Ce diferențe există între Baptiști și Martorii lui Iehova?

Întrebare:

Ce diferență este între ceea ce propovăduiesc baptiștii și martorii lui Iehova?

Cu părere de rău, în Republica Moldova, în România și în multe țări din lume, oamenii îi confundă pe baptiști cu martorii lui Iehova. Acestea sunt două confesiuni cu doctrine și practici religioase total diferite. Iată câteva din ele.

Cărțile sfinte sunt diferite

Baptiștii consideră și respectă autoritatea supremă a Bibliei în materie de credință. Martorii lui Iehova spun că fac același lucru, dar nu acceptă decât interpretarea pe care o primesc de la conducerea globală, care vine de la Brooklin, SUA, prin intermediul a două jurnale, care sunt studiate cu multă precauție și urmate de către membrii cultului “Martorii lui Iehova”. Aceste jurnale se numesc “Treziți-vă” și “Turnul de veghere” și sunt distribuite de către adepții cultului martorii lui Iehova pe stradă. Baptiștii folosesc diferite traduceri ale Bibliei, dar cel mai mult traducerea făcută de preotul Dumitru Cornilescu la începutul secolului XX. Martorii lui Iehova nu recunosc nicio altă traducere, afară de cea făcută în cadrul cultului lor și care se numește Traducerea Lumii Noi. Această traducere a Bibliei are schimbate multe texte, ca să poată sprijini doctrina propovăduită de fondatorul și liderii cultului, dar cuprinde grave erori de traducere.

Sistem de guvernare diferit

Bisericile baptiste dispun de un grad înalt de autonomie și fiecare biserică se administrează din interior, urmând învățătura Bibliei. Uniunile sau asociațiile baptiste au drept scop rezolvarea problemelor comune, reprezentanța în fața statului și colaborarea în eforturile comune de misiune. Organizația Martorilor lui Iehova este organizată la nivel înalt și exagerat de centralizată. În lumea întreagă se studiază aceeași lecție săptămânală și se urmărește același program, care este alcătuit de conducerea de la Brooklin. Este uimitor că pagina de internet a Martorilor lui Iehova este tradusă în peste 1070 de limbi, pe când Wikipedia are materiale doar în 290 de limbi, iar Google traduce în 149 de limbi.

Diferențe doctrinare

Baptiștii cred doctrinele de bază ale credinței creștine, precum învățătura despre Sfânta Treime, despre divinitatea Domnului Isus Hristos și despre nemurirea sufletului. Martorii lui Iehova resping învățătura despre divinitatea Domnului Isus Hristos, despre faptul că Duhul Sfânt este o persoană și învățătura despre Sfânta Treime. Acestea sunt învățături de bază, care sunt puternic întemeiate pe învățătura Bibliei și negarea acestor învățături exclude posibilitatea mântuirii.

Îndemn pe fiecare cititor al acestui mesaj să citească și să studieze personal Biblia, ca să poată deosebi diferențele doctrinare și învățăturile pe care le poate auzi de la diferite confesiuni. Nu nesocotiți mântuirea din pricina faptului că sunt diferite confesiuni care se contrazic în învățătura și practicile lor. Aceasta trebuie să vă motiveze și mai mult să studiați Biblia, ca să puteți deosebi binele de rău și să alegeți bine, căci de aceasta ține unde vă veți petrece veșnicia: în chinurile iadului sau în Împărăția lui Dumnezeu.