Ce să faci când pasiunea, dragostea nu este reciprocă?

Am primit acestă întrebare de la un vizitator al portalului Moldova Creștină. Lipsa de reciprocitate în dragoste este o problemă care îi frământă pe mulţi tineri şi tinere. Atunci când dragostea nu este reciprocă,  aduce multă durere, disperare, depresie şi uneori chiar gândul de sinucidere. Este bine să cunoşti ce să faci şi cum să abordezi astfel de situaţii, ca să nu ajungi în ele şi astfel să fii pregătit pentru a da un răspuns şi a arăta un comportament corect. Să vedem mai întâi…

Ce înseamnă că dragostea nu este reciprocă?

Când un băiat sau un bărbat se îndrăgosteşte de o fată sau o femeie, pe care intenţionează să o ceară în căsătorie, iar fata sau femeia respectivă îi spune că nu împărtăşeşte aceleaşi sentimente, băiatul sau bărbatul respectiv va numi această dragoste lipsită de reciprocitate. Când o fată sau o femeie necăsătorită se îndrăgosteşte de un bărbat şi în cele din urmă bărbatul nu ia nici un fel de acţiuni, nu manifestă nici un fel de iniţiativă pentru a o cere în căsătorie, fata sau femeia respectivă va numi aceasta dragoste nereciprocă. Mai sunt şi alte cazuri, când oamenii, deja fiind căsătoriţi, simt că partenerul lor nu împărtăşeşte aceeaşi dragoste şi nu oferă aceeaşi afecţiune ca mai înainte. Cum să procedezi în situaţiile descrise mai sus? Acesta va fi subiectul articolului de faţă.

Nu aprinde dragostea până nu vine ea

Aceasta este una din frazele cheie a cărţii Cântarea Cântărilor din Biblie, care exprimă dragostea dintre un bărbat şi o femeie în cele mai frumoase cuvinte. Sulamita, eroina cărţii care este îndrăgostită de împăratul Solomon, își sfătuieşte prietenele şi repetă de mai multe ori această frază:

Vă jur, fiice ale Ierusalimului, pe căprioarele şi cerboaicele de pe câmp, nu stârniţi, nu treziţi dragostea, până nu vine ea! (Cântarea Cântărilor 2:7;3:5,8:4).

Ce înseamnă să trezeşti dragostea, până ea vine? Înseamnă să începi căutarea unui băiat sau a unei fete de care să te îndrăgosteşti. Această căutare începe să-ţi producă multe emoţii negative şi dezamăgiri şi nu te mai poţi concentra la activităţile şi responsabilităţile tale. Cel mai rău este că vei experimenta această lipsă de reciprocitate de multe ori. Oamenii înţelepţi, atât bărbaţi cât şi femei, sesizează când cineva se îndrăgosteşte de dragul îndrăgostitului şi nu pentru că a găsit cu adevărat preţ în ochii acelei persoane. Este normal să nu i se răspundă cu reciprocitate la o astfel de îndrăgostire. Dumnezeu a rânduit pentru fiecare din noi vremea când să ne întâlnim cu persoana pentru care El ne va da dragoste, ca să încheiem legământ de căsătorie. Prin căutările acestea de a te îndrăgosti, nu se face altceva decât o “încercare de a-L ajuta pe Dumnezeu”? şi toate aceste încercări, în toate vremurile, s-au sfârşit rău şi cu multe dezamăgiri. Cu alte cuvinte, ca să nu ajungi să experimentezi ce înseamnă lipsă de reciprocitate în dragoste, păzeşte-ţi inima şi nu căuta să te îndrăgosteşti de cineva de sex opus, nu aprinde dragostea până nu vine ea. Apostolul Pavel a scris astfel cu privire la acest subiect:

Nu eşti legat de o nevastă? Nu căuta nevastă. (1 Corinteni 7:27)

Nu trebuie să-ţi cauţi singur partenerul de viaţă, pentru că Dumnezeu este Acela care îl va aduce la tine sau te va duce pe tine la el şi va pune dragoste reciprocă în inima fiecăruia. Aşa a fost cu primul om şi cu prima femeie din lumea aceasta şi aşa va fi totdeauna. Adam nici măcar nu era conştient de ce avea nevoie. Dumnezeu, însă, ştia bine nevoia lui, şi a împlinit-o, creînd femeia şi aducînd-o la El, aşa cum spune Scriptura:

Din coasta pe care o luase din om, Domnul Dumnezeu a făcut o femeie şi a adus-o la om. Şi omul a zis: “Iată în sfârşit aceea care este os din oasele mele şi carne din carnea mea! Ea se va numi, femeie, pentru că a fost luată din om.” (Genesa 2:22-23)

Fraza “Iată în sfârşit!” arată bucuria şi împlinirea pe care a avut-o bărbatul, când i-a adus Dumnezeu femeia, care urma să fie soţia lui. Aşa este şi azi. Dumnezeu este Acel care aduce o femeie la un bărbat şi apoi pune dragoste reciprocă în inimile lor. De altfel, acelaşi adevăr Dumnezeu îl mai repetă şi în cartea Proverbelor lui Solomon când zice:

Casa şi averea le moştenim de la părinţi, dar o nevastă pricepută este un dar de la Domnul. (Proverbele lui Solomon 19:14)

