Are creștinul dreptul să-și facă semnul crucii?

Întrebare:

Am sau nu dreptul să-mi fac semnul crucii? Dacă nu, de ce? 

 

Nicăieri în Biblie Dumnezeu nu ne învață că trebuie să ne facem semnul crucii. Nu vedem în Noul Testament că ucenicii Domnului Isus și-ar fi făcut cruce sau ar fi învățat așa pe alți oameni. 

 

Domnul Isus când era aici pe pământ a vorbit și învățat pe oameni despre cruce astfel:  

 

Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine însuşi, să-şi ia crucea şi să Mă urmeze.(Marcu 8:34) 

Să fi dorit Domnul Isus să spună prin expresia “să-și ia crucea” că orice ucenic al Lui trebuie să-și facă semnul crucii? Nicidecum. Pe portalul nostru au fost scrise mai multe articole la acest subiect. Vă recomand să citiți articolele de mai jos pentru a avea o privire de ansamblu asupra acestui subiect:

  1. Care este semnificația crucii?
  2. Este corect să porți cruce la gât?
  3. Ce spune Biblia despre facerea semnului crucii?
  4. Ce difirență este între crucea lui Hristos și crucea pe care trebui să o poarte fiecare creștin?

Din învățătura Domnului Isus înțelegem că crucea nu este un semn ci o atitudine a inimii pe care trebuie să o aibă orice om care dorește să se lepede de sine și să-L urmeze din toată inima. Totuși trebuie să menționez aici că Biblia  nu interzice să-ți faci semnul crucii și dacă cineva și-l face, nu înseamnă că săvârșește un păcat. În același timp nu este coret să persecuți pe cei ce refuză să-și facă semnul crucii, nici să-i impui să facă aceasta. Dacă crezi că doar cei ce își fac cruce au acces la Dumnezeu te înșeli… Nu semnul crucii te face creștin adevărat, ci nașterea din nou pe care o dă Dumnezeu tuturor celor ce cred din toată inima în El. Este greșit deasemenea să crezi că crucea sau semnul crucii este ceva magic care te păzește de orice rău. Copii lui Dumnezeu sunt ascunși cu Hristos în Dumnezeu și din mâna Lui nu ne poate smulge nimeni. Noi avem ca protecție nu crucea ci Numele Domnului care este un turn tare și cel neprihănit fuge în el și stă la adăpost!   

Dumnezeu să ne ajute să rămânem credincioși Lui și să-l urmăm din toată inima, cu jertfire de sine, până la moarte!