(VIDEO) Care trebuie să fie atitudinea creștinului față de odihnă?

Întrebare:

Cum trebuie creștinul să privească odihna? Nu este un lucru rușinos pentru un creștin să-și planifice odihna?

 

În poporul nostru moldovenesc odihna este privită ca ceva inacceptabil. Dacă un om se odihnește, atunci este considerat un om lenos. Nu este așa. De fapt, odihna este un concept de bază în Sfintele Scripturi. A patra poruncă dintre cele zece spune așa:

Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești. Să lucrezi şase zile şi să-ţi faci lucrul tău. Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului, Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta. Căci în şase zile a făcut Domnul cerurile, pământul şi marea şi tot ce este în ele, iar în ziua a şaptea S-a odihnit, de aceea a binecuvântat Domnul ziua de odihnă şi a sfinţit-o. (Exod 20:8-11)

Dumnezeu a lăsat ritmul acesta de șapte zile dintre care șase să le lucrăm, apoi a șaptea zi să ne odihnim, să ne revenim pentru a putea fi eficienți mai departe. Bineînțeles că ziua a șaptea nu este doar pentru a ne odihni, ci este o zi în care să ne închinăm Domnului.

Vă invit să priviți și această emisiune în care am dat mai multe explicații cu privire la ziua de odihnă:

Nu poți fi eficient dacă nu te odihnești

Sfânta Scriptură ne învață că aflarea noastră în Domnul Isus este odihnă. Aceasta poate fi obținută doar de persoana care crede din toată inima în Isus Hristos și intră în Noul Legământ, începând să urmeze învățătura Lui.

Atunci când apostolul Pavel a scris epistola către Romani, a vorbit despre planurile pe care le avea pentru misiune. El a scris așa:

Vă îndemn, dar, fraților, pentru Domnul nostru Isus Hristos și pentru dragostea Duhului, să vă luptați împreună cu mine în rugăciunile voastre către Dumnezeu pentru mine, ca să fiu izbăvit de răzvrătiții din Iudeea și pentru că slujba pe care o am pentru Ierusalim să fie bine primită de sfinți; și astfel să ajung la voi cu bucurie, cu voia lui Dumnezeu, și să mă răcoresc puțn în mijlocul vostru.  (Romani 15:30-32)

Cum vedeți, Pavel dorea să ajungă la Roma pentru a petrece ceva timp cu ei cu scopul de a se odihni, de a se împrospăta pentru a putea merge mai departe în lucrarea care îi stătea în cale. La fel și noi, înainte de a începe o sarcină grea, avem nevoie de odihnă pentru a fi eficienți în continuare.

Odihna trupului nu este suficientă

Fiecare dintre noi are nevoie să-și planifice un timp pentru odihnă, însă trebuie să știm că odihna trupului nu este mereu suficientă. Dacă nu avem odihnă în sufletele noastre, atunci odihna trupului nu ne poate ajuta prea mult, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să-și găsească odihnă pentru sufletul Lui. În Evanghelia după Matei, Domnul Isus spune așa:

Veniţi la Mine, toţi cei trudiţi şi împovăraţi, şi Eu vă voi da odihnă. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi de la Mine, căci Eu sunt blând şi smerit cu inima; şi veţi găsi odihnă pentru sufletele voastre. Căci jugul Meu este bun şi sarcina Mea este uşoară. (Matei 11:28-30)

Dragul meu, dacă sufletul îți este atât de apăsat și chinuit și cauți odihnă la persoanele din jurul tău, vreau să-ți spun că aceasta poate fi găsită numai la Domnul Isus Hristos. Doar atunci când vei crede din toată inima în El, vei intra în odihna aceasta adevărată pentru sufletul tău și te vei bucura mereu de ea.

Indiferent de împrejurările grele în care te găsești, indiferent de eforturile la care poți fi expus în ceea ce privește munca trupească sau alte lucruri, dacă vei veni la Domnul Isus și vei deveni ucenic al Lui, atunci vei găsi odihnă pentru sufletul tău. În Domnul Isus este posibil să experimentăm aceasta. Vă invit să studiați împreună cu noi la Biserica ”Buna Vestire” din Chișinău la serviciul de studiu biblic în fiecare joi la 18:00 cursul ”Experimentează atingerea lui Isus”. Ne găsiți la str. Ciocârliei 2/8, regiunea Telecentru. Joia următoare vom studia lecția 4:

Studiu biblic inductiv în Chișinău despre Domnul Isus