Nu accepta să mergi la întâlniri

Anterior am scris un articol despre daunele pe care le aduc întâlnirile tinerilor care încep să le practice, sub pretext că vor să se cunoască unul pe altul şi să dezvolte o relaţie. Aici aş mai vrea să adaug că de multe ori tinerii cred că mergând la întâlniri, petrecând timp împreună, în felul acesta în inima fetei sau a băiatului creşte acelaşi sentiment. Dar de cele mai dese ori nu este aşa şi ei rămân foarte dezamăgiţi şi disperaţi de lipsa de reciprocitate în dragoste. De aceea nu este bine să mergi la întâlniri. Dacă eşti băiat şi ţi-a pus Dumnezeu în inimă dragoste pentru o fată, în ziua când ai toată siguranţa şi libertatea că doreşti să-ţi fie soţie, mergi să o ceri în căsătorie. Dacă eşti domnişoară, nu accepta decât o singură invitaţie la întâlnire şi dacă atunci nu ai fost cerută în căsătorie, nu accepta a doua invitaţie. De ce să laşi să crească în inima ta sentimente care apoi nu vor fi împărtăşite şi care îţi vor aduce durere.

Aşteaptă partenerul de căsătorie pe care ţi l-a pregătit Dumnezeu

Dacă ai cerut o fată în căsătorie şi ai fost refuzat, ştiu că nu te simţi bine pentru că experimentezi ce înseamnă dragostea nereciprocă. Dacă te aşteptai să fii cerută în căsătorie de un băiat şi aceasta nu s-a întâmplat, înţeleg că ai aceleaşi sentimente dureroase. Dar, Dumnezeu spune în Sfintele Scripturi:

Pe de altă parte, ştim că toate lucrurile lucrează împreună spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, şi anume, spre binele celor ce sunt chemaţi după planul Său. (Romani 8:28)

Acceptă, crede şi pune-ţi toată nădejdea în aceste cuvinte ale lui Dumnezeu pentru că:

Orice cuvânt al lui Dumnezeu este încercat. El este un scut pentru cei ce se încred în El. (Proverbele lui Solomon 30:5)

Căsătoreşte-te doar cu persoana care împărtăşeşte aceeaşi dragoste pentru tine

Această afirmaţie poate părea stranie pentru cineva, pentru că ea se înţelege de la sine. Aşa ar trebui să fie, dar sunt foarte multe căsătorii care sunt aranjate de părinţi şi prin care se urmăresc alte interese decât crearea unei familii binecuvântate. Am văzut de multe ori cum se întâmplă acest lucru. Cineva s-a căsătorit cu o fată ai cărei părinţii i-au lăsat un apartament drept moştenire. După căsătorie el o trata foarte abuziv, apoi a convins-o să vândă apartamentul, ca în cele din urmă să ia banii şi să plece. Când trăiau încă împreună, el nu venea nopţile acasă şi ea, în culmea depresiei, se pornea singură să-l caute pe străzile oraşului. De asemenea cunosc mai mulţi tineri din satul meu de baştină, care au fost căsătoriţi de către părinţii lor ce urmăreau mai mult “cuplarea bogăţiilor” decât fericirea propriilor copii. Căsătoriile acelea nu au durat, pentru că soţii nu împărtăşeau dragoste reciprocă. De aceea, dacă nu eşti sigur că persoana care te cere în căsătorie sau pe care vrei să o ceri în căsătorie împărtăşeşte aceeaşi dragoste, mai bine nu fă acest pas, pentru că nu va aduce bucurie nimănui.

Dar ce să faci dacă în cadrul căsătorie dragostea nu este reciprocă?

Să urmezi exemplul lui Dumnezeu aşa cum este scris în Sfintele Scripturi:

Dar Dumnezeu îşi arată dragostea faţă de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoşi, Hristos a murit pentru noi. (Epistola lui Pavel către Romani 5:8)

Dragostea unui creştin nu vine şi nu este alimentată din dragostea partenerului de căsătorie. Dragostea creştinului vine de la Dumnezeu

… pentru că dragostea lui Dumnezeu a fost turnată în inimile noastre prin Duhul Sfânt, care ne-a fost dat. (Epistola către Romani 5:5)

De aceea, continuă să arăţi în toate o dragoste ca cea pe care ai primit-o de la Dumnezeu, chiar dacă partenerul este mai rece în relaţii şi lipsit de pasiune sau nu-ţi oferă afecţiunea de care ai nevoie. Nu uita că împlinirea nevoilor emoţionale ale soţului sau soţiei, este o condiţie a legământului , arătând o dragoste ca a lui Dumnezeu.

O ultimă întrebare pentru tine…

Iată ce spune Biblia până unde a mers Dumnezeu în dragostea Lui faţă de noi:

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. (Evanghelia după Ioan 3:16)

I-ai răspuns tu cu o dragoste reciprocă? Nu, nu este nevoie să jertfeşti vreun copil de al tău. Iată ce spune El că va fi o dragoste reciprocă din partea ta:

Cine are poruncile Mele şi le păzeşte, acela Mă iubeşte; şi cine Mă iubeşte, va fi iubit de Tatăl Meu. Eu îl voi iubi, şi Mă voi arăta lui. (Evanghelia după Ioan 14:21)

Cât de mult preţuieşti, studiezi şi păzeşti poruncile Domnului Isus aşa cum sunt scrise pe paginile Sfintelor Scripturi?