Ce spune Biblia despre căsătoria verişorului cu cumnata?

Ce spune Dumnezeu despre căsătoria verișorului cu cumnata

În acest articol vin să răspund la întrebarea despre căsătoria dintre verișor și cumnată. Iată întrebarea  ce am primit-o:

În timp ce studiam cartea Levitic am găsit şi am fost uimit să văd cum priveşte Dumnezeu la căsătoriile între rude. Noi avem o astfel de situaţie: verişorul meu pe linia mamei este căsătorit cu sora soţiei mele. Cum priveşte Dumnezeu la această căsătorie şi dacă este o relaţie care implică incestul?

Ce fel de căsătorii sunt incest ?

Este adevărat că căsătoriile între rudele apropiate sunt categorig interzise de Dumnezeu şi despre aceasta este scris în capitolul 18 al cărţii Leviticul.

Nici unul din voi să nu se apropie de ruda lui de sânge, ca să-i descopere goliciunea. Eu sunt Domnul. (Levitic 18:6)

După ce spune această poruncă, Dumnezeu face o listă exhaustivă care include tot felul de relaţii ce sunt interzise de El şi care implică incestul. Iată această listă:

Să nu descoperi goliciunea tatălui tău, nici goliciunea mamei tale. Ţi-este mamă: să nu-i descoperi goliciunea. Să nu descoperi goliciunea nevestei tatălui tău. Este goliciunea tatălui tău. Să nu descoperi goliciunea sorei tale, fata tatălui tău, sau fata mamei tale, născută în casă sau afară din casă. Să nu descoperi goliciunea fetei fiului tău sau a fetei fetei tale. Căci este goliciunea ta. Să nu descoperi goliciunea fetei nevestei tatălui tău, născută din tatăl tău. I-ţi este soră. Să nu descoperi goliciunea sorei tatălui tău. Este rudă de aproape cu tatăl tău. Să nu descoperi goliciunea sorei mamei tale. Este rudă de aproape cu mama ta. Să nu descoperi goliciunea fratelui tatălui tău. Să nu te apropii de nevasta lui. Ţi-este mătuşă. Să nu descoperi goliciunea nurorii tale. Este nevasta fiului tău: să nu-i descoperi goliciunea. Să nu descoperi goliciunea unei femei şi a fetei ei. Să nu iei pe fata fiului ei, nici pe fata fetei ei, ca să le descoperi goliciunea. Îţi sunt rude de aproape: este o nelegiuire. Să nu iei pe sora nevestei tale, ca să-i faci necaz descoperindu-i goliciunea alături de nevastă-ta, cât timp ea este încă în viaţă. (Levitic 18:7-18)

Potrivit acestui pasaj incest sunt căsătoriile şi respectiv relaţiile sexuale cu următoarele persoane:

  • Părinţii
  • Părinţii vitregi
  • Surori sau fraţi de la ambii sau de la un părinte doar
  • Nepoţi
  • Fraţi si surori vitrege
  • Unchi şi mătuşă şi partenerii lor de căsătorie
  • Noră sau ginere
  • Cumnată (nevasta fratelui tău) sau cumnat (soţul sorei tale)

Cât priveşte întrebarea cititorului despre căsătoria verișorului cu cumnata (verişorul de pe linia mamei fiind căsătorit cu sora soţiei), nici pe departe nu este trecută o astfel de relaţie la categoria incest şi deci, nu văd nici un temei biblic pentru ei ca să nu se căsătorească.