Este creștinește să apelezi la relații pentru obținerea unui loc de muncă?

Întrebare: 

Ziua bună, părinte Vasile. Aș dori să vă întreb ceva la moda în ziua de azi. Credeți că e creștinește corect să apelezi la pile-relații-cunoștințe, etc., ca să obții ceva, de exemplu un loc de muncă? Dar să dai cadouri sau bani în schimbul acelui ajutor?Ținând cont și de faptul că, dacă tu obții acel post, ceilalți contracandidați nu au practic nici o șansă, căci totul e deja aranjat, cum se zice. Vă mulțumesc din nou și Doamne ajută!

Nu cred că este un lucru care doar azi este la modă. Așa a fost totdeauna. Relațiile au un rol important și noi, creștinii, trebuie să știm a zidi relații frumose, dar să nu facem abuz de ele pentru a corupe și nici să nu ne lăsăm coruți pe bază de relații. În Epistola către Galateni Apostolul Pavel ne-a învață astfel: 

 

Nu vă înşelaţi: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va şi secera. Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea; dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică. Să nu obosim în facerea binelui; căci, la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală. Aşadar, cât avem prilej, să facem bine la toţi, şi mai ales fraţilor în credinţă.(Galateni 6:7-10) 

Să nu obosim în facerea binelui și, cât avem prilej, să facem bine la toți oamenii. Dar, este o prioritate aici – mai ales fraților în credință. În alt text din Biblie, același Apostol Pavel a scris că cine nu poartă grijă de ai săi este mai rău decât un necredincios. 

 

 

Acum, să mergem la cazul concret cu locul de lucru. Dacă ești patron și oferi locul de muncă, ai toată libertatea să alegi persoana pe care să o angajezi și, dacă din două persoane, una este specialist bun, iar a doua este mai puțin experimentată ca și specialist, dar este o rudă de a ta sau cineva apropiat și preferi să-i oferi locul de muncă celui care îți este apropiat, ai toată libertatea să o faci, doar că trebuie să te gândești la toate implicațiile care se vor reflecta și asupra profitului. 

 

Dacă, însă, ești și tu angajat, iar angajatorul tău ți-a încredințat selectarea unui lucrător calificat pentru o anumită funcție sau slujbă și tu angajezi ruda sau cunoștința ta în locul unui specialist adevărat, faci un păcat și astfel arăți necredincioșie față de patronul și conducătorul tău și îi pricinuiești pagube. Iar dacă mai faci lucrul acesta pentru că cineva ți-a dat mită, este un mare păcat, căci ai mers împotriva dreptății și nu te mai gândești la aproapele și binefăcătorul tău. Nu te înșela, căci Dumnezeu nu se lasă batjocorit. Ce semeni tu aceea vei secera. Înșeli și pricinuiești pagube binefăcătorului tău, așa ți se va face și ție în curând. Dacă la citirea acestui articol îți dai seama că ai lucrat cu nedreptate, mergi și recunoaște patronului acest păcat al tău.