Cum să slujești în Evanghelie, îngrijind de copilul mic?

Întrebare:

Ne-am căsătorit de curând și Dumnezeu ne-a binecuvântat cu un copil. Suntem foarte bucuroși și recunoscători Domnului pentru acest dar în viața noastră. Pentru că am fost implicată în multe lucrări în cadrul bisericii, făceam misiune, conduceam grup de studiu biblic și ajutam la școala duminicală, nu știu cum aș putea să continui a fi folositoare bisericii și lucrării Evangheliei în această perioadă cât voi îngriji de copilul mic. Vă rog să mă sfătuiți cum trebuie și pot să slujesc acum? Mulțumesc.

Concediu maternitate

Exempul lui Eunice

Unul din cei mai dedicați ucenici ai apostolului Pavel și lucrător în biserica primară a fost Timotei. În scrisoarea adresată filipenilor, apostolul Pavel a scris astfel despre el:

Nădăjduiesc, în Domnul Isus, să vă trimit în curând pe Timotei, ca să fiu şi eu cu inimă bună când o să am ştiri despre voi. Căci n-am pe nimeni care să-mi împărtăşească simţirile ca el şi să se îngrijească într-adevăr de starea voastră. Ce-i drept, toţi umblă după foloasele lor, şi nu după ale lui Isus Hristos. Ştiţi râvna lui încercată; cum, ca un copil cu tatăl lui, a lucrat ca un rob împreună cu mine pentru înaintarea Evangheliei. (Filipeni 2:19-22)

Apostolul Pavel l-a întâlnit când a vizitat a doua oară bisericile plantate de el în Derbe și Listra. Toți creștini din aceste localități și din Iconia îl vorbeau de bine și apostolul Pavel l-a luat cu el în misiune. Mai târziu, din Epistola I adresată lui Timotei aflăm despre familia lui următoarele:

Îmi aduc aminte de credinţa ta neprefăcută, care s-a sălăşluit întâi în bunica ta Lois şi în mama ta, Eunice, şi sunt încredinţat că şi în tine. (2 Timotei 1:5)

Cu toate că tatăl lui Timotei a fost grec și aceasta înseamnă și păgân, se pare că el a fost un om bun care și-a tratat bine soția iudeică și nu a împiedicat-o să-l crească pe Timotei în învățătura Sfintelor Scripturi. El nu a permis să i se facă circumcizie lui Timotei, dar nu s-a opus efortului pe care l-a făcut Eunice și mama ei, adică bunica lui Timotei – Lois. Ele au făcut o foarte frumoasă lucrare, căci l-au învățat Sfintele Scripturi cum menționează mai apoi apostolul Pavel:

Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învăţat şi de care eşti deplin încredinţat, căci ştii de la cine le-ai învăţat; din pruncie cunoşti Sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, prin credinţa în Hristos Isus. (2 Timotei 3:14-15)

Atrag atenția că lui Timotei i-a fost transmisă învățătura Sfintelor Scripturi din pruncie, adică din fragedă copilărie, când omul abia începe a percepe lumea și a învăța primele noțiuni despre ea. Acesta vă este rolul cel mai important și aceasta trebuie să faceți acum. Dacă vă veți face bine slujba, veți crește din copii lucrători dedicați pentru nevoile Evangheliei din zilele noastre. Există o foarte mare criză de astfel de lucrători și o pricină este, în opinia mea, și faptul că mamele și bunicile nu realizează ce rol mare au în formarea viitorilor lucrători în Evanghelie.

