Cum să-ți formezi disciplina?

Întrebare:

Cum să înveți o disciplină, un obicei bun? Căci apare ceva urgent și nu poți să înveți disciplina respectivă? 

Nu este un lucru simplu să înveți o disciplină și să-ți formezi obiceiuri bune. Trebuie să faci efort continuu în privința aceasta.

Fă efort mintal ca să-ți formezi obiceiuri

În Epistola I a lui Petru este scris:

De aceea, încingeţi-vă coapsele minţii voastre, fiţi treji şi puneţi-vă toată nădejdea în harul care vă va fi adus la arătarea lui Isus Hristos. (1 Petru 1:13)

Mintea nu are coapse, dar autorul folosește această figură de stil care era clară oamenilor din vremea lui. Hainele la bărbați erau tot un fel de robe cu poalele până la pământ, nu cum purtăm azi pantaloni. Dacă cineva trebuie să alerge sau să se pregătească de luptă, trebuie să-și apuce capătul de jos al hainei și să formeze din ea un fel de pantaloni, încingându-se la brâu. Aceasta și însemna să-și încingă cineva coapsele. Aici autorul spune că așa trebuie să procedezi cu mintea și anume să ți-o pui în stare de alertă și așa să o ții. Trebuie să faci un efort continuu ca să-ți formezi disciplina și obiceiuri bune.

Fă efort mintal ca să-ți păstrezi disciplina și obiceiurile bune

Specialiștii în materie spun că pentru a-ți forma un obicei este suficient să faci un lucru timp de 21 de zile. Eu nu prea sunt de acord cu ei, pentru că am disciplina de 27 de ani să practic Taekwon-Do zilnic. Azi tot am făcut antrenament, dar în fiecare zi trebuie să fac un efort mintal și să-mi supun firea, care încearcă să mă convingă să nu mă antrenez în ziua aceea. Spre exemplu, noaptea trecută mi-a fost rău și din pricina durerilor de burtă nu am putut să dorm. Firea îmi dădea o bună scuză dimineață să nu fac antrenament, dar mintea și experiența îmi spunea că dacă voi face antrenament îmi va fi mai bine. Așa că “mi-am încins coapsele minții” și am făcut antrenament. Acum mă simt mai bine. Deci, nu este suficient să-ți formezi o disciplină și un obicei bun. Trebuie să-l menții toată viața și îți va trebui efort mintal zilnic ca să-l poți păstra. Nu tot așa este cu obiceiurile rele cum ar fi jocurile virtuale. Ele se formează ușor și nu te poți debarasa de ele. Acolo îți trebuie un puternic efort mintal tocmai ca să te lași de ele.

Învață disciplina rugăciunii

Disciplina rugăciunii le lipsește multor creștini. Iată cum ne învață apostolul Pavel să avem și să păstrăm această disciplină.

Faceţi în toată vremea, prin Duhul, tot felul de rugăciuni şi cereri. Vegheaţi la aceasta, cu toată stăruinţa, şi rugăciune pentru toţi sfinţii şi pentru mine, ca ori de câte ori îmi deschid gura să mi se dea cuvânt, ca să fac cunoscut cu îndrăzneală taina Evangheliei, al cărei sol în lanţuri sunt; pentru ca, zic, să vorbesc cu îndrăzneală, cum trebuie să vorbesc. (Efeseni 6:18-20)

Deci, trebuie să ne rugăm totdeauna, să veghem și să o facem cu toată stăruința. Doar așa este posibil să învățăm disciplina rugăciunii. Iată tocmai aceasta și înseamnă să avem coapsele minții încinse.

Motivează-te singur

Ca să rămânem totdeauna motivați la disciplina și obiceiurile bune pe care le avem, este necesar să ne amintim nouă înșine de ce facem acel lucru. Dacă tot am dat exemplul cu antrenamentele de Taekwon-Do, atunci fac aceasta pentru că mă păstrează într-o condiție bună fizică. Cel mai important motiv este că prin Taekwon-Do am avut și am un instrument bun în facerea de ucenici ai lui Hristos, căci această practică mi-a dat prilejul să conduc pe mulți oameni la Hristos prin Clubul de Taekwon-Do “Stolas Leukas”, pe care l-am format și îl conduc. Ca să oferim acest instrument și altora, a fost fondată Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries Eurasia, la care avem facultățile de Taekwon-Do, Fotbal, Fitness și Jurnalism. Mă mai antrenez pentru că trebuie să le dau o pildă de disciplină  ucenicilor mei și cât voi fi în viață ei să aibă un exemplu viu în față. Un alt motiv pentru care mă antrnez este acela că sunt și antrenor și este necesar să-mi păstrez tehnica, cunoștințele și deprinderile la cel mai înalt nivel posibil ca să le pot demonstra ucenicilor. Deci, cu privire la disciplina și obiceiurile bune pe care vrei să le înveți, întreabă-te singură de ce faci ce faci. Mai ales atunci când vezi că îți pierzi motivația, pune-ți această întrebare.

