Cum slujitorii în Evanghelie să păstreze balanța între familie și lucrare?

Întrebare:

Sunt misionar și am familie și nu știu cum să păstrez balanța între lucrare și familie? Știu că și dumneavoastră aveți lucrare mare care vă solicită să fiți mult plecat din familie și îmi dau seama că și atunci când sunteți acasă sunteți solicitat mult. Cum reușiți să păstrați balanța între lucrare și familie și ce principii biblice sunt în acest sens? Vă rog să mă sfătuiți și pe mine și vă mulțumesc anticipat. 

Este o întrebare care îmi este des adresată, dar pentru prima dată o primesc în scris de la cititorii site-ului. Chiar acum mă întorc dintr-o țară depărtată unde am predat timp de două săptămâni la un grup de păstori din mai multe țări. Scriu articolul acesta de pe avion. Și păstorii cărora le-am predat acum mi-au adresat această întrebare și am discutat cu ei acest subiect în cadrul unei lecții. Așa că în articol voi împărtăși lucrurile pe care le-am discutat și cu ei.

În ultima vreme se dă multă discuție cu privire la priorități când este vorba de familie și lucrare. Toți sunt de acord că Dumnezeu trebuie să fie pe primul loc în viața fiecărui din noi. Dar cu privire la ceea ce va fi pe locul doi și trei părerile sunt împărțite. Unii spun că trebuie să fie slujirea urmată de familie și alții zic că mai întâi familia și apoi slujirea. Mi se pare greșită formularea aceasta. Îmi amintesc acum de cuvintele spuse de Iosua când a zis că el și casa lui vor sluji Domnului. La aceasta suntem chemați toți – să slujim împreună cu toată casa noastră, adică cu toată familia noastră Domnului. Familia trebuie să fie o echipă unită în slujirea lui Dumnezeu.

Vara trecută a venit la Școala Internațională de Misiune prin Sport și Media să învețe sora Natașa Bugaian, care este mamă a patru copii. Ea a venit să treacă pregătirea pentru a face misiune prin sport și anume să fie instructoare de Taekwon-Do. Soțul ei Vitalie și-a luat asupra lui toată răspunderea pentru copii pentru perioada de vară și a creat astfel posibilități pentru Natașa să poată învăța. Iată un exemplu frumos de lucru în echipă.

Familia Bugaian cu copiii

Dumnezeu ne învață în Cuvântul Său ce trebuie să facem fiecare în rolul care ne revine în familie ca să-I slujim Lui și ca să ne bucurăm unii de alții. În calitate de conducători în familie, nouă, slujitorilor, ne este scris să fim bărbații unei singure neveste și să ne chivernisim bine casa, adică să ne administrăm bine familiile (1 Timotei 3:4). Poți să-ți chivernisești casa având o slujbă care te solicită să fii mult plecat și poți să fii întotdeauna acasă și să-ți administrezi rău relațiile din familie.

Apoi, în calitate de soți, Dumnezeu ne învață să ne iubim soțiile ca pe noi înșine și să ne îngrijim de ele cu drag, ca de trupurile noastre. Pe de altă parte, le spune și soțiilor să ne fie ajutor potrivit, adică să ia parte cu noi la lucrarea care ne-a încredințat-o Dumnezeu și să ne completăm unul pe altul. Atunci când suntem acasă să facem lucrarea lui Dumnezeu împreună, dar și atunci când unul este plecat, celălalt să împlinească lipsa și așa să facem bine lucrarea.

Același lucru trebuie să-l facem și în privința copiilor noștri. Dumnezeu ne învață să nu-i întărâtăm pe copii la mânie, ci să-i creștem în învățătura și mustrarea Domnului. Este foarte important să fim implicați în viețile copiilor noștri pentru a-i învăța din Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a le da direcție în viață și dacă nu facem aceasta, prin lipsa noastră de implicare deja îi întărâtăm la mânie. Și cum am spus mai sus, repet iar, că sunt mulți creștini care stau acasă, dar care prea puțin sunt preocupați de această poruncă a Domnului cu privire la copiii lor și cred că dacă le împlinesc nevoile lor materiale sau dacă-i trimit la școli prestigioase și-au îndeplinit destul și bine datoria de părinți.