Mai atrag atenția la un lucru: Eunice și Lois au învățat pe fiul și respectiv nepotul Timotei nu povestioare biblice, nu despre Biblie, ci chiar Sfintele Scripturi. Adică ele i-au transmis bine și temeinic învățătura Cuvîntului lui Dumnezeu. Faceți aceasta și veți crește viitori pastori, învățători, predicatori, misionari etc. Să vă faceți un plan bun pentru această lucrare importantă și folosiți fiecare zi și clipă la maximum, cum este scris:

Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti în mintea copiilor tăi şi să vorbeşti de ele când vei fi acasă, când vei pleca în călătorie, când te vei culca şi când te vei scula. Să le legi ca un semn de aducere aminte la mâini şi să-ţi fie ca nişte fruntare între ochi. Să le scrii pe uşorii casei tale şi pe porţile tale. (Deuteronom 6:6-9)

Mergeți cu copilul la închinare

În primul rând, faceți-vă disciplina să luați parte la toate serviciile divine ale bisericii și să mergeți împreună cu copilul. Când va mai crește puțin, învățați-l de acasă ca să respecte atmosfera de reverență din timpul serviciului divin și să asculte la ceea ce se predă. La biserică nu luați pentru el jucării precum păpuși și mașinuțe, ci luați o cărțulie cu imagini și istorioare pentru copii, de care sunt sigur că aveți acasă multe. În felul acesta el va urmări desenele din Biblia lui și îi veți forma deprinderea să vină la biserică cu Biblia. Dacă începeți să vă faceți scuze și să nu veniți la serviciile divine din pricina că vă este copilul mic, prin aceasta deja îi formați o deprindere să ignore biserica locală și închinarea înaintea lui Dumnezeu. Nu doar la acel copil îi formați deprinderea, ci și celorlalți copii, când veți avea mai mulți, și soțului și altor oameni care vă cunosc. De aceea, să nu nesocotiți serviciile divine și să luați parte la toate, venind la timp și închinându-vă cu toată reverența.

Luați parte la înaintarea Evangheliei

Faceți-vă un plan bun și vedeți în ce măsură puteți să luați parte la lucrările în care ați fost implicată până în prezent. Va fi bine dacă veți invita pe cineva din ucenice să vă ajute și uneori să stea cu pruncul ca să puteți să faceți lucrările care țin de slujirile pe care le aveți în biserică. Este evident că nu le veți putea face pe toate și la intensitatea pe care le-ați făcut mai inainte. De aceea, căutați să le încredințați și altora și să-i ajutați să le facă bine și calitativ.

Cât stați cu copilul acasă puteți să vă implicați în alte lucrări noi și o astfel de lucrare am început acum la site-ul acesta – consiliere prin chat. Știu că ziua unei femei cu copil mic este foarte aglomerată și cu multă responsabilitate, dar dacă puteți să oferiți o oră din zi ca să-i ajutați pe vizitatorii site-ului, oferindu-le călăuzire și sfătuire spirituală, va fi o mare contribuție la înaintarea Evangheliei.

O altă nevoie pe care o avem la site este pentru traducători în limbile engleză, spaniolă și franceză din limba română. Dacă puteți să slujiți în felul aceasta, iar va fi o mare contribuție.

Organizați-vă bine viața de rugăciune și faceți-vă un jurnal și liste ca să vă rugați pentru toți lucrătorii pe care îi cunoașteți și lucrările în care sunt ei implicați. Rugați-vă și pentru mine și pentru lucrarea acestui site.

Foarte bine veți face să începeți un grup de studiu biblic sau să-l continuați pe cel care l-ați avut până acum și apelați la ajutorul ucenicelor ca să vă ajute și să stea câte puțin cu copilul când va fi nevoie să vă pregătiți și mai ales când va trebui să predați. Când veți conduce grupul de studiu biblic, conectați-vă la Skype și oferiți-le posibilitate și altora să studieze cu voi.

Nu privi timpul cât îngrijești de copil ca și un timp de pierdere, căci este un timp când poți face investiții duhovnicești de lungă durată și care vor aduce mari rezultate.

Fii atentă la nevoile din biserică și vezi unde și când de poți implica personal și unde poți încuraja și îndrepta pe ucenicii tăi să se implice.

La încheierea acestui articol invit pe toate mamele creștine să împărtășească experiențele lor de slujire în Evanghelie în timpul concediului de maternitate.