 IMG_8434

Condiționează-te singur

O disciplină pe care vreau să o păstrez ține de comunicarea eficientă la email. Vreau să răspund în aceeași zi la toate mesajele pe care le primesc . De aceea, am hotărât să-mi pun condiția că nu voi accesa internetul nici într-o zi până nu răspund mai întâi la toate mesajele. Accesarea internetului, știți bine, nu este o disciplină și nici nu poți spune că este un obicei bun, căci la toți ne place să-l accesăm și apoi ne lăsăm prinși pentru mai mult timp de cât am fi avut nevoie, iar unii devin obsedați de Internet. Și apoi, tot acel timp petrecut pe Internet ne oprește să reușim celelalte lucruri. De aceea, am hotărât să nu accesez internetul până nu răspund la toate mesajele, indiferent cât de multe ar fi ele. Vezi cum te poți condiționa și tu pe tine ca să fii sigură că îți vei păstra disciplina zilnică pe care ți-o dorești.

Discipline duhovnicești pe care trebuie să le aibă fiecare creștin sunt rugăciunea, postul, studierea Bibliei, mărturisirea Evangheliei și slujirea în biserică potrivit cu darul duhovnicesc  pe care l-ai primit. Dacă nu ai făcut încă cursul “Darurile Spirituale”, te sfătuiesc să-l faci cât mai curând ca să-ți cunoști darul și să începi a sluji cu el. Dacă nu ai disciplină cu privire la aceste lucruri, nu vei putea niciodată să crești spiritual și să te realizezi ca și ucenic sau ucenică a Domnului Isus Hristos. În privința cercetării Bibliei, materialele și metoda de studiu biblic inductiv sunt un instrument excepțional. Eu așa de mult Îi mulțumesc Domnului că mi le-a descoperit la foarte scurt timp după convertirea mea și botez. Prin studiul biblic inductiv am învățat să cercetez profund Biblia în fiecare zi și așa fac până acum. Azi am studiat lecția 7 din partea II a studiului cărții proorocului Isaia.

Păstrează prioritățile corecte

Nu te încărca cu prea multe lucruri așa ca să nu le poți reuși și să fii stresată. Pune toate sarcinile pe care le ai de făcut în fiecare zi în ordinea priorității și păstrează acea ordine. Fii gata să cedezi la acele sarcini care sunt mai puțin prioritare. Niciodată nu scoate din lista ta studierea Bibliei, rugăciunea, mărturisirea Evangheliei și slujirea pe care o faci în biserică potrivit cu darul tău spiritual. Respectă principiul spus de Domnul Isus:

Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi neprihănirea Lui, şi toate aceste lucruri vi se vor da pe deasupra. (Matei 6:33)

Dacă vei pune prioritate pe lucrurile care țin de Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, cu siguranță că vei reuși și pe celelalte lucruri importante. Iar ce nu este important nici nu trebuie să te deranjeze.

La încheierea acestui articol te sfătuiesc să faci o listă cu toate sarcinile pe care le-ai avut azi. După aceea scrie cu altă culoare ce lucruri au fost mult mai prioritate pentru ziua de azi și nu le-ai făcut sau nici măcar nu le-ai inclus în listă. Apoi, șterge din listă lucrurile care puteau fi omise. După ce ai făcut această listă, planifică așa să trăiești ziua de mâine și celelalte zile. Fă-ți un plan concret și începe să înveți disciplină duhovnicească ca să fii un bun ucenic sau ucenică a Domnului Isus Hristos și să nu-ți trăiești viața pe acest pământ în zadar, căci toți creștinii ne vom înfățișa înaintea Scaunului de Judecată al lui Hristos ca să dăm socoteală pentru binele sau răul pe care l-am făcut trăind în trup. Dumnezeu ne învață să răscumpărăm vremea, căci zilele sunt rele.