Cum să procedeze creștinul când este manipulat la locul de muncă?

Întrebare: 

Când creștinul trebuie să-și apere drepturile sale? Unde este limita până unde trebuie să-L lăsăm pe Dumnezeu să intervină pentru noi și când trebuie să intervenim singuri și să ne facem partea? Iată un caz concret: o creștină pe care o cunosc s-a angajat la serviciu și, ca să nu aibă neplăceri în viitor, de la început le-a spus tuturor că este credincioasă în Dumnezeu. Ei au înțeles aceasta și cu trecerea timpului au început să-i mărească volumul de lucru. Unii pleacă de la lucru înainte de timp, dar ei nu i-au permis niciodată. Mai mult, restul oamenilor din colectiv au început să o disprețuiască, cu toate că ea își face bine lucrul și ce era rugată de ei să facă. Când ea a încercat să le spună sau să le arate că este nedreptățită, ei i-au zis: “Dar tu doar ești credincioasă!”. Până la urmă relațiile au devenit atât de tensionate, încât ea aproape că s-a îmbolnăvit și ca să nu aibă o criză de nervi, s-a concediat. Ea ar fi putut rămâne și mai departe la acel loc de muncă, dar oare aceasta ar fi contribuit cumva la înaintarea Evangheliei? 

Nu crea premise ca să fii manipulată

Ceea ce i s-a întâmplat acelei femei a fost manipulare și una foarte abuzivă. Așa sunt oamenii batjocoritori și lipsiți de bunul simț la locul de muncă. Lor le place să abuzeze și când dau peste cineva neîncercat sau naiv, atunci își dau frâu liber la toată batjocora inimii lor și nu-l mai lasă să aibă nici un succes la locul de muncă. Sora noastră creștină s-a purtat cu lipsă de înțelepciune și naivitate. Sper că acest articol o va ajuta și pe ea și pe alții să nu mai procedeze la fel. 

Spunându-le la angajare că este creștină sora a făcut bine, dar nu știu sub ce formă a făcut-o ea din moment ce toți au înțeles că pot să o manipuleze, cum au și făcut apoi. Cel mai bine era dacă ea făcea cunoștință cu fiecare din colectiv și le dădea o invitație la biserica ei și la grupul de studiu biblic unde mergea ea. 

Când cineva din colegii din colectiv au avut nevoie să o ajute ca să stea mai mult la serviciu sau să lucreze mai mult, era bine să o facă, dar imediat cum a simțit sau a crezut că este vreo manipulare, trebuia să se oprească și să nu mai facă aceasta. 

Să vă dau un exemplu din experiența personală. Când am venit să învăț la facultate, după absolvirea școlii medii, a venit în una din zile un student din anul IV și m-a rugat să fac niște cumpărături pentru el de la alimentară, căci a zis că avea niște oaspeți veniți la el. Eu m-am pornit cu plăcere să-l ajut, dar chiar pe scările căminului m-a întâlnit cineva, care, auzind unde sunt pornit și cine m-a trimis, mi-a spus că acea persoană este una batjocoritoare și m-a trimis ca să le spună apoi altora că eu deja sunt unul supus manipulării lui și că așa va continua mai departe, căci tot așa a mai făcut și cu alții. Mi-a fost destul ca să aflu aceasta și imediat m-am întors înapoi, i-am dat banii și i-am spus că nu vreau să-l ajut. Interesant este că nici măcar nu m-a întrebat de ce? Aceasta încă o dată mi-a arătat că avea dreptate colegul care m-a avertizat. Cel care a vrut să mă manipuleze nu a mai încercat apoi niciodată să mai facă așa și, cel puțin de ochii lumii, a arătat respect și nici nu a făcut glume de vreun fel la adresa mea. Unii spuneau că a contat faptul că practicam Taekwon-Do, dar eu cred că contribuția majoră a avut-o refuzul meu de a mă lăsa manipulat din start. 

Cum poți recunoaște când cineva te manipulează? 

Dacă tu având o atitudine corectă la locul de muncă  apelezi la ajutorul cuiva și el refuză în mod repetat să te ajute, dar în același timp vine și îți cere să-l ajuți, deja trebuie să-ți pui niște semne de întrebări. Apoi, de obicei, ceilalți din colectiv te vor avertiza cu privire la aceasta, cum a fost în cazul meu la universitate. 

