Pot fi naşi de cununie cuplul care nu a fost căsătorit civil?

Întrebare:

Dacă un preot oficiază o cununie religioasă fără cea civilă, acest cuplu poate cununa, la rândul lor, alte cupluri? Mulţumesc.

Mă mir cum a reușit acel cuplu să oficieze cununia religioasă fără să înregistreze căsătoria lor la oficiul stării civile. Cine este “slujitorul” care a oficiat o astfel de slujbă? Niciun preot sau pastor cu frică de Dumnezeu nu va face lucrul acesta. Dar chiar dacă au reușit să facă cununie în felul acesta, ce îi împiedică acum să meargă la oficiul stării civile să-și înregistreze căsătoria civilă? Se tem să se oblige cu ceva unul față de altul? Poate stau cu gândul la divorț și se tem să nu aibă de împărțit averea? Le place mai mult să dea o înfățișare evlavioasă căsătoriei lor, dar în același timp să trăiască ca și cum ar fi în concubinaj? Căci așa este gândirea celor ce trăiesc în concubinaj – ei nu vor să se lege cu niciun fel de răspunderi unul față de altul și față de copiii lor.

Nu, nu pot fi nași de cununie acești oameni. În cele mai multe biserici protestante și neoprotestante nu există practica nașilor de cununie, iar în bisericile ortodoxe aceștia îndeplinesc nu doar rolul de martori ai încheierii legământului căsătoriei, ci au și datoria să le fie mentori noilor căsătoriți. Ce fel de mentori poate fi acest cuplu care până în ziua de azi trăiesc fără să-și asume responsabilitate unul față de altul (concubinaj), după ce au reușit să ocolească rânduiala corectă bisericească? Ei nu sunt vrednici să fie mentori.

Sfătuiesc cuplul care doresc să fie nași, dar care încă nu și-au înregistrat căsătoria civilă, să se pocăiască de starea lor și să se grăbească să-și înregistreze oficial căsătoria și la oficiul stării civile.