Cum să te eliberezi de depresie?

Care este secretul de eliberare din depresie ?

Întrebare:

Ce personaje biblice au suferit de depresie şi cum au depăşit starea aceasta? Mai ales, dacă e vorba de o depresie cronică. Ce să facă o persoană care ştie că a păcătuit şi este conştientă de lucrul acesta, şi îşi cere iertare de la Dumnezeu dar după aceasta simte încă că este pedepsit în continuare pentru greşelile săvârşite? Cum se poate ieşi din acest cerc vicios, căci psihologic şi emoţional, dacă mai variază starea, atunci cea fizică se înrăutăţeşte cu fiecare zi?

Din mesajul scrisorii se vede clar că cauza majoră şi cea mai frecventă a depresiei şi anxietăţii sunt păcatele săvârşite şi care pot duce la o stare de depresie cronică până la restabilirea relaţiei normale cu Dumnezeu. Doar Dumnezeu poate să dea eliberare din depresie.

După ce împăratul David a curvit cu Bat-Sheba şi a omorât pe soţul ei Urie cu sabia fiilor lui Amon, depresia a pus stăpânire pe el. La început a vrut să ascundă păcatul, dar când a trimis Dumnezeu pe proorocul Natan să-l mustre, David s-a pocăit şi a plâns amarnic pentru nelegiuirile săvârşite. A alcătuit şi Psalmul 51 în care şi-a descris depresia şi pocăinţa sa. Tot în acest psalm a cerut de la Dumnezeu izbăvire din stare apăsătoare în care se afla:

Curăţă-mă cu isop, şi voi fi curat; spală-mă, şi voi fi mai alb decât zăpada. Fă-mă să aud veselie şi bucurie, şi oasele pe care le-ai zdrobit Tu, se vor bucura. Întoarce-Ţi privirea de la păcatele mele, şterge toate nelegiuirile mele! Zideşte în mine o inimă curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic! Nu mă lepăda de la faţa Ta şi nu lua de la mine Duhul Tău cel Sfânt. Dă-mi iarăşi bucuria mântuirii Tale şi sprijină-mă cu un duh de bunăvoinţă! (Psa 51:7-12)

Consecinţele păcatelor săvârşite de noi nu pot fi anulate şi de aceasta trebuie să fim conştienţi că vom plăti scump atunci când alegem să le facem. Putem învăța mai multe din experiența lui David, studiind  manualul de studiu biblic inductiv ”Cum să faci alegeri pe care să nu le regreți” de Kay Arthur și David & Bj Lawson.

Iuda Iscarioteanul care a vândut pe Isus Hristos, după păcatul lui s-a căit şi a căzut într-o mare depresie. Spre deosebire de David, Iuda a încercat să-şi rezolve problema de eliberare din depresie fără să vină la Dumnezeu cu pocăinţă, ci cu forţele proprii, aşa cum spune Biblia:

Atunci Iuda, vânzătorul, când a văzut că Isus a fost osândit la moarte, s-a căit, a dus înapoi cei treizeci de arginţi, i-a dat preoţilor celor mai de seamă şi bătrânilor şi a zis: „Am păcătuit, căci am vândut sânge nevinovat.” „Ce ne pasă nouă?”, i-au răspuns ei. „Treaba ta.” Iuda a aruncat arginţii în Templu şi s-a dus de s-a spânzurat. (Matei 27:3-5)

Ca să scapi de depresie, nu căuta să fugi de starea apăsată în care te afli din pricina păcatelor tale ci vino la Dumnezeu cu pocăinţă din toată inima, ca David.