Ce spune Biblia despre pomul de Crăciun?

Suntem în ajun de Crăciun și se ivește aceeași întrebare printre creștini: ”Este oare îngăduit creștinilor să împodobească pomul de Crăciun în casele lor? Nu este aceasta o practică idolatrică?”

În acest articol voi aborda acest subiect, răspunzând la întrebarea unui cititor al acestui portal:

Dragi prieteni, doresc să aflu părerea dumneavoastră despre împodobirea bradului de Crăciun în casele creștinilor. Este aceasta idolatrie? Este închinare copacilor? Este un obicei frumos de Crăciun când se pun cadouri sub brad?

Pomul de Crăciun

Nu știu de ce unii oameni se împotrivesc așa de vehement practicii de împodobire a bradului ce Crăciun. Un argument al celor ce stau pe această poziție este că bradul acesta ar fi idol și chiar dau referință la textul din cartea prorocului Ieremia care spune:

„Asa vorbește Domnul: ,Nu invatati calea Neamurilor si nu va temeti de semnele cerurilor, pentru ca Neamurile se tem de ele.  Caci obiceiurile popoarelor sunt desarte.  Ei taie un lemn din padure, mainile mesterilor il lucreaza cu securea; il impodobesc cu argint si cu aur, il intaresc cu cuie si cu ciocane, ca sa nu se clatine … Toti laolalta sunt prosti si fara minte; stiinta idolilor nu este decat desertaciune, e lemn!’” (Ieremia 10:2-4, 8)

Să privim însă mai îndeaproape la acest text care în tot contextul său spune următoarele:

Ascultaţi cuvântul pe care vi-l vorbeşte Domnul, casa lui Israel! Aşa vorbeşte Domnul: „Nu vă luaţi după felul de vieţuire al neamurilor şi nu vă temeţi de semnele cerului, pentru că neamurile se tem de ele. Căci obiceiurile popoarelor sunt deşarte. Taie un lemn din pădure; mâna meşterului îl lucrează cu securea; îl împodobeşte cu argint şi aur, şi ei îl ţintuiesc cu cuie şi ciocane ca să nu se clatine. Dumnezeii aceştia sunt ca o sperietoare de păsări într-un ogor de castraveţi şi nu vorbesc; sunt duşi de alţii, pentru că nu pot să meargă. Nu vă temeţi de ei, căci nu pot să facă niciun rău şi nu sunt în stare să facă niciun bine.” – Niciunul nu este ca Tine, Doamne! Mare eşti Tu şi mare este Numele Tău prin puterea Ta. Cine să nu se teamă de Tine, Împărate al neamurilor? Ţie se cuvine teama; căci între toţi înţelepţii neamurilor şi în toate împărăţiile lor, niciunul nu este ca Tine. Toţi laolaltă sunt proşti şi fără minte, ştiinţa idolilor nu este decât deşertăciune, e lemn! Ei aduc din Tarsis foiţe de argint şi aur din Ufaz; meşterul şi mâna argintarului le pun în lucru; hainele acestor dumnezei sunt de materii vopsite în albastru şi în purpură, toate sunt lucrate de meşteri iscusiţi. – Dar Domnul este Dumnezeu cu adevărat, este un Dumnezeu viu şi un Împărat veşnic. Pământul tremură de mânia Lui, şi neamurile nu pot să sufere urgia Lui.  (Ieremia 10:1-10)

Este absolut evident că aici se vorbește despre idol de la confecționarea lui din lemn până la etapa când oamenii i se închină și-l numesc “dumnezeu”. Aceasta da, este idolatrie curata care este condamnată de Dumnezeu și de care trebuie să se ferească orișicare om.

Nici pe departe nu este așa însă în cazul bradului de Crăciun. Acesta este o decorație de sărbătoare și nimeni, nici credincioșii, nici necredincioșii nu-l consideră de idol, sau zeu sau mai știu eu ce și nu i se închină. Este pur si simplu, o decorație tradițională de Crăciun.

Wikipedia  spune că “Primele dovezi despre decorarea bradului sunt din Livonia (Estonia și Letonia de astăzi) în secolul XV. Ulterior, tradiția a intrat și în cultura altor popoare. În Evul Mediu, case împodobite cu pomi de Crăciun apar în provinciile Alsacia și Lorena, dar nu cu ocazia Crăciunului, ci cu cea a Anului Nou. De aici tradiția se extinde în întreaga Franță, Spania, Italia și Elveția.”

Eu am avut ocazia să mă aflu de mai multe ori în țări unde religia majoritară este hinduismul și am văzut cum oamenii se închină copacilor și pot să vă spun cu toată siguranța că cei ce se închină în felul acesta consideră copacul ca o ființă vie, un zeu, un duh și i se închină, aducând jertfe. Chiar am avut prilejul să merg cu studenții mei de la Institutul Biblic Inductiv în acele temple ale copacilor și să le spunem despre adevăratul Dumnezeu și despre Domnul Isus Hristos tuturor celor ce veneau să se închine copacului.

Și oamenii au ascultat, au pus întrebări, unii s-au împotrivit mesajului Evangheliei, dar alții l-au primit și au devenit creștini, pocăindu-se de idolatria lor și venind la Dumnezeul adevărat.

Dacă tot merge cineva pe linia aceasta, afirmând că bradul de Crăciun este un idol, atunci ar trebui să aibă același fel de abordare și față de orice alt fel de decorații pe care le folosește în casă sau în curte,  sau la locul de serviciu, etc.

Părerea mea este că, decât să ne consumăm în discuții inutile cu privire la brad, mai bine să le spunem oamenilor despre Domnul Isus Hristos și cum pot să intre în Noul Legământ cu El, ca să fie mântuiți. Așa să ne ajute Dumnezeu.