(VIDEO) Cum să procedeze femeia când soțul nu-i permite să devină creștină?

În acest articol vreau să răspund la întrebarea care mi-a fost adresată:

Cum să procedeze femeia când soțul nu-i permite să devină creștină?

 

Domnul poruncește ca nevasta să nu se despartă de bărbat

În Epistola lui Pavel către Corinteni, biserica din Corint era o biserică tânără și majoritatea oamenilor deveniseră creștini de curând. Unii din ei se confruntau cu această problemă, de exemplu erau bărbați ai căror soție nu dorea să devină creștină sau invers. Ei doreau să știe cum trebuie să se raporteze la partenerii lor de căsătorie. Vroiau să cunoască dacă pot rămâne în căsătorie și dacă rămân, cum trebuie să se poarte, ce trebuie să facă, pentru că în foarte multe căsătorii atunci când unul din parteneri alege să fie ucenicul Domnului Isus Hristos, celălalt poate să creeze probleme mari. Iată aici apostolul Pavel le spune așa:

Celor căsătoriţi le poruncesc nu eu, ci Domnul, ca nevasta să nu se despartă de bărbat. (Dacă este despărţită, să rămână nemăritată sau să se împace cu bărbatul ei.) Şi nici bărbatul să nu-şi lase nevasta. (1 Corinteni 1:7)

Acesta este un principiu foarte important pe care-l lasă Dumnezeu în Sfânta Scriptură, adică să nu inițiem divorțul. Dacă o femeie este despărțită acum, la moment ea trebuie să rămână nemăritată sau să se împace cu soțul ei ca să-și restabilească familia. Bineînțeles, aceasta presupune că bărbatul nu este căsătorit cu altă femeie, căci dacă este căsătorit, nu va merge să divorțeze din nou pentru a-și  restabili familia lui dintâi. Categoric nu, nu este vorba despre aceasta.

Vreau să vă recomand manualul de studiu biblic inductiv ”Căsătorie fără regrete” . Acest curs tratează multiple aspecte ce privește căsătoria, despre bărbatul și femeia model, despre comunicarea și importanța ei, despre durata căsătoriei, seriozitatea acesteia și altele. De asemenea, vă invit să citiți cartea ”Sfaturi din Biblie pentru cei căsătoriți” care vă va ajuta să zidiți o bună relație cu soțul dumneavoastră. Doritorii de a procura aceste manuale ne puteți contacta la nr. de telefon (+373) 067629102.

Dacă soțul necredincios dorește să trăiască cu soția credincioasă, să nu se despartă de el

De la versetul 12 scrie așa:

Celorlalţi le zic eu, nu Domnul: dacă un frate are o nevastă necredincioasă, şi ea voieşte să trăiască înainte cu el, să nu se despartă de ea. Şi dacă o femeie are un bărbat necredincios, şi el voieşte să trăiască înainte cu ea, să nu se despartă de bărbatul ei. Căci bărbatul necredincios este sfinţit prin nevasta credincioasă, şi nevasta necredincioasă este sfinţită prin fratele; altminteri, copiii voştri ar fi necuraţi, pe când acum sunt sfinţi. (1 Corinteni 7:12-14)

Aici, în versetele acestea trebuie să dau câteva explicații foarte importante. Unii oameni cred că din moment ce trăiesc cu un credincios, în mod automat el este sfințit. Categoric nu. Nu este adevărat că copiii dintr-o familie creștină automat devin sfinți. Tot ce vrea să spună apostolul Pavel este că din moment ce rămâi să trăiești în familie cu soțul necredincios, care acceptă și respectă credința ta, este probabilitate mare că într-o zi partenerul va crede în Domnul Isus Hristos și va intra în Noul Legământ cu El. Așa va fi sfințit. Noi vedem multe cupluri în care mai întâi a crezut unul, apoi peste o perioadă de timp a crezut și partenerul.

Versetul 14 presupune că partenerul nu te împiedică să practici credința ta creștină, nu te oprește să mergi la biserică, ci el respectă credința ta în Domnul Isus Hristos. Apoi spune aici că dacă nu rămân împreună, este probabilitatea ca acești copii să fie necurați, căci dacă divorțezi, ei rămân cu celălalt partener, astfel nu mai au posibilitatea să crească în învățătura Domnului Isus, ca să devină creștini. Pe când acum dacă sunteți împreună și dacă soțul sau soția ta îți respectă credința și dreptul tău de a-ți educa copiii, atunci este foarte mare probabilitatea că văzând că unul din părinți este creștin și trăiește frumos o viața creștină, atunci copilul acesta va putea deveni și el creștin.

Dacă cel necredincios dorește să se despartă, nu-l împiedica. Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace

De la versetul 15 scrie astfel:

Dacă cel necredincios vrea să se despartă, să se despartă; împrejurarea aceasta, fratele sau sora nu sunt legaţi: Dumnezeu ne-a chemat să trăim în pace. (1Corinteni 7:15)

Există foarte multe cupluri în care din moment ce soția a crezut în Domnul Isus Hristos, soțul îi interzice să meargă la biserică. Noi, ca creștini, nu trebuie să ne supunem la așa ceva. Este adevărat că Scriptura spune ca „nevasta să-i fie supusă soțului ca Domnului”, în toate lucrurile, însă de multe ori soțul o oprește să meargă la serviciile divine și nu-i permite să studieze Sfintele Scripturi. Deci, dacă soțul îți cere să faci ceva în afara limitelo Cuvântului lui Dumnezeu, nu te mai poți supune lui. Nu mai poate fi admisă o astfel de relație. O femeie creștină care este într-o situație asemănătoare va continua să meargă la biserică, va continua să se închine Domnului și să-L slujească. Dacă cel necredincios vrea să divorțeze pe motiv de credință, atunci să se despartă.

Credinciosul este chemat să trăiască în bună înțelegere cu cel necredincios, să păstreze familia, să-și îndeplinească datoria, dar nu în așa fel încât cel necredincios să-l limiteze în relația lui cu Dumnezeu. Nu-l poți sili pe celălalt partener să trăiască cu tine în familie. Domnul Isus nu admite ca cineva să iubească o persoană mai mult decât pe El. Dumnezeu spune să devenim ucenici ai Domnului Isus Hristos, să urmăm învățătura Lui și dacă partenerul te împiedică și nu-ți permite acest lucru, nu poți accepta aceasta. Trebuie să asculți doar de Domnul Isus Hristos. Dumnezeu nu te impune să rămâi într-o astfel de căsătorie. Totuși, Dumnezeu nu permite credinciosului să ia inițiativa divorțului. Acesta va face tot efortul să păstreze familia, dar nu cu prețul credinței și nu cu prețul relației cu Dumnezeu.

Eu mă rog ca Dumnezeu să le dea minte celor care creează astfel de situații dificile. Fie ca Dumnezeu să le lumineze mintea la soțiile care sunt gata să meargă aproape până la divorț din pricina credinței partenerului lor. Mă rog ca Dumnezeu să le dea lumină să creadă Evanghelia.