Cum să procedeze creștinul cu lucrurile create de păcătoși?

Întrebare: În ultimul timp tot mai des apar declarații uimitoare că unii directori ale unor companii bine cunoscute sunt homosexuali sau au fost prinși în altă imoralitate. Cum să procedeze un credincios cu lucrurile create de cei păcătoși?

Eu nu am observat să fie menționat în Noul Testament că nu avem voie să luăm lucruri de la anumite persoane sau că nu putem folosi lucrurile create de păcătoși. Nu ne sunt puse restricții de felul acesta. Îmi vine în minte textul din 1 Corinteni 1:

Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos. Toate lucrurile sunt îngăduite, dar nu toate zidesc. Nimeni să nu-și caute folosul lui, ci fiecare să caute folosul altuia. Să mâncaţi din tot ce se vinde pe piaţă, fără să cercetaţi ceva din pricina cugetului. Căci „al Domnului este pământul și tot ce cuprinde el”. Dacă vă poftește un necredincios la o masă și voiţi să vă duceţi, să mâncaţi din tot ce vă pune înainte, fără să cercetaţi ceva din pricina cugetului. Dar, dacă vă spune cineva: „Lucrul acesta a fost jertfit idolilor”, să nu mâncaţi, din pricina celui ce v-a înștiinţat și din pricina cugetului, căci „al Domnului este pământul și tot ce cuprinde el”. Vorbesc aici nu de cugetul vostru, ci de cugetul altuia. (1 Corinteni 10.23-29)

Trebuie să prezentăm poziția biblică

Textul vorbește despre lucruri închinate idolilor. Deși întrebarea nu se referă la aceasta, în momentul în care am citit-o, mi-a venit acest text în minte. Noi folosim multe lucruri create de necredincioși. Telefoanele mobile, de exemplu. Chiar eu folosesc Iphone-ul, căci este de o calitate bună și cu el pot produce cele mai multe video pe care le postez pe portalul Moldova Creștină TV. Steve Jobs a făcut o adevărată operă de artă, tehnologiile acestea fiind bine integrate și-mi sunt de un mare ajutor. Îmi pare rău că succesorul lui a început să folosească platforma dată ca să facă propagandă pentru homosexuali. Se pare că banii pe care îi achităm sunt folosiți pentru a promova această practică. Lucrul dat mă întristează, dar nu pot renunța la aparatul acesta, căci îmi folosește.

Ceea ce cred că putem face noi este să vorbim despre ce spune Biblia despre homosexualitate sau orice alt lucru. Totuși, trebuie să o facem cu respect, căci noi nu-i urâm pe oamenii aceștia așa cum suntem învinuiți. Noi îi iubim. Din acest motiv le spunem adevărul și Evanghelia. Dumnezeu să ne dea înțelepciune și să ne ajute să înțelegem cum să le vorbim, așa încât adevărul Evangheliei să ajungă măcar la unii dintre ei și în așa mod să creadă Scriptura și să fie mântuiți.

Când un magazin din America a început să promoveze homosexualitatea, creștinii au anunțat că-l vor boicota. Da, bineînțeles, nu vrei ca resursele tale să meargă la cineva care promovează lucruri împotriva Evangheliei, a integrității și moralității omului. Domnul Isus vorbea despre oamenii din vremea Sa că erau un neam preacurvar și păcătos. Mă gândesc ce neam am ajuns să fim acum, în vremea aceasta?

Cred că lucrul pe care-l putem face noi creștinii este să ne gândim la mesajul pe care îl transmitem. Trebuie să spunem că suntem împotriva lucrurilor păcătoase. Totodată, să admitem anumite realități pe care nu le putem schimba. Când cumperi un produs, știind că în spatele lui este cineva care promovează anumite lucruri cu care nu sunteți de acord, pentru că Scriptura scrie că sunt păcătoase, să spuneți că nu sunteți de acord cu acestea și să explicați ce scrie Scriptura.

De altfel, și să vorbim despre acestea va deveni grav, căci mulți și-au închis gurile din cauza fricii. În Finlanda, o creștină, care este și deputat în Parlament, a făcut o postare unde a prezentat poziția biblică cu privire la marșul homosexualilor care a avut loc. Chiar dacă mai apoi a ajuns să fie judecată, nu s-a speriat. Ea a folosit și procesul de judecată pentru a proclama Evanghelia. Așa să ne ajute Dumnezeu pe noi toți.

