la soțul ei și este dezamăgită, pentru că consideră că soțul nu-i acordă atenția cuvenită. Nu știu situația acestei doamne, dar am răspuns în acest live video în baza întrebării adresate:

 

Supunerea față de soț este o poruncă și nu este condiționată

Iată ce scrie în Sfânta Scriptură:

Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului, căci bărbatul este capul nevestei, după cum şi Hristos este capul Bisericii, El, Mântuitorul trupului. Şi, după cum Biserica este supusă lui Hristos, tot aşa şi nevestele să fie supuse bărbaţilor lor în toate lucrurile. (Efeseni 5:22-24)

Porunca aceasta a Domnului Isus Hristos nu este condiționată în niciun fel. Nu spune Cuvântul să te supui doar dacă soțul acordă cinstea sau atenția cuvenită sau doar atât timp cât vă oferă atenție. Cuvântul lui Dumnezeu învață orice femeie să fie supusă bărbatului ei ca și Domnului. Motivația acestei supuneri nu este caracterul bărbatului sau comportamentul lui, ci faptul că bărbatul este capul nevestei. El are o poziție primită de la Dumnezeu, el este capul nevestei, după cum și Hristos este capul Bisericii. Fiecare căsătorie poartă această imagine cerească, imaginea relației care este între Hristos și Biserica Sa. Felul cum se poartă femeia trebuie să reflecte felul cum Biserica Îi este supusă lui Hristos.

În același capitol, versetul 33 spune așa:

Încolo, fiecare din voi să-şi iubească nevasta ca pe sine; şi nevasta să se teamă de bărbat. (Efeseni 5:33)

Cuvântul folosit aici ”să se teamă” nu presupune o frică de pedeapsă sau de bătaie, așa cum deja a devenit obicei pentru poporul nostru moldovenesc. Acesta este un lucru foarte rău și cel mai trist lucru este că deja în societatea noastră nici femeile nu mai văd aceasta ca fiind grav. Nu la această frică se referă Scriptura. Cuvântul folosit aici este același folosit când Biblia ne spune că trebuie să ne temem de Dumnezeu. Frica aceasta nu este o frică de pedeapsă, ci o frică de a nu supăra fața acelui de care ne temem. Aceasta înseamnă respect adânc, reverență. Așa spune că Scriptura că trebuie să fie atitudinea fiecărei neveste față de soțul ei. Comportamentul acesta nu trebuie să fie condiționat de felul cum procedează sau nu procedează bărbatul.

Bărbatul poate fi câștigat prin purtarea nevestelor

După ce a fost dat exemplul de supunere al Domnului Isus, prima epistolă a lui Petru continuă cu acest mesaj adresat nevestelor:

Tot astfel, nevestelor, fiţi supuse şi voi bărbaţilor voştri; pentru ca, dacă unii nu ascultă Cuvântul, să fie câştigaţi fără cuvânt, prin purtarea nevestelor lor, când vă vor vedea felul vostru de trai: curat şi în temere. Podoaba voastră să nu fie podoaba de afară, care stă în împletitura părului, în purtarea de scule de aur sau în îmbrăcarea hainelor, ci să fie omul ascuns al inimii, în curăţia nepieritoare a unui duh blând şi liniştit, care este de mare preţ înaintea lui Dumnezeu. Astfel se împodobeau odinioară sfintele femei, care nădăjduiau în Dumnezeu şi erau supuse bărbaţilor lor; ca Sara, care asculta pe Avraam şi-l numea „domnul ei”. Fiicele ei v-aţi făcut voi, dacă faceţi binele fără să vă temeţi de ceva. (1 Petru 3:1-6)

Deci, femeile trebuie să urmeze exemplul de supunere a Domnului Isus și să fie supuse bărbaților. Dacă bărbatul nu ascultă de Cuvânt, atunci poate fi câștigat prin purtarea nevestei. Sunt multe femei care încearcă să-și cucerească, să impresioneze bărbații prin aspectul exterior și ajung dezamăgite, pentru că nu le reușește. Este altceva ce vă poate ajuta să-i cuceriți, este omul ascuns al inimii, în curăția nepieritoare a unui duh blând și liniștit. Soția care are un duh blând și liniștit este de mare preț înaintea lui Dumnezeu, dar și câștigă foarte multă apreciere și din partea soțului. Iată acesta este sfatul lui Dumnezeu pentru femeile care-și doresc respectul și aprecierea din partea soțului.

Bărbații să dea cinste femeii ca unui vas mai slab

Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moşteni împreună cu voi harul vieţii, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre. (1 Petru 3:7)

Bărbaților le spune Scriptura să dea cinste nevestei ca unui vas mai slab. Când spune un vas mai slab, nu spune un vas mai disprețuit, ci un vas mai fragil, foarte prețios. Femeia, fiind un vas mai slab, necesită un tratament mai special, o atenție specială, cu înțelepciune. Dumnezeu ne învață pe noi, bărbații, să fim atenți cu soțiile noastre, să le dăm respectul cuvenit, să le dăm cinstea cuvenită.

Un bărbat care nu se poartă așa cu nevasta, nu știe să se poarte cu înțelepciune cu nevasta sa și nesocotește lucrul acesta, nu este un om care-L cunoaște pe Dumnezeu. Dacă un om Îl cunoaște pe Dumnezeu, aceasta se vede și în relația lui cu soția sa. Atunci când un bărbat nu dă cinstea cuvenită nevestei, nu se poartă cu ea cu înțelepciune, atunci nu poate avea o relație frumoasă nici cu Dumnezeu, pentru că Biblia spune că îi sunt împiedicate rugăciunile. De aceea, ori de câte ori văd un bărbat neatent, necioplit, care nu știe să se poarte tandru cu soția sa, concluzionez repede că nu are acel bărbat o relație bună nici cu Dumnezeu.

Nevestelor, bucurați-vă în Domnul și rugați-vă El să rezolve această problemă

Sunt multe femei, care nu au parte de atenția cuvenită, despre care scrie Biblia bărbaților să o ofere. Iată ce vă îndemn să faceți:

Bucuraţi-vă totdeauna în Domnul! Iarăşi zic: Bucuraţi-vă! Blândeţea voastră să fie cunoscută de toţi oamenii. Domnul este aproape. Nu vă îngrijoraţi de nimic, ci, în orice lucru, aduceţi cererile voastre la cunoştinţa lui Dumnezeu, prin rugăciuni şi cereri, cu mulţumiri. Şi pacea lui Dumnezeu, care întrece orice pricepere, vă va păzi inimile şi gândurile în Hristos Isus. (Filipeni 4:5-7)

Aceasta să vă fie sursa bucuriei, nu atenția pe care o primiți sau nu o primiți de la bărbat. Dacă o primiți, bucurați-vă de ea, dacă nu o primiți, nu vă întristați, bucurați-vă de bucuria pe care o primiți în Domnul!

Nu vă îngrijorați de nimic și aduceți în rugăciune și această nevoie. Spuneți-i lui Dumnezeu în rugăciune să rezolve El această problemă, să-i vorbească Dumnezeu, să-i arate și să-l facă conștient de aceasta. Primul răspuns imediat la rugăciune este că veți avea pacea lui Dumnezeu, acea pace care întrece orice pricepere. Această pace va veni și vă va păzi inima și gândurile în Hristos.

Nu vă potriviți chipului veacului acestuia

Vă îndemn dar, fraţilor, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceţi trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu; aceasta va fi din partea voastră o slujbă duhovnicească. Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită. (Romani 12:1-2)

Așa cum spune acest text, nu vă potriviți chipului veacului acestuia, pentru că în veacul acesta a crescut o generație de femei, care au pretenții mari și așteaptă să primească mult, nefiind gata să ofere ceva. Sunt femei mature, căsătorite, dar care se poartă ca și copiii mici și așteaptă doar să primească. S-ar putea să cunoașteți astfel de femei sau să le fi văzut prin filme, să fi fost influențate de o astfel de gândire și v-a format și dvs. un așa fel de gândire așa încât toată ziua să-l cicăliți pe soțul dvs. Dacă cumva credeți că ați fost afectată de această gândire, atunci nu vă mai potriviți chipului veacului acestuia, ci transformați-vă, prefaceți-vă prin înnoirea minții, prin cercetarea Sfintelor Scripturi, prin aplicarea adevărurilor biblice. Căutați să cunoașteți bine care este voia lui Dumnezeu, cea bună, plăcută și desăvârșită și s-o aplicați în căsătoria dvs.

Să vă binecuvânteze Dumnezeu! Mă rog să aducă schimbare acest mesaj în familia dvs., să vă corectați atitudinea față de soț ca să fie așa cum spune Dumnezeu, să vă asculte Dumnezeu rugăciunile. Dacă aveți un soț care nu vă dă cinstea cuvenită, să-i vorbească Dumnezeu soțului și să asculte și el de Cuvânt. Vă doresc să aveți o căsnicie fericită, așa încât oricine va privi la căsnicia dvs., vecinii, rudele, copiii când vor privi relația dintre dvs. să vadă cu adevărat o reflecție a relației dintre Hristos și Biserică. Să ajute Dumnezeu să vadă în viața dvs. puterea lui Dumnezeu care schimbă oameni, relații, căsnicii și să dorească și ei să urmeze învățătura Domnului Isus Hristos.

Vă recomand și să citiți și aceste articole, pe care le-am publicat pe portalul http://www.moldovacrestina.md, care vă pot ajuta să zidiți o căsnicie fericită:

La Biserica ”Buna Vestire” din Chișinău (str. Ciocârliei 2/8), puteți găsi în vânzare cartea ”Sfaturi din Biblie pentru căsătoriți” și alte cursuri de studiu biblic inductiv despre căsătorie, pe care vi le recomand: Căsătorie Fără RegreteCum să-ți zidești o familie trainică?În acest playlist pe youtube găsiți lecțiile filmate video din cursul ”Cum să-ți zidești o familie trainică”. Puteți solicita cărțile și la adresa de e-mail: ruslan.mazur@gmail.com sau la nr. de telefon (+373) 78080886.

Dacă sunteți interesată să studiați unul din aceste cursuri într-un grup de studiu biblic în localitatea dvs. sau prin skype, lăsați-ne un mesaj la info@precept.md sau la telefonul +373 69966779.