Cum să scapi de apăsare după înșelarea oamenilor?

Întrebare: 

Buna ziua! Am și eu niște amintiri care mă apasă, am făcut niște venituri prin înșelare și, de fapt, prin nefericirea altora. Acum, o dată cu trecerea timpului, nu cred că aș mai face așa ceva, dar uneori îmi amintesc de acele zile și nu pot fi liniștit. Este oare vreun mod de a scăpa de aceste apăsări și de a-mi împăca inima?

 

Da, bineînțeles că este modul stabilit de Dumnezeu ca să scapi de apăsare și să-ți împaci inima cu privire la bunurile sau banii proveniți din acte condamnate de Dumnezeu. În primul rând, trebuie să-ți mărturisești păcatul tău persoanei sau persoanelor pe care le-ai înșelat și să-ți ceri iertare pentru ce ai făcut. 

 

Aşa că, dacă îţi aduci darul la altar, şi acolo îţi aduci aminte că fratele tău are ceva împotriva ta, lasă-ţi darul acolo înaintea altarului şi du-te întâi de împacă-te cu fratele tău; apoi vino de adu-ţi darul. (Matei 5:23-24) 

 

În Epistola lui Iacov mai este scris să ne mărturisim unii altora păcatele și a mărturisi înseamnă în primul rând a recunoaște și a-ți cere iertare. Apoi, nu te opri doar aici, ci caută să întorci și să recuperezi ceea ce ai furat sau ai căpătat prin înșelare și nefericirea altora. Iată ce spunea o lege din Vechiul Testament pentru cei care furau: 

 

Dacă un om fură un bou sau o oaie, şi-l taie sau îl vinde, să dea cinci boi pentru boul furat şi patru oi pentru oaia furată. (Exod 22:1) 

 

Nu ne mai spune Noul Testament despre aceste proporții de 5 pentru 1 sau 4 pentru 1, dar este important să restitui tot ce poți. Mergi și fă aceasta. 

 

Cunosc un creștin care pe atunci când era păgân și străin de Dumnezeu a fost implicat în scheme criminale și s-a încumetat să scoată prin înșelăciune mari sume de bani de la bancă. Când a primit pe Domnul Isus Hristos, a mers la bancă și a recunoscut crima sa. Șeful și colaboratorii de la bancă au rămas șocați de mărturisirea lui și credeau la început că și-a ieșit din minți. Nici nu știau ce să facă cu el, dar când au înțeles că acest om s-a întors din toată inima la Dumnezeu și a venit să-și mărturisească păcatul, cu toate că depuseseră actele la poliție, după o perioadă de timp conducerea băncii și-au restras actele și au hotărât să-i ierte datoria pe care el nu era în stare să o plătească. Creștinul în această perioadă a venit să studieze Biblia inductiv și se pregătea astfel ca să poată predica la oamenii din închisoare unde se aștepta să meargă. 

 

Dacă ai remușcări de conștiință, mergi la oamenii față de care ai păcătuit și cere-ți iertare de la ei. Mărturisește-ți păcatul și apoi fii gata să restitui tot ce va fi în puterile tale. 

 

Nu uita să le vorbești oamenilor pe care i-ai înșelat anterior despre Domnul Isus Hristos în care ai crezut și pentru care ai hotărât să trăiești cinstit înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor și îndeamnă-i și pe ei să se împace cu El ca să fie mântuiți