Lucrarea în creștere și călătoriile misionare dese m-au învățat că trebuie să petrec timp calitativ cu soția și cu copiii noștri. De aceea, atunci când sunt acasă, fac tot posibilul ca serile să le petrec cu soția și copiii. Astfel studiem Sfintele Scripturi împreună, ne rugăm, discutăm și ne bucurăm de timpul pe care îl avem împreună. Îi mulțumesc foarte mult soției mele care este o creștină deosebit de dedicată și care a înțeles chemarea pe care mi-a făcut-o Dumnezeu în lucrare și întotdeauna m-a ajutat și mă ajută și împreună am făcut și facem slujirea în Evanghelie. Când a fost și este necesar plecăm în misiune împreună. Nu am avut posibilitatea des, dar am căutat să-i luăm și pe copii în misiune ori toți o dată ori rând pe rând. În felul acesta vrem să fim totdeauna alături și să facem lucrarea împreună.

Mulțumesc Domnului pentru familia mea care întotdeauna se roagă pentru lucrarea pe care o fac și când sunt plecat în misiune știu că de mai multe ori în zi obișnuiesc să îngenuncheze toți și să se roage pentru lucrare și protecția lui Dumnezeu asupra mea.

O mare binecuvântare sunt pentru noi tehnologiile moderne de comunicare și atunci când avem conecțiune la Internet, putem să comunicăm prin Skype sau Viber. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a pus la dispoziție aceste posibilități și mă rog să le dea iertarea păcatelor și darul vieții veșnice tuturor celor care le-au inventat și ni le pun la dispoziție.

Am mai observat ceva… Oamenii care separă familia de lucrare ca și prioritate, ajung să facă din una sau din alta idol și să le pună mai presus decât Dumnezeu, chiar dacă zic că nu este așa. Am văzut oameni care au făcut din lucrare idol și lucrarea lor parcă a devenit separată de Dumnezeu și de familie și este scop în sine însuși. Alții au făcut idol din familie și  copii și ajung repede să vadă consecințele care se răsfrâng tocmai aspura relațiilor din familie. Dumnezeu este Dumnezeu și inima noastră trebuie să-i fie dedicată deplin Lui. El cere să-L iubim cu toată inima, cu tot sufletul și cu toată puterea noastră. Iar dacă facem aceasta, atunci vom căuta Împărăția și neprihănirea Lui cel mai mult și toate celelalte lucruri cu siguranță că ne vor fi date pe deasupra.

Mai este o altă realitate tristă. Unii oameni încearcă să-și găsească refugiu în lucrarea lui Dumnezeu, fugind de responsabilităţile de familie sau de problemele pe care le au în relații cu cei din familie. Nu este plăcută lui Dumnezeu o astfel de lucrare, pentru că cine nu știe să îngrijească de ai săi nu va putea să îngrijească de Biserica lui Dumnezeu și este mai rău decât un necredincios. Apoi, dacă Dumnezeu spune că atunci când nu ne raportăm corect la partenerul sau partenera de căsătorie ne sunt împiedicate rugăciunile, cu atât mai mult nu vom avea binecuvântare în misiune.

Mulțumesc totdeauna lui Dumnezeu pentru toți creștinii care se roagă pentru mine, pentru soția și copiii noștri și pentru lucrarea la care ne trimite Dumnezeu. Doar prin mila lui Dumnezeu și prin rugăciunile sfinților putem să avem binecuvântare în lucrare și în familie.

Dumnezeu să ne ajute să fim înțelepți în toate privințele și să zidim relații frumoase cu familiile noastre ca astfel să formăm echipe binecuvântate și toți să-I slujim lui Dumnezeu cu toată dedicarea. Dumnezeu să pună multă pasiune pentru propovăduirea Evangheliei în inimile noastre ca să ne pregătim bine și să mergem în lucrarea de misiune în țara noastră, în țările din jur și până la marginile pământului, căci așa ne-a poruncit Domnul nostru Isus Hristos.