Dacă avem posibilitate să alegem între lucrurile create de păcătoși și cele create de creștini

Acolo unde avem posibilitate de a alege, să o facem. Să susținem producătorii creștini care promovează mesajul Evangheliei. În Statele Unite ale Americii este un restaurant care folosește mult din veniturile sale ca să promoveze mesajul Evangheliei. Deci, dacă am un frate creștin antreprenor, să-l ajut. În Republica Moldova este tendința rea de a crede că, dacă este fratele nostru, trebuie să ne așteptăm că ne va oferi totul gratis. Însă, trebuie să gândim altfel. Dacă ne este frate, cu atât mai mult să-l ajutăm. Am înțeles că chinezii din America au o înțelegere nescrisă că atunci când cineva din ai lor deschide un magazin sau orice altă afacere, chinezii să vină și să procure și astfel să contribuie la promovarea acestuia. Cred că așa trebuie să facem și noi creștinii.

De asemenea, este important să oferim lucruri de cea mai înaltă calitate. Am avut un caz când am apelat la creștini pentru un lucru legat de construcție și l-au făcut la o calitate proastă, dar a fost o excepție. Cele mai multe experiențe au fost frumoase. Când mi-au vopsit casa, toți oamenii se mirau de cât de bine își făceau lucrul și nu au reușit să termine lucrul, că au și primit încă 3 sau 4 comenzi. Oamenii aceștia lucrau mereu în liniște, curat și își făceau lucrul la cea mai înaltă calitate. Pe atunci fiul meu Daniel era mic, dar îi plăcea mult cum lucrau oamenii aceia. Toată ziua stătea și-i privea, iar ei aveau răbdare, îi explicau, îi dădeau și lui să încerce, ca astfel să ajungă și el să iubească munca, să fie creativ, să aibă inițiativă. Acei oameni au rămas cu o mărturie foarte frumoasă și cred că așa trebuie să fie printre creștini.

Dragii mei, să nu începem să căutăm care dintre lucruri au legătură cu idolii, ca de exemplu bradul, Moș Crăciun. Să lăsăm fleacurile acestea, să nu le răscolim, ci să ne concentrăm la Hristos. Dacă mergem în Grecia și începem să căutăm care lucruri au legătură cu idolii, ajungi că practic totul are de-a face cu idolii, ca de exemplu femeile cu numele Diana, care a fost zeița dragostei, Diana fiind Afrodita. Atunci, ce să facă aceste femei care poartă numele dat? Să-și schimbe numele sau să le scoateți afară din casă din pricina numelui?

Multe din lucrurile create de păcătoși sunt folosite pentru răspândirea Evangheliei

Când succesorul lui Steve Jobs a ieșit și a anunțat public că ei susțin homosexualii, am rămas tare întristat. Eu folosesc computerul Mac, Iphone-ul și nu sunt de acord cu așa ceva și am făcut și o postare în care mi-am prezentat punctul de vedere. Sper că măcar cineva din oameni au rămas sensibilizați cu ceea ce scrie în Biblie. Îmi place calitatea lucrurilor lor, dar nu și ceea ce promovează. Eu continui să folosesc produsele create de Steve Jobs și mă gândesc cât de creativ a fost omul acesta. Dacă l-ar fi cunoscut pe Hristos, ar fi fost un om foarte determinat în ceea ce vroia să facă, lăsând lumii produsele Apple care sunt folosite peste tot. Noi folosim aceste produse pentru a monta, crea, distribui mesajele pe portalul nostru Moldova Creștină TV. Domnul să le dea pocăință celor care sunt acum, inclusiv succesorului lui Steve Jobs și Domnul să-i ajute să folosească banii câștigați pentru Evanghelie. Evident că noi nu le putem spune ce să facă, căci ei sunt stăpâni pe banii lor, dar tare ne-am bucura să le dea Dumnezeu pocăință.

Ați știut că foarte multe săli din Uniunea Sovietică au devenit biserici? Eu obișnuiam să fac studiu biblic cu colegii mei în camera leninistă, care era folosită pentru propagandă de obicei. Într-o astfel de încăpere am făcut studiu biblic cu foarte mulți oameni. Deci, dacă putem folosi anumite lucruri pentru un scop bun, să o facem.

Sfaturi pentru credincioși cu privire la lucrurile create de creștini sau necreștini

Când avem posibilitatea să alegem, să luăm de la creștini. Când un creștin pornește o afacere, să-l ajutăm să se ridice și să meargă înainte. Dacă nu aveți opțiunea aceasta, totdeauna să transmiteți un mesaj celui de la care cumpărați. Să zicem același Apple, dacă el este tare prohomosexual, cred că nu-i prea fericit că așa de multă tehnică de-a lor este folosită de noi, cei care propovăduim Evanghelia. Însă, puteți vedea că nu au pus restricții. Deci, să ne bucurăm de aceste lucruri și să le folosim pentru înaintarea Evangheliei. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Vă recomand și această emisiune despre homosexualitate: