De ce în bisericile baptiste nu se vorbeşte despre Duhul Sfânt?

Întrebare:

Pace!!! Am o întrebare. După cum știu eu, penticostalii și baptiștii din Moldova sunt uniți. De ce în unele biserici baptiste nu se vorbește de Duhul Sfânt (și consideră chiar o erezie practicarea Duhului Sfânt? Fac parte din biserica baptistă, dar practic puterea Duhului Sfânt – nu e vorba de biserica mea. O întâmplare prin convorbire cu un frate de la nordul republicii. Mulțumesc!

De ce în bisericile baptiste nu se vorbeşte despre Duhul Sfânt?Este adevărat că uniunile baptistă şi penticostală din Moldova au o colaborare frumoasă şi au făcut multe proiecte în comun, fără să pună în capul unghiului diferenţele doctrinare care le deosebesc.

Nu ştiu exact la ce vă referiţi când spuneţi “practicarea Duhului Sfânt”, dar presupun că aveţi în vedere aşa numita “vorbirea în alte limbi” care este practicată în bisericile penticostale şi considerată manifestare şi dovadă a botezului cu Duhul Sfânt. Baptiştii cred că botezul cu Duhul Sfânt are loc la naşterea omului din nou şi că acesta se manifestă printr-o viaţă schimbată care rezultă într-o trăire creştinească autentică. De asemenea, baptiştii cred că darul vorbirii în alte limbi se manifestă aşa cum a fost în ziua Cincizecimii.

Trebuie să mergi acum la pastorul tău şi să-i adresezi toate întrebările tale.

Nu ştiu de ce în unele biserici baptiste nu se abordează acest subiect. Un motiv cred că este acela că pastorii nu au văzut nevoia sau au văzut alte subiecte că erau  mai important să fie abordate. În calitate de pastor al Bisericii Baptiste “Bunăvestirea” din Chişinău am abordat acest subiect  la primul serviciu şi apoi de multe alte ori şi recent am predat o lecţiune întreagă.

Partea I

Partea II

Am scris, de asemenea, mai multe articole la acest subiect şi vă invit să le studiaţi:

 1. Cum se manifestă botezul cu Duhul Sfânt şi umplerea cu Duhul Sfânt?
 2. Ce semn dovedeşte botezul cu Duhul Sfânt?
 3. Relaţia dintre primirea Duhului Sfânt, botezul cu Duhul Sfânt şi naşterea din nou
 4. Botezul cu Duhul Sfânt (Marcu 1:1-8)
 5. Cum să procedeze un băiat baptist când fata pe care o iubeşte a început să meargă la penticostali?
 6. Ce diferenţă este între primirea Duhului Sfânt şi umplerea cu Duh Sfânt?
 7. Când este momentul venirii Duhului Sfânt în inima creştinului?
 8. Ce șanse are să între în Împărăția lui Dumnezeu cel care a fost botezat dar nu are Duhul Sfânt?
 9. Ce a spus Domnul Isus Hristos despre vorbirea în alte limbi?
 10. Ce relatează cartea Faptele Apostolilor despre vorbirea în alte limbi?
 11. Planul schematic 1 Corinteni 14
 12. Oare au încetat unele daruri spirituale?

Vă invit să citiţi toate aceste articole şi să le recomandaţi şi altora. Cred că le vor găsi folositoare şi pastorii care doresc să abordeze acest subiect în bisericile lor.