Cum să propovăduieşti eficient Evanghelia prin reţeaua Internet ? (7 sfaturi)

Cum să propovăduieşti eficient Evanghelia prin reţeaua Internet ? (7 sfaturi)

Întrebare:

Mă numesc Valentina, sunt din Ucraina şi recent am început să duc oamenilor Evanghelia cu ajutorul reţelei Internet. Vă rog să mă sfătuiţi cum să fac aceasta corect şi eficient.

Sunt multe sfaturile pe care aşi dori să le împărtăşesc, dar în acest articol mă voi limita la şapte pe care le consider mai importante.

1. Realizează posibilităţile reţelei Internet

Reţeaua Internet a fost creată pentru comunicare şi noi, creştinii, avem de comunicat omenirii cel mai important mesaj – Evanghelia. De aceea, trebuie să ne grăbim să însuşim bine această tehnologie şi s-o folosim la maxim pentru propovăduire. Dacă în ţările din Vest Internetul a luat o mare amploare, la noi abia acum ia proporţii. Tot ce scrii acum va fi citit în viitor de un mare număr de oameni dacă va fi relevant pentru ei.

2. Împlineşte nevoile oamenilor

Biserica trebuie să răspundă prin Evanghelie la nevoile oamenilor. În oraşul Novokuznetsk biserica a crescut foarte repede pentru că creştinii au mers cu Evanghelia la cei drogaţi şi astfel, mulţi au fost mântuiţi şi eliberaţi de această patimă rea. Prin orice predicăm în biserici sau scriem în Internet trebuie să împlinim nevoile oamenilor. Când oamenii întreabă şi vor să cunoască ce spune Sfânta Scriptură, grăbeşte-te să le răspunzi repede şi complet. Aceasta îi va face să apeleze din nou cu întrebările lor ca să primească soluţii. Nu scri doar ce îţi place ţie, ci ceea ce vor oamenii să cunoască şi te întreabă.

3. Însuşeşte bine un CMS (Content Management System)

În zilele noastre dacă vrei să publici un mesaj în reţeaua Internet, nu este nevoie neapărat să cunoşti limbajele de programare PHP, HTML, CSS sau altele. (Dacă însă vei învăţa un curs elementar la fiecare din acestea limbaje, te va ajuta considerabil.) Chiar pentru a face portale web sofisticate, nu este nevoie să scrii singur codul deoarece există multe sisteme de administrare a conţinutului (Content Management System) alcătuite de echipe profesioniste de programatori care le perfecţionează continuu. Printre cele mai populare este Joomla, Drupal şi WordPress. În dependenţă de scopul paginii, blogului sau a portalului, va fi ales şi sistemul de administrare a conţinutului. Pune timp pentru a învăţa cum să operezi cu sistemul ales. Eu am ales WordPress şi caut în fiecare săptămână să învăţ ceva nou, ca să cunosc mai bine sistemul. Din curiozitate am cercetat şi Joomla şi Drupal ca să-mi fac o privire generală. Am ales însă să mă folosesc de WordPress care este deosebit de simplu şi eficient.

4. Anticipează evenimentele

Viaţa noastră este alcătuită din evenimente. Dacă anticipăm evenimentele (când pot fi anticipate) putem să beneficiem la maxim de ele. În vara anului 2008 am aflat despre tema primei lecţii care urma să fie predată la şcolile din Moldova. Am alcătuit un plan de predare a lecţiei şi l-am publicat pe portal în luna August. Spre sfârşitul lunii acesta a fost cel mai vizitat articol şi am înregistrat cu el un nou record de vizite fiindcă profesorii au aflat de lecţie, o foloseau şi o recomandau colegilor. Mulţi profesori mi-au mulţumit pentru acea lecţie. Caută să anticipezi evenimentele şi să publici pe net materiale care vor împlini nevoi legate de evenimentele respective.

5. Învaţă de la cei mai buni

Plafonarea începe când ajungi să te crezi desăvârşit în ce faci şi nu vezi nevoia să înveţi de la alţii. De aceea, abonează-te prin RSS la paginile de internet, bloguri, portale pe care le consideri cele mai bune în domeniul tău. Învaţă din tot ce fac alţii, din felul cum scriu, subiectele care le abordează, etc. Cercetează ca să înţelegi ce îi face să fie cei mai buni şi depune efortul ca să devii la fel.

6. Nu ataca la persoană

Mă întristează când întâlnesc pe Net bloguri creştine prin care oamenii se atacă unii pe alţii, sau atacă confesiunile altora, etc. Nu fă ca ei. Dumnezeu ne învaţă în Scripturi:

Nici un cuvânt stricat să nu vă iasă din gură; ci unul bun, pentru zidire, după cum e nevoie, ca să dea har celor ce-l aud. (Efeseni 4:29)

Scrie ca să zideşti, nu să ruinezi. Scrie ca să vesteşti mesajul Evangheliei.

7. Nu te lăsa intimidat

Reţeaua Internet permite oamenilor să se exprime fără aşi identifica persoana, sau cu un alt nume. Se poate întâmpla ca cei care îţi zâmbesc în faţă şi te asigură că îţi sunt cei mai buni prieteni, să te atace în modul cel mai obraznic prin intermediul Internetului şi chiar la tine pe blog să posteze sub alt nume comentarii prin care vor încerca să te intimideze sau să te discrediteze. Nu te lăsa intimidat. Dacă au dreptate, pocăieşte-te, iar dacă nu au dreptate, nu merită atenţia ta. Adoptă un regulament pentru portalul sau blogul tău şi nu uita să menţionezi acolo că nu vei admite nici un de atac la persoană şi articolele sau comentariile prin care se face atac la persoană, vor fi şterse.

Nu rata posibilităţile unicale de răspândire a Evangheliei prin Internet. Începe azi şi Dumnezeu să te ajute.