Un alt procedeu urât la care apelează manipulatorii este să-ți spună că tu ești credincios sau să găsească ceva în Scripturi prin care ar putea să te prindă în cursa lor și să te manipuleze. Un prieten de al meu pe nume Pavel mi-a povestit cum, fiind proaspăt recrutat în armata sovietică, a venit într-o zi un soldat batjocoritor, tot de aceeași vârstă cu el și, știind că Pavel este baptist, l-a întrebat dacă este scris cu adevărat în Biblie că trebuie să-i întorci obrazul stâng celui care te lovește peste obrazul drept. Când Pavel i-a spus că așa este scris, atunci batjocoritorul a întrebat dacă ar putea Pavel să facă astfel. La aceasta Pavel, care are o statură impunătoare, i-a zis că tare mult ar dori și se roagă să facă așa cum este scris în Biblie. Iată un caz practic cum un creștin a aplicat versetul care spune:  

Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el. Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept. (Proverbe 26:4-5) 

Soldatul batjocoritor s-a ogoit după un așa răspuns și nu a dorit să încerce dacă Pavel era suficient de evlavios ca să întoarcă obrazul stâng când va fi lovit peste cel drept. 

Nu ești obligat să stai la un loc de muncă unde ești manipulată

Noul Testament a fost scris pe vremea Imperiului Roman când sclavia era foarte răspândită. În unele orașe numărul robilor depășea de câteva ori numărul celor slobozi. Robii nu aveau niciun fel de drepturi și unii stăpâni se purtau cu ei ca și cum ar fi fost animale sau obiecte, dar nu oameni. Mulți robi au crezut în Domnul Isus Hristos și apostolul Pavel le-a scris și aceste cuvinte: 

Ai fost chemat când erai rob? Să nu te nelinişteşti de lucrul acesta; dar, dacă poţi să ajungi slobod, foloseşte-te. (1 Corinteni 7:21) 

Pentru un rob era aproape imposibil să devină slobod. Șansele erau foarte, foarte mici. Dacă cineva fugea de la stăpânul lui și era prins, i se scria cu fierul roșu pe frunte “FUGITIVUS” ca să nu mai poată fugi niciodată. 

Nu așa este în cazul angajaților de azi și a creștinei despre care ați scris. Dacă este un colectiv batjocoritor și manipulator și dacă nu se simte bine acolo, are toată libertatea să plece și să se angajeze la un alt loc de muncă unde ar putea să se poarte cu evlavie.  Nu o obligă Dumnezeu în niciun fel să stea la acel loc de muncă și îi lasă toată libertatea să-și aleagă și să se angajeze la un altul. 

Studiază Biblia ca să nu fii victimă a manipulării

Dacă a fost atât de ușor manipulată la locul de muncă, îmi dau seama că această creștină este manipulată și de alții. Tare mult mă rog și doresc să aibă un soț evlavios și înțelept care să o trateze cu tot respectul, dar mă tem că poate avea unul care tot așa o manipulează. Apoi, dacă copiii au văzut că este ușor de manipulat, mă tem că și ei fac același lucru. Îi recomand și ei și tuturor celor care sunt în situația ei să cerceteze profund Scripturile și să învețe de la Dumnezeu cum trebuie să zidească relații sănătoase care nu lasă loc pentru manipulare. În mod deosebit îi recomand să studieze cursurile “Predica de pe munte” și “Căsătorie fără regrete” care pot fi procurate la librăria creștină din Chișinău.

Dacă locuiți în orașul Chișinău, vă invit în fiecare zi de joi, la orele 18:00, să studiem împreună Biblia după metoda inductivă. Dacă doriți să începeți un astfel de grup de studiu biblic în localitatea de unde sunteți, vă invit să deveniți student sau studentă la Institutul de Studii Biblice Inductive din Moldova, începând cu sesiunea “Evanghelizare și Ucenicie”, care va fi predată la Chișinău timp de 2 săptămâni din data de 18 ianuarie 2016. Dacă nu aveți niciuna din aceste posibilități și totuși doriți să studiați profund Biblia, comunicați-ne la adresa info@precept.md sau la comentarii lăsați-ne informațiile necesare și vă putem invita la un grup de studiu biblic prin Skype.  

Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă ajute să trăiți cu toată libertatea în Hristos fără să faceți din ea o haină a răutății, dar nici să vă lăsați manipulat sau manipulată de cineva.