Ce factori contribuie la creșterea grupelor de studiu biblic?

Întrebare:  

Conduc de mai mulți ani un grup de studiu bibilc, dar sunt unii și aceiași oameni. Unii chiar au plecat, dar foarte puțini s-au adăugat. Ce îmi lipsește și ce mai trebuie să fac pentru a avea o creștere constantă în grup? 

 

Eu am condus multe grupe de studiu biblic și am învățat mulți ucenici să formeze și să conducă grupe de studiu, de aceea vă voi împărtăși în acest articol lucruri pe care le-am observat sau le-am învățat împreună cu soția din experiență. Poza care urmează a fost făcută într-una din grupele conduse de soția mea. 

 

1. Pregătirea profesorului

Oamenii vin la grupul de studiu biblic pentru că vor să studieze profund Sfintele Scripturi și ei așteaptă să primească aici învățătură temeinică. Dacă liderul nu este suficient de pregătit în general și nici în particular de lecție, foarte repede se vor dezamăgi și vor abandona grupul acesta. Institutul de Studiu Biblic Inductiv din Eurasia a fost format tocmai cu scopul de pregătire a învățătorilor pentru predarea Bibliei. Dacă nu sunteți încă student la Institut, grăbiți-vă să vă înscrieți. Intrați pe site-ul http://www.eurasiaprecept.org și alegeți țara unde locuiți, apoi orașul și acolo veți găsi orarul sesiunilor și persoana de contact. La Chișinău va avea loc sesiunea Plantare de Biserici în perioada 28 martie – 9 aprilie și următoarea va fi sesiunea Doctrinele Bibliei, pe care o voi preda eu și îi voi învăța pe studenți cum să predea cursul “Legământul”. Grăbiți-vă să vă înscrieți și puneți-vă deoparte în calendar timpul pentru pregătire. Pentru pregătirea eficientă și continuă a unui învățător al Bibliei este suficient să studieze minim 3 sesiuni de 2 săptămâni în an. Același lucru fac și eu și chiar în dimineața aceasta, după ce voi scrie acest articol, împreună cu soția mea și cu un grup de învățători plecăm la Centrul de Studii Biblice de la Surduc, România, unde vom învăța cursul “Judecători” sub conducerea învățătorilor mei, Mia și Costel Oglice. De trei ori în an merg la această pregătire. 

 

Un alt aspect important al pregătirii este să nu te bizui pe pregătirea pe care ai luat-o la sesiune și să nu nesocotești pregătirea individuală înainte de predarea fiecărei lecții, chiar dacă ai mai predat de multe ori acest curs și îl cunoști bine. Am cursuri pe care le-am predat de sute de ori, dar totuși, de fiecare dată când trebuie să predau, mai trec o dată lecția, verific planurile vechi și văd dacă pot face planul de predare mai simplu, mai clar și mai interesant. Uneori chiar fac mai întâi din nou un plan și apoi îl verific cu planurile mai vechi. Fiecare grup este diferit, din pricina că oamenii care vin să învețe au nevoi diferite de cele pe care le-au avut oamenii din grupele anterioare. De aceea, trebuie să iai în considerație aceasta și să te pregătești bine, ca să le împlinești nevoile duhovnicești ale acestor oameni prin Cuvântul care va fi predat.  

2. Dragostea pentru oameni

Motivația unui învățător trebuie să fie dragostea. În Epistola I către Corinteni, când a a scris în capitolele 12-14 despre darurile duhovnicești, apostolul Pavel a rezervat un capitol întreg acestui subiect, ca să înțelegem toți că dacă nu avem dragoste pentru oamenii pe care îi învățăm, nu le vom putea sluji într-un chip plăcut Domnului. Când iubești pe cineva, cauți să faci tot ce poți mai bine pentru acea persoană sau grup de persoane și nu vei ceda din pricina dezamăgirilor, frustrărilor etc. Dacă îi vei iubi pe oameni, vei fi totdeauna cu gândul la ei și vei dori să le aduci cea mai frumoasă și prosperă creștere duhovnicească. 

 

3. Abordarea personală în rugăciune

Nu este suficient doar să predai bine lecția în fața clasei când vă adunați cu grupul de studiu. Trebuie să-ți pui timp deoparte să discuți cu fiecare, să afli cât mai mult despre fiecare persoană ca să-i poți da învățătură după nevoile personale. Când comunici cu oamenii și cunoști problemele fiecăruia din ei în parte, știi mult mai bine cum să-ți planifici predarea lecției, așa ca să împlinești nevoile lor prin Cuvântul care va fi predat. Roagă-te zilnic pentru oamenii din grupul tău de studiu biblic și pentru nevoile lor specifice pe care le-ai aflat. Mare putere are rugăciunea celui neprihănit și Dumnezeu va face mari lucrări. 

