Jocurile virtuale sunt extrem de periculoase pentru creştini (7 argumente)

Jocurile virtuale sau jocurile la computer au devenit foarte răspândite în vremurile noastre și sunt extrem de periculoase pentru creștini. În acest articol vin să prezint şapte din multele pericole care aduc cu sine majoritatea acestor jocuri.

1. Jocurile virtuale afectează capacitatea de discernământ  omului

La naştere, copilul nu are capacitatea de discernământ sau, cum spune Biblia, “nu deosebeşte stânga de dreapta”. Părinţii şi toţi cei care contribuie la educaţia copilului depun efort pentru a-i transmite cunoştinţe şi deprinderi care îl vor ajuta să facă alegeri corecte. Jocurile virtuale îl rup pe copil, cât şi pe cei maturi de la realitate şi ei nu mai sunt în stare să judece lucrurile corect şi să facă alegeri corecte. Am auzit despre cazuri când, un copil care toată ziua se juca în astfel de jocuri şi-a spintecat frăţiorul mai mic, crezând că ultimul se va scula după aceasta “să continue joaca”, cum a fost la computer.

Jocurile virtuale la computer afectează capacitatea de discernământ nu doar a copiilor, ci şi a celor maturi. Un astfel de caz am văzut personal când eram student. Aveam în grupă un coleg căsătorit, trecut de 30 de ani. După ce toată ziua învăţam, aveam obiceiul cu colegii să ieşim şi să alergăm în parc pentru a da o odihnă creierului şi ca să nu se atrofieze muşchii din pricina că toată ziua stăteam în bănci şi învăţam. Colegul nostru avea cu el un pachet cu disckete şi, imediat cum avea o clipă liberă, alerga să se mai joace la computer. Arăta atât de chinuit şi bolnăvicios, dar nu accepta să meargă cu noi cel puţin să se plimbe, preferând să stea în faţa computerului să se joace. Uneori putea să vină în clasă în pijama. Fără îndoială că aceasta era o urmare a dependenţei lui patologice de jocurile virtuale.

2. Jocurile virtuale te fac să nesocoteşti oamenii

Odată, fiind la Moscova, în drum spre Siberia, unde aveam să predau o sesiune de studiu biblic inductiv, m-am oprit în gazdă la un slujitor al unei biserici din acel oraș. În casă la el era un păstor care sta la computer şi se juca într-un joc. Am crezut că acel pastor, aflând că sunt şi eu slujitor al lui Dumnezeu, va dori să facem cunoştinţă, îmi va povesti despre lucrarea care o face el în Evanghelie, despre biserica lui, despre familia lui. Am mai crezut că va dori să afle câte ceva şi despre mine şi lucrarea care o fac. Aşteptam să discutăm despre Domnul Isus şi din Sfintele Scripturi. Nici pe departe nu a avut timp pentru aşa ceva. Era atât de preocupat de joaca lui până a terminat una. Apoi, a scos un alt CD şi a pornit o altă joacă. A stat câteva ore, aşa că de acum gazda nu ştia cum să-i dea de înţeles că este vremea să plece. Acest om care este chemat să slujească în Evanghelie, a ajuns robul jocurilor vituale şi nu este greu să-ţi dai seama că familia lui este negiljată, iar timpul lui preţios de care au nevoie oamenii din biserică ca să le dea sfătuire şi învăţătură, tot acest timp este irosit pentru jocurile virtuale la computer.

3. Jocurile virtuale istovesc şi dezorientează

Nu a trecut mult timp de la cazul când un bărbat obsedat de jocurile virtuale, în vârstă de 30 de ani şi care locuieşte în oraşul Guachjou din China a decedat intr-un Internet-Cafe în rezultatul supraistovirii. Această victimă s-a jucat la computer timp de trei zile fără să ia măcar o pauză şi a murit în faţa calculatorului. Guvernul Chinez este ingrijorat de răspândirea pornografiilor şi a “informaţiilor politice incorecte” prin reţeaua Interent şi au interzis deschiderea de noi Internet-Cafe iar pentru jucătorii de jocuri virtuale au introdus restricţii provizorii. În ce măsură eşti tu controlat de jocurile virtuale? Dumnezeu, când vorbeşte în Biblie despre o categorie de oameni care se pretind a fi liberi, dare care sunt robii stricăciunii, spune:

Căci fiecare este robul lucrului de care este biruit. (1 Petru 2:19)

4. Poziţia creştinului nu-i permite să se lase robit de jocurile virtuale sau de alte vicii

Când le-a scris creştinilor din Corint, Apostolul Pavel le-a zis:

Voi aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Nu vă faceţi dar robi oamenilor. (1 Corinteni 7:23)

Dacă aşa a spus cu privire la robia față de oameni, cu atât mai mult nu poate nici un creştin să accepte a deveni robul jocurilor virtuale la computer.

