Cum procedezi cu banii proveniți din acte condamnate de Dumnezeu?

Întrebare: 

Pace! Vreau să vă întreb ce spune Biblia despre banii care sunt veniți din acte pe care Dumnezeu le condamnă: prostituție, trafic de ființe umane, videochat etc. Personal vreau să știu dacă banii aceștia nu-i faci tu anume, dar vin de la o rudă, este Dumnezeu mâniat și ce ar trebui să fac? Să refuz acest “ajutor”? Dar dacă nu primești personal, dar îți achiți chiria, mâncarea etc? Vă mulțumesc foarte mult. Este foarte important să cunosc acest lucru. 

 

În Vechiul Testament este scris astfel: 

 

Să n-aduci în Casa Domnului Dumnezeului tău, câştigul unei curve, nici preţul unui câine, ca împlinire a unei juruinţe oarecare; căci şi unul şi altul sunt o urâciune înaintea Domnului Dumnezeului tău. (Deuteronom 23:18) 

Câinele era un animal necurat care simboliza neamurile ce nu-L cunoșteau pe Dumnezeu. Această “umbră a lucrurilor viitoare” a fost valabilă până când au fost botezați cu Duhul Sfânt primii oameni dintre neamuri și aceasta s-a întâmplat în casa sutașului Corneliu din Cezareea. Dacă prețul unui câine era un act simbolic, câștigul unei prostituate a avut și continuă să aibă implicații directe morale și ne arată că o astfel de plată nu este acceptată de Dumnezeu, ci este calificată de El drept o urâciune. 

 

În Noul Testament, totdeauna când sunt trecute în listă calitățile bărbaților care se pot califica pentru a fi ordinați la slujba de episcop, pastor sau diacon, li se cere să nu fie lacomi de cîștig mârșav. Ce este acest câștig mârșav? Bineînțeles că în primul rând este cel care provine din acte păcătoase care sunt condamnate de Dumnezeu cum sunt cele pe care le-ați enumerat. Mai este câștig mârșav pentru un slujitor al lui Dumnezeu și atunci când motivația slujirii lui este salariul. Motivația inimii spurcă câștigul lui. Este adevărat că fiecare slujitor al lui Dumnezeu are nevoie de un suport material și Dumnezeu a rânduit aceasta în Evanghelie, dar motivația slujitorului nu trebuie să fie niciodată salariul, ci dragostea pentru Dumnezeu și pentru oameni. 

 

Dacă nu faci tu acești bani murdari, ci îi primești de la alții și știi care este sursa câștigului lor, nu trebuie să-i primești cu niciun chip. Dacă accepți acești bani, înseamnă că accepți și faptele păcătoase prin care au fost câștigați, și, respectiv, te faci părtaș acestor fapte. Cu niciun chip să nu accepți, ci să-i spui persoanei respective că banii câștigați de el sau de ea sunt o urâciune înaintea lui Dumnezeu, tot așa cum sunt și faptele pe care le face. Să-i mai spui că pentru faptele pe care le face nu va întârzia să vină asupra lui sau a ei pedeapsa lui Dumnezeu. Mai spune-i că dacă vei lua banii și te faci părtaș la câștig, înseamnă că trebuie să fii gata să te faci părtașă și la pedeapsă și să purtați consecințele împreună. Spune-i să se pocăiască din toată inima și arată-i din Sfintele Scripturi versetul care spune astfel: 

 

Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios şi drept ca să ne ierte păcatele şi să ne cureţe de orice nelegiuire. (1 Ioan 1:9) 

 

Refuză categoric orice fel de ajutor financiar care provine din acte păcătoase și nu înceta să-i vorbești rudei despre Domnul Isus Hristos și despre iertarea pe care o poate primi. Îndeamnă-l continuu să se pocăiască și să devină ucenicul sau ucenica Mântuitorului. 

 

Dacă locuiți în Chișinău, vă invit în fiecare zi de joi, la orele 18:00 să studiem împreună Sfintele Scripturi la Biserica Buna Vestire care se află pe strada Ciocârliei 2/8.