(VIDEO) Cum poți să nu fii trist când în jur este vorba doar despre relații?

Cum poți să nu fii trist când în jur este vorba doar despre relații sau îndrăgostiți?
De ce trebuie să trecem prin despărțire chiar dacă credem că este alesul nostru?

Vreau să încep cu textul din cartea Proverbelor:

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. (Proverbe 4:23)

Cuvintele acestea sunt scrise de împăratul Solomon pentru fiul său și pentru alți tineri, dar aici Solomon scrie și despre învățătura pe care  a primit-o el de la tatăl său, David. Această învățătură ni se aplică și nouă, de altfel nu ar fi îngăduit Dumnezeu ca să ajungă în Sfânta Scriptură. Toată această învățătură este insuflată de Dumnezeu. El ne învață în felul următor:

Fii preocupat de dobândirea înțelepciunii

Capitolul 4 începe așa: „Ascultați fiilor” și exact același lucru se aplică și fetelor „și fiicelor”.

Ascultaţi, fiilor, învăţătura unui tată şi luaţi aminte, ca să pricepeţi; căci eu vă dau sfaturi bune: nu lepădaţi învăţătura mea. Căci când eram încă fiu la tatăl meu şi fiu gingaş şi singur la mama mea, el mă învăţa atunci şi-mi zicea: „Păstrează bine în inima ta cuvintele mele, păzeşte învăţăturile mele şi vei trăi! Dobândeşte înţelepciune, dobândeşte pricepere; nu uita cuvintele gurii mele şi nu te abate de la ele. N-o părăsi, şi ea te va păzi; iubeşte-o, şi te va ocroti! (Proverbe 4:1-6)

Nu privi la cei care vorbesc doar despre relație și dragoste. Prin însuşi faptul că aceasta este preocuparea lor cea mai importantă, îți arată că ei sunt imaturi spiritual. Cuvântul lui Dumnezeu îți arată că cea mai mare preocupare a ta nu trebuie să fie ceea ce vorbesc cei din jur. Trebuie să fii preocupat de dobândirea înțelepciunii. Fă din aceasta cea mai mare preocupare a ta, prioritatea vieții tale. Cu aceasta începe ziua și cu aceasta închei-o. Investește-ți timpul ca să dobândești înțelepciune și pricepere de la Dumnezeu. Nu părăsi această înțelepciune, iubește-o și ea te va ocroti.

Fă din dobândirea înțelepciunii lui Dumnezeu prioritatea vieții tale

Iată începutul înţelepciunii: dobândeşte înţelepciunea, şi cu tot ce ai, dobândeşte priceperea.  Înalţă-o, şi ea te va înălţa; ea va fi slava ta, dacă o vei îmbrăţişa. Ea îţi va pune pe cap o cunună plăcută, te va împodobi cu o strălucită cunună împărătească.” (Proverbe 4:7-9)

Aici Solomon promite fiului său, care se aștepta să preia domnia în Israel, dar lucrul acesta ni se aplică tuturor. Dumnezeu a pregătit multe binecuvântări pentru noi pe care vrea Să ni le dea. Atunci când noi facem din dobândirea înțelepciunii lui Dumnezeu prioritatea vieții noastre, El se va îngriji de toate celelalte lucruri.

Ascultă, fiule, primeşte cuvintele mele, şi anii vieţii tale se vor înmulţi. Eu îţi arăt calea înţelepciunii, te povăţuiesc pe cărările neprihănirii. Când vei umbla, pasul nu-ţi va fi stânjenit; şi când vei alerga, nu te vei poticni. Ţine învăţătura, n-o lăsa din mână; păstrează-o, căci ea este viaţa ta. (Proverbe 4:10-13)

Până aici a spus să faci din dobândirea înțelepciunii prioritatea vieții tale. Doar dacă vei face din dobândirea înțelepciunii prioritatea vieții tale, inima-ți va fi totdeauna veselă și vei lua hotărâri înțelepte. Faptul că tinerii vorbesc doar despre relații nu te va mai deranja, ba invers. Tu vei începe să le vorbești lor despre înțelepciunea lui Dumnezeu. Lasă ca ei să vadă în tine un exemplu frumos și să dorească să-l urmeze. Chiar mai mult, un bărbat neprihănit când va vedea că ai făcut din înțelepciune prioritatea vieții tale,  Dumnezeu îi va îndrepta privirile spre tine. Este mare probabilitatea că un astfel de băiat te va cere în cărătorie.