5. Dependenţa de jocurile virtuale este o patologie (boală) periculoasă

Potrivit statisticilor, 1% din cetăţenii maturi ai SUA sunt bolnavi de această patologie, iar alte 2-4% sunt foarte aproape de a fi diagnosticaţi cu această boală. Acelaşi studiu spune că 85% din americani au jucat măcar o dată în viaţă pentru bani. Savanţii de la Universitatea din Minesota pretind a fi descoperit un medicament pentru a-i vindeca pe oameni de dependenţa de jocurile virtuale. Mecanismul acestui medicament constă în stimularea “centrului plăcerii” din creierul uman, care în fond este acelaşi lucru pe care îl fac şi jocurile virutale. Deci, vor să înlocuiască un rău cu alt rău. Nu ştiu de ce îl mai numesc “medicament”…

6. Dependenţa de jocurile virtuale face parte din faptele firii pământeşti

Apostolul Pavel a scris Galatenilor astfel:

Zic dar: umblaţă cârmuiţi de Duhul, şi nu împliniţi poftele firii pământeşti. Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pământeşti: sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi. Dacă sunteţi călăuziţi de Duhul, nu sunteţi sub Lege. Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute, şi sunt acestea: preacurvia, curvia, necurţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările, şi alte lucruri asemănătoare cu acestea. Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri, nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. (Galateni 5:16-21)

Va spune cineva că m-am grăbit când am inclus şi jocurile virtuale în lista faptelor firii. Nicidecum. Priviţi atent la această listă şi veţi observa că nu sunt altceva decât forme de abuz cu privire la diferite lucruri, cu scopul atingerii plăcerii firii. Cei ce sunt obsedaţi de jocurile virtuale la computer tocmai devin robii acestor plăceri ale firii.

7. Dependenţa de jocurile virtuale îl face pe om să-şi abandoneze responsabilităţile

Odată, când am mers la adunarea părinţilor copiilor care învăţau în aceeaşi clasă cu fiica noastră, învăţătoarea ne-a spus că are în clasă unii elevi care nu vin la şcoală cu săptămânile. Părinţii au rămas uimiţi pentru că copiii lor în fiecare zi când pleacă de acasă spun că merg la şcoală. Când au cercetat nu a fost greu să afle că copiii lor petreceau cu săptămânile la Internet-Cafe, abandonându-şi total responsabilităţile pe care le aveau la şcoală. Credeţi că doar copiii sau adolescenţii au astfel de probleme? Am aflat despre unii care se numesc creştini, dar care au ajuns să fie robiţi atât de mult de această faptă a firii pământeşti, că nu mai merg la lucru, nu caută serviciu, nu fac nimic pe lângă casă şi nu mai poartă nici o grijă de ai lor pe care înainte spuneau că îi iubesc sau poate mai spun încă aceasta. Despre astfel de oameni Dumnezeu spune:

Dacă nu poartă cineva grijă de ai lui, şi mai ales de cei din casa lui, s-a lepădat de credinţă. şi este mai rău decât un necredincios. (1 Timotei 5:8)

Există jocuri virtuale care sunt create cu scop de a-i învăţa pe copii sau maturi anumite lucruri. De exemplu, piloţii, înainte ca să conducă un avion real exersează mult la computer şi aceasta este şi o joacă interesantă. Totuşi, cele mai multe jocuri care sunt utilizate de oameni azi nu sunt pentru a învăţa ceva bun şi, în majoritatea copleşitoare a cazurilor, distrug personalitatea omului. Care este atitudinea ta faţă de jocurile virtuale? Ce loc ai oferit jocurilor virtuale în casa ta? Ajută-i pe cei dragi si ia o atitudine corectă şi să se protejeze de răul care vine împreună cu jocurile virtuale.