Obiecția de conștiință a medicului – refuzul de a purta de grijă

2 membri ai Guvernului Suediei au declarat că obiecția de conștiință pentru medici nu este decât refuzul acestora de a-și face datoria, de a purta de grijă.

Obiecția de conștiință pentru medici este oferită pentru ca acestora să le fie garantată deplin libertatea de religie. Medicii pot refuza să presteze serviciile medicale care contravin convingerilor sale religioase, care nu sunt neutre din punct de vedere moral. Spre exemplu, avortul, eutanasia, fertilizarea in vitro ș.a. Astfel, datorită obiecției de conștiință, dacă este prevăzută de legislația țării, un medic își poate continua cariera fără să fie impus să ucidă prin avort, eutanasie sau altfel.

Obiecția de conștiință - refuzul medicilor pentru avort, fertilizarea in vitro sau eutanasie

Deși văzută această obiecție de către mulți absolut necesară pentru o societate democratică, sunt însă voci care o consideră nu altceva decât refuzul de a-și face datoria, refuzul de a purta de grijă. Când spun purtare de grijă, se referă la dorințele și sănătatea mamei. Medicii care refuză, însă, se gândesc la grija pentru cel care nu se poate apăra singur, pentru copilul nenăscut, care nu poate spune ”mamă, vreau să trăiesc”. Ceea ce membrii Guvernului Suedez numesc ”refuz de a purta de grijă”, potrivit celor care refuză, este o purtare de grijă pentru cei care au cea mai mare nevoie de aceasta.

Legislația Republicii Moldova nu prevede obiecția de conștiință pentru medici. Astfel, pentru a face carieră în ginecologie și obstetrică, trebuie să prestezi și servicii de avort, fertilizare in vitro, după caz. Cel puțin, în baza legii, nu pot refuza aceasta dacă sunt angajați.

Ștefan Gațcan, directorul Centrului Mamei și Copilului, a declarat într-o emisiune la Moldova Creștină TV, că au pierdut vreo 50 de tineri specialiști din această cauză. Tinerii au abandonat cariera pentru ca să nu-și păteze mâinile cu sânge nevinovat. Aceasta se întâmplă pentru că în baza legii nu pot refuza. Obiecția de conștiință este garantată în mai multe țări, nu și în Republica Moldova.

Nu sunt mulți medici în Republica Moldova care spun lucrurilor pe nume, care numesc avortul omor. Foarte puțini refuză să facă avort. Academicianul Gheorghe Paladi este unul dintre puținii medici din țara noastră care spune răspicat: ”Avortul nu se justifică sub nicio formă, pentru că omorul este omor”.

Asociația ”Pentru Familie” dispune de lecții biblice la acest subiect care pot fi studiate cu maturi, tineri și chiar adolescenți. Materialele sunt oferite de către Asociație doritorilor. Pentru detalii contactați coordonatorul proiectelor ”Dragostea Adevărată Așteaptă” și ”Dreptul la Viață al Copilului Nenăscut” – +373 76718882 (Irina Batin).