Nu te lăsa influiențată

Imediat după aceasta îți spune:

Nu intra pe cărarea celor răi şi nu umbla pe calea celor nelegiuiţi! Fereşte-te de ea, nu trece pe ea; ocoleşte-o şi treci înainte! (Proverbe 4:14-15)

Aici se  vorbește despre oameni care fac răul. Noi nu putem să-i calificăm pe cei care vorbesc despre relații și despre dragoste că ar fi oameni răi.  Nicidecum nu gândim așa despre ei. Dar dacă sunt preocupați și vorbesc numai despre lucrurile care sunt pe pământ, aceasta ne demonstrează că sunt oameni imaturi. Este foarte important să realizezi acest lucru. Nu lăsa să pierzi timpul în astfel de discuții. Nu te lăsa influiențat de discuțiile lor imature, ci influiențează-i tu pe ei. Fă-le cunoscută înțelepciunea lui Dumnezeu.

Vreau să-ți recomand să studiezi manualul de studiu biblic inductiv „Cum să faci alegeri pe care să nu le regreți?„. Studiindu-l,  vei fi echipat ca să faci alegeri care vor aduce cinste lui Dumnezeu și pace inimii tale.

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. (Proverbe 4:23)

De ce îți va fi preocupată inima, acolo îți va fi viața ta, acolo va fi pasiunea ta. Lasă mintea să-ți fie preocupată de lucrarea lui Dumnezeu, de înțelepciunea Lui și de cercetarea Sfintelor Scripturi. Fă din studierea Bibliei pasiunea vieții tale. Vreau să-ți recomand să studiezi manualul „Doamne, învață-mă să studiez Biblia în 28 zile!”, care te va ajuta să te aprofundezi în cunoașterea adevărurilor lăsate de Dumnezeu în Scriptură.

Fugi de poftele tinereţii

Iată în 2 Timotei apostolul Pavel îi scrie lui Timotei:

Fugi de poftele tinereţii şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.(2 Timotei 2:22)

Un alt principiu foarte important este felul în care îți alegi prietenii. Nu sta în anturajul celor care stau și vorbesc numai despre relații și nu-i interesează alte lucruri duhovniceşti, nu-i interesează relația cu Dumnezeu, nu-i interesează lucrurile de sus, lucrurile cerești, lucrurile sfinte, nu-i interesează să-L slujească pe Hristos, nu-i interesează misiunea, propovăduirea Evangheliei... Dacă tu vei petrece tot timpul în anturajul acestor oameni, e firesc că vei auzi doar astfel de lucruri. Te îndemn să fugi de anturajul acesta. Fugi de poftele tinereții și urmărește neprihănirea, dragostea, pacea împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată. Caută persoane care au pe inimă lucrarea Evangheliei și împreună cu ele, caută-L pe Dumnezeu. Cheamă-L pe El dintr-o inimă curată, slujește-L pe El. Roagă-L pe Dumnezeu să-ți descopere care este darul tău duhovnicesc.

Nu pizmui, nu invidia atunci când cineva este într-o relație, pentru că și invidia îi afectează pe mulți. Toată Scriptura ne învață să nu pizmuim, să nu invidiem pe nimeni niciodată.

Toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu

O altă întrebare pe care mi-a adresat-o este de ce trebuie să ne despărțim de cel pe care-l credem alesul nostru.

Așa crezi tu că acel băiat este pentru tine. Dumnezeu este Acel care pune pe o fată și pe un băiat împreună ca să formeze o familie, să încheie un legământ de căsătorie. Dacă te-ai despărțit de cineva, poate nu era cazul să accepți ca să fii într-o relație cu acel băiat. Acum ești afectată și porți consecințele, pentru că ai intrat într-o relație în care nu trebuia să intri niciodată.

Vreau să-ți recomand să privești această emisiune pentru a afla ce spune Biblia despre întâlnirile până la căsătorie:

Noi, însă, avem o încredințare puternică în Cuvântul lui Dumnezeu:

De altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său.(Romani 8:28)

Iubește-L pe Dumnezeu din toată inima și ai toată încredințarea că toate lucrurile lucrează spre binele tău. Dacă Dumnezeu a făcut ca această relație să fie ruptă, a îndepărtat persoana dată de la tine și nu îngăduie să fii cu ea. Fii sigură și ai toată certitudinea că este pentru binele tău. Îndreaptă-ți fața spre Dumnezeu și ai toată încredințarea că El îți va da toate binecuvântările pe care ți le-a pregătit.

Vreau să-ți reamintesc că cel mai important este să ai o relație frumoasă cu Dumnezeu. Caută-L pe El din toată inima și zidește o relație frumoasă cu El. Astfel Dumnezeu se va îngriji de toate celelalte lucruri din viața ta.

Puteți urmări răspunsul și în acest video live publicat pe facebook: