Este îngăduită căsătoria cu soția fratelui decedat?

Întrebare:

Sunt îndrăgostit de fosta soție a fratelui meu. Ei au divorțat acum 16 ani, iar fratele meu a murit acum 3 ani. Eu pot avea o relație cu ea acum?

În cartea Leviticul, în capitolul unde sunt trecute perversiunile sexuale, o găsim scrisă și pe aceasta:

Să nu descoperi goliciunea nevestei fratelui tău. Este goliciunea fratelui tău. (Levitic 18:16)

Peste două capitole găsim încă o lege în acest sens și anume:

Dacă un om ia pe nevasta fratelui său, este o necurăţie; a descoperit goliciunea fratelui său: nu vor avea copii. (Levitic 20:21)

Totuși, toate aceste legi se referă la situația când fratele căsătorit cu acea femeie este încă în viață. De ce zic așa? Pentru că există și legea leviratului, care obliga pe fratele celui decedat să se căsătorească cu nevasta lui, în cazul când nu a reușit să nască copii cu ea și, prin această căsătorie, să-i ridice urmași fratelui său decedat. Iată ce spune legea leviratului:

Când doi oameni vor avea o ceartă între ei şi se vor înfăţişa înaintea judecăţii ca să fie judecaţi, celui nevinovat să-i dea drumul, iar pe cel vinovat să-l osândească. Dacă cel vinovat este osândit să fie bătut, judecătorul să pună să-l întindă la pământ şi să-i dea, în faţa lui, un număr de lovituri potrivit cu greutatea vinii lui. Să nu pună să-i dea mai mult de patruzeci de lovituri, ca nu cumva, dându-i mai multe lovituri decât atât, fratele tău să fie înjosit înaintea ta. Să nu legi gura boului, când treieră grâul. Când fraţii vor locui împreună, şi unul din ei va muri fără să lase copii, nevasta mortului să nu se mărite afară cu un străin, ci cumnatul ei să se ducă la ea, s-o ia de nevastă şi să se însoare cu ea ca cumnat. Întâiul născut, pe care-l va naşte, să moştenească pe fratele cel mort şi să-i poarte numele, pentru ca numele acesta să nu fie şters din Israel. Dacă omul acesta nu vrea să ia pe cumnata sa, ea să se suie la poarta cetăţii, la bătrâni, şi să spună: „Cumnatul meu nu vrea să ridice în Israel numele fratelui său, nu vrea să mă ia de nevastă după dreptul de cumnat.” Bătrânii cetăţii să-l cheme şi să-i vorbească. Dacă el stăruie şi zice: „Nu vreau s-o iau,” atunci cumnata sa să se apropie de el în faţa bătrânilor, să-i scoată încălţămintea din picior şi să-l scuipe în faţă. Şi, luând cuvântul, să zică: „Aşa să se facă omului care nu voieşte să ridice casa fratelui său.” Şi casa lui se va numi în Israel „casa celui descălţat.” (Deuteronom 25:1-10)

Privitor la situația în care vă aflați, evident că nu intenționați să vă căsătoriți pentru a ridica numele fratelui sau a-i face lui vreun bine, dar nici nu vă puteți conduce de primele legi din cartea Leviticul, pentru că fratele deja este mort, iar în Epistola către Romani mai scrie astfel:

Căci femeia măritată este legată prin Lege de bărbatul ei câtă vreme trăieşte el; dar dacă-i moare bărbatul, este dezlegată de legea bărbatului ei. Dacă deci, când îi trăieşte bărbatul, ea se mărită după altul, se va chema preacurvă; dar dacă-i moare bărbatul, este dezlegată de lege, aşa că nu mai este preacurvă, dacă se mărită după altul. (Romani 7:2-3)

Este un lucru rău faptul că fosta soție a fratelui dumneavoastră a divorțat de el, dar după divorț ea nu mai era legată de el și cu atât mai mult acum, după ce el a decedat, ea nu mai este legată de fostul ei soț.

Nu știu la ce v-ați referit când ați întrebat dacă “puteți avea o relație cu ea acum”? Dacă vă referiți la relații sexuale fără să vă căsătoriți, atunci să știți că aceasta este curvie și un păcat grav, care va aduce consecințe în viețile voastre pe acest pământ și în veșnicie, căci este scris:

Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea, şi patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu va judeca pe curvari şi pe preacurvari. (Evrei 13:4)

Dumnezeu să vă păzească de acest păcat și să vă călăuzească pe calea mântuirii și a sfințeniei. Dacă totuși ați hotărât să vă căsătoriți, vedeți și gândiți-vă bine dacă nu se va repeta istoria fratelui, adică să nu vă pomenți că iarăși veți ajunge la divorț. Nu știu a cui a fost vina în căsătoria fratelui că s-a ajuns la divorț, dar mă văd obligat să vă avertizez despre aceasta.

Vă recomand să faceți rost de cursul “Căsătorie fără Regrete” sau “Cum să zidești o familie trainică” de Kay Arthur, ca să vedeți ce spune Biblia despre căsătorie și să luați o decizie înțeleaptă și în această situație. Dumnezeu să vă binecuvânteze.