Cum trebuie să se comporte tinerii logodiți?

Cum trebuie să se comporte tinerii logodiți?  

perioada logodnei - să fie una sfântă și curată
Tinerii logodiți

Tinerii logodiți și-au dat promisiunea că aparțin unul altuia și că, în curăția inimii și a trupului, așteaptă ziua nunții pentru a se dărui unul altuia. Perechea logodită în perioada logodnei, are responsabilitatea de a se comporta cuviincios până la căsătorie, fără să dea prilej nimănui de a-i vorbi de rău și defaima numele de creștin. Sfânta Scriptură ne spune specific cum trebuie să se comporte tinerii logodiți până la căsătorie.

Nu atinge

Apostolul Pavel îndeamnă pe cei necăsătoriți “să nu se atingă de femeie” (1 Cor.7:1). Cuvântul “a atinge” se referă la o manipulare ce exercită o influență cu scopul aprinderii dorințelor sexuale. Atingerea se referă la modul cum vorbim, ne comportăm, privim sau acționăm față de o persoană de sex opus. Perioada logodnei poate dura fie mai puțin sau mai mult timp și aceasta depinde de circumstanțele și deciziile celor logodiți, de aceea cei logodiți trebuie să fie cu mare atenție să nu aprindă focul sexual înainte de timp. Atingerile, săruturile, îmbrățișările intense, șezutul în brațe unul la celălalt etc. sunt periculoase și nepermise în această perioadă de așteptare.

Petrece timp în grup

Tinerii logodiți au tot mai mult tendința să se refugieze într-un loc mai izolat, doar ei în doi, dar tocmai căsătoria este pentru acesta, dar nu timpul de după logodnă. Tinerii sunt încurajați să petreacă timp în grup împreună cu prietenii lor pentru a zidi relații, a sluji Domnul Isus și a împlini nevoile celor din Biserica Domnului Isus. Izolarea în doi înainte de căsătorie știrbește din farmecul intimității de după.

Nu relații sexuale

În perioada logodnei tinerii se vor abține de a avea relații sexuale și de a se comporta de parcă ar fi soț și soție. Infidelitatea sau relația sexuală dintre logodnici este privită ca și adulter și condamnată înaintea lui Dumnezeu.

“Dacă o fată fecioară este logodită, și o întîlnește un om în cetate și se culcă cu ea, să-i aduceți pe amîndoi la poarta cetății, să-i ucideți cu pietre, și să moară amîndoi: fata, pentrucă n-a țipat în cetate, și omul, pentru că a necinstit pe nevasta aproapelui său. Să curăți astfel răul din mijlocul tău.” (Deuteronom 22:23-24)

Nu da prilej să te vorbească de rău

Apostolul Pavel îndeamnă pe Tit să fie exemplu pentru tineri în cumpătate, fapte bune, în toate privințele.

Sfătuiește de asemenea pe tineri să fie cumpătați, și dă-te pe tine însuți pildă de fapte bune, în toate privințele. Iar în învățătură, dă dovadă de curăție, de vrednicie, de vorbire sănătoasă și fără cusur, ca protivnicul să rămînă de rușine, și să nu poată să spună nimic rău de noi. (Tit 2:6-8)

Din moment ce tinerii sunt înclinați să fie pripiți și necontrolați într-un comportament, nevoia lor cea mai mare este de a fi cumpătați, de a cultiva un echilibru și autoconstrângere în viața de zi cu zi. Aceasta este calitatea de care tinerii au cel mai mult nevoie.

Atunci când ai învățat să te comporți echilibrat, nu vei da prilej nici la ai tăi și nici împotrivitorilor să te vorbească de rău. Ca și logodnic/ă caută să fii un bun exemplu pentru tinerii creștini din jurul tău și pentru necredincioșii care trăiesc într-o lume plină de imoralitate.