Sunt pariurile sportive un lucru plăcut lui Dumnezeu?

Întrebare:

Bună ziua! Vreau să cunosc care e punctul de vedere al Bibliei privind pariurile sportive. Înțeleg că jocurile de cărți, poker sunt ceva care conștiința îmi zice că nu sunt bune, dar faptul că analizez și pariez, în special la fotbal, online, este ceva neplăcut lui Dumnezeu?

Ce reprezintă pariurile sportive?

Site-ul Wikipedia ne dă următoarea explicație cu privire la pariurile sportive:

Pariurile sportive sunt în general o activitate de prezicere a rezultatelor sportive prin punerea unei mize pe eventualul rezultat al unui eveniment sportiv. Dintre toate jocurile de noroc, legalitatea și acceptarea generală a pariurilor sportive variază de la națiune la națiune și chiar de la regiune la regiune în cadrul aceleași țări….
Partizanii pariurilor sportive privesc această activitate ca un hobby pentru fanii sportivi cărora le crește interesul prin efectuarea de pariuri pe anumite echipe, evenimente sportive sau jucători și astfel crește publicul spectator și telespectator. Oponenții pariurilor sportive se tem că în spatele acestor argumente se ameni+nță integritatea sportului amator și profesionist, prin existența a numeroase încercări reușite de „meciuri aranjate”…. Pe termen lung majoritatea pariorilor pierd iar casele de pariuri câștigă. Cu toate acestea, există și pariori profesioniști care reușesc să-și facă un venit considerabil din activitatea de pariuri sportive.”

Sunt păcat pariurile sportive?

În explicația dată de Wikipedia, dar și de alte surse, aceste pariuri sunt numite deschis, jocuri de noroc.

Pe site-ul nostru au fost scrie mai multe articole cu privire la jocurile de noroc. Vă recomand să găsiți aceste articole și să le citiți. Dar chiar dacă din întrebarea dvs la prima vedere s-ar părea că pariurile sportive sunt diferite de jocurile de noroc, în fond ele sunt același lucru. După mine, unica diferență este că la jocurile de noroc tu pui banii și tu joci, pe când aici tu pui banii și după aceasta devii spectator, în timp ce altcineva face jocul. Totuși, dacă sunteți interesat de pariurile sportive, probabil știți că există mai multe feluri de a paria. Este pariul live, clasic, direct etc. Mi se pare că numai în cel live tu poți paria până la începutul jocului sportiv, apoi nu mai poți schimba nimic, pe când celelalte îți permit chiar și în timpul jocului să faci anumite schimbări, ceea ce te implică într-un fel direct în joc.

Oricare nu ar fi aceste reguli de joc, pariurile sportive nu se deosebesc, în fond, de jocurile de noroc. Ele au la bază aceeași motivație greșită ca și jucatul la cărți sau la jocurile de cazino.

Mai citiți o dată ceea cea ce scrie site-ul Wikpedia, care subliniază:

“Pe termen lung majoritatea pariorilor pierd, iar casele de pariuri câștigă.”

Chiar dacă au apărut și multe alte informații cu privire la cum să câștigi permanent din pariurile sportive, vedem că este o înșelare. Te face să crezi că dacă ai câștigat puțin azi, mâine vei câștiga mai mult, investind mai mulți bani. Dar, de fapt, este o capcană și pe termen lung pierzi, iar cei ce au cu adevărat câștig din toate acestea sunt casele de pariuri.

Pariurile sportive au menirea să te robească 

Biblia spune:

Căci fiecare este robul lucrului de care este biruit. (1 Petru 2:19)

Și, crede-mă, atunci când te dedici acestui joc de pariuri, devii cu adevărat robul lor. Dumnezeu însă ne avertizează când zice:

Voi aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Nu vă faceţi dar robi oamenilor. (1 Corinteni 7:23)

Cei ce au început să joace în aceste pariuri recunosc că sunt virusați și de acum le este greu să mai dea înapoi… Am găsit un articol cu mărturiile celor ce joacă astfel de jocuri și cei mai mulți din ei mărturisesc că au fost prinși și robiți de această patimă. De exemplu, cineva a spus: 

„Joc zilnic, e un virus. Deci, te-ai virusat, e greu să mai dai înapoi.”

Sau un altul zice:

„Într-o zi mi-am luat inima-n dinţi şi am depus în cont 1.200 de lei. Şi cu aceşti bani am început să joc din ce în ce mai agresiv, pe sume mult mai mari. Aproximativ după o lună am reuşit să strâng frumoasa sumă de un miliard de lei vechi. Bineînţeles că valul te ia foarte ușor și apoi, din păcate, începe să vină şi reversul medaliei. Am început să pierd sume din ce în ce mai importante şi asta m-a făcut să mă gândesc că pariurile au şi o limită, nu poţi forţa norocul la infinit.”

Să fie aceasta un lucru permis de Dumnezeu? Nicidecum. Nu este bine ca creștinul să fie prins într-o astfel de cursă. Domnul Isus ne-a avertizat și ne-a spus așa: 

Nu vă strîngeţi comori pe pămînt, unde le mănîncă moliile şi rugina, şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strîngeţi- vă comori în cer, unde nu le mănîncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentrucă unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră.(Matei 6:19-21)

Atunci când pui pariu și investești o sumă de bani, inima și toată atenția ta nu mai sunt la Împărăția lui Dumnezeu, ci toată atenția ta este acolo unde ți-ai investit banii. Astfel, ca și creștin, tu nu mai cauți Împărăția lui Dumnezeu și neprihănirea Lui, ci cauți să te îmbogățești, îți pui mintea în aceasta zi și noapte și devii robul unui sistem care te ține în captivitate. Nu este bine lucrul aceasta, căci Biblia spune că:

Iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, cari au umblat după ea, au rătăcit dela credinţă, şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri.(1Timotei 6:10) 

Dumnezeu să ne păzească inimile de orice patimă păcătoasă și să ne ajute ca să fim robii Lui și nu ai unor jocuri care au menirea să te stăpânească.