4. Implică oamenii în lucrarea Evangheliei

În Epistola către Efeseni este scris că Domnul Isus Hristos ne-a pus pe noi, învățătorii, alături de apostoli, prooroci, evangheliști și păstori, ca să-i zidim pe sfinți în vederea lucrării de slujire pentru zidirea Trupului lui Hristos. Pune întrebări și observă care sunt darurile spirituale ale ucenicilor care învață în grupul sau grupele tale. Vezi cum slujește fiecare din ei în biserică și motivează-i să-și facă bine slujba, iar dacă nu este nicidecum implicat, vezi cum îl poți ajuta să se implice.  

5. Fă continuu evanghelizare

Toți noi avem chemarea să fim martori ai Domnului Isus Hristos în orice loc și să vestim puterile minunate ale lui Dumnezeu, de aceea spune oamenilor totdeauna despre Hristos și totdeauna invită-i să studieze Biblia în grupul tău. Dacă locuiesc într-o altă localitate sau țară, ajută-i să găsească un grup de studiu biblic sau dacă nu există, măcar să facă rost de un manual și să poată studia individual. Acum este o bună opțiune să faci cu ei studiu biblic prin Skype. Profită de această posibilitate. Fă-ți niște cărți de vizită pe care să fie scrisă informația de contact și orele când se desfășoară grupul de studiu biblic și lasă-le totdeauna această informație oamenilor după ce le spui despre Hristos. O altă bună opțiune este să pui totdeauna pe Facebook invitația la lecția următoare. Nu-ți cere un efort mare, dar într-un timp foarte rapid mulți oameni pot afla despre grup și cineva din ei vor dori să vină. 

 

6. Evită pauzele lungi

Sunt anumite perioade când pauzele se impun. Să zicem, în Republica Moldova, după Crăciun, urmează două săptămâni de vacanță pentru elevi și studenți și chiar mulți oameni își iau concediu atunci. Tot așa și la Paște, apoi vara, de obicei în luna august, mulți oameni își iau vacanță și ei vor cere o pauză. Pe cât este posibil, evită vacanțele și dacă pleacă cineva din grup la odihnă, continuă să faci cu oamenii care pot veni. Dacă va trebui să pleci tu în misiune, să ai totdeauna o persoană sau chiar mai multe care te vor putea înlocui, dar ai grijă să le pregătești bine și să le dai toate instrucțiunile pentru ca predarea să fie la cel mai înalt nivel. 

7. Folosește înțelept vacanțele

Sunt anumite perioade când cea mai mare parte de oameni din grupul sau grupele tale de studiu biblic vor pleca în vacanță. În loc să te întristezi că aceasta impune o vacanță lungă care, posibil, să aducă o scădere în grup, mai bine planificați împreună din timp să petreceți vacanța împreună și în timpul vacanței să faceți studiu biblic în fiecare zi. Cu prilejul acesta vei avea posibilitate să-i înveți mult mai intensiv din Cuvântul lui Dumnezeu și timp de o vacanță poți să-i înveți mai mult decât timp de trei sau poate chiar șase luni, având doar o singură lecție în săptămână. Un alt avantaj al taberei sau seminarului pe timp de vacanță este că ucenicii din grupul tău își pot invita membrii familiei, prietenii, rudele și aceasta va aduce o foarte bună creștere grupului de studiu biblic. Noi obișnuim să facem așa și cu biserica și, cel puțin de două ori pe an, facem seminare de creștere spirituală în weekend. Următorul va fi în tabăra “Eden” din or. Călărași în perioada 27-29 mai 2016 și vom studia cursul “Iona”. Apoi, vom face un seminar și în data de 23-25 septembrie și va fi în același loc. Subiectul îl vom stabili mai târziu. 

 

Nu te dezamăgi dacă rămâi cu un număr mic de oameni pentru o lungă perioadă. Fă tot ce te-am sfătuit în acest articol și perseverează. Mă rog să binecuvânteze Dumnezeu pe fiecare creștin și creștină care vor citi acest articol să meargă la un grup de studiu biblic, să formeze grupe și să aibă totdeauna creștere în grupe.