(VIDEO) Gheorghe Paladi, ginecolog: „Avortul nu se poate justifica sub nici o formă. Omorul este omor”. Interviu.

Vă prezentăm, spre atenția Dstră, un interviu cu domnul doctor Gheorghe Paladi, șeful secției “Ginecologie și Obstetrică” de la spitalul Nr.1 din Chișinău, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare a Academiei Române. Interviul a fost oferit pentru conferința “Și cu copilul ce facem?…”, care s-a desfășurat la Chișinău, în data de 23 Februarie.

Domnule doctor, ce ne puteți spune despre avort, în general?

Gheorghe Paladi: “Avortul prezintă un mare pericol, subliniez, un mare pericol pentru sănătatea reproductivă a femeii. Eu nu știu dacă mai există vre-o maladie extra-genitală, care ar putea cauza atâtea neplăceri sănătății reproductive a femeii, cum este avortul. Cu toate că, la ziua de azi, noi dispunem de metode performante de întrerupere a sarcinii, care mai puțin influențează asupra organelor genitale, totuși noi constatăm nu numai complicații, care duc la procese inflamatorii, la sterilitate, sau care influențează viața sexuală, dar și complicații de ordin psihologic, care marchează femeia pe toată viața. Avortul artificial, făcut de cel mai bun medic, cel mai bun specialist, poate să se termine cu complicații și chiar cu deces. Dacă privim global, decesele materne ajung la jumătate de milion și 1/3 din ele sunt condiționate de întreruperile de sarcină.”

Cum afectează avortul sănătatea femeii?

Gheorghe Paladi: “Constatăm astăzi, cu certitudine, o înrăutățire zilnică a situației legate de reproducere. Un singur avort este de ajuns pentru o femeie ca să-și afecteze sistemul său uro-genital, pînă acolo, încât riscă să nu mai poată naște copii.”

Ce atitudine ar  trebui să aibă medicii, atunci când la ei vin femei care își doresc să scape de sarcină?

Gheorghe Paladi:“Când la medic se adresează o fetiță, o adolescentă sau o femeie care solicită să înrerupă sarcina, eu cred că medicul nu ar trebui să rezolve întrebarea în 5 min. Trebuie de vorbit cu ea, de aflat toate momentele care au cauzat această decizie. Sunt momente, care pot fi înlăturate. Și noi avem așa exemple, cînd vin femeile și ne sărută mâinile, spunând: “Vă mulțumesc, domnule doctor, pentru că ne-ați îndrumat”. Nu trebuie luată decizia deodată. Știți, noi toți suntem emoționali, vrem să rezolvăm chestiunile în grabă.”

Când începe viața umană?

Gheorghe Paladi: ”De la începutul începuturilor, embrionul uman prezintă o personalitate, o personalitate vie, care are dreptul la viață.”.

Cum apreciați situația demografică din Republica Moldova?

Gheorghe Paladi: “După părerea mea, în Republica Moldova, instituția familiei se distruge. Migrația, și alte fenomene negative duc la înrăutățirea indicatorilor demografici. Potrivit prognozelor noastre de la Academia de Științe, către anul 2050, Republica Moldova va pierde natural 1 milion din populația sa.”

Câte, din numărul total de conceperi, se termină prin avort?

Gheorghe Paladi: “Dacă în anii ’30-50 ai secolului trecut 1/3 din procesele de procreare se terminau prin avort, atunci în zilele noastre – 75%.”

Dstră, personal, faceți avorturi?

Gheorghe Paladi: “Eu nu fac avorturi din cauza că sunt creștin-ortodox. Și cred că, într-o măsură oarecare, eu m-aș putea simți mai bine că nu fac manipulațiile de înlăturare a ființei, a cărei inimă se zbate și, care a fost trimisă pe Pământ de Dumnezeu să trăiască. ”

Din totdeauna n-ați făcut avorturi? Cum s-a produs schimbarea?

Gheorghe Paladi: “Pe parcursul vieții, am început să înțeleg lucrurile mai adânc, mai profund…”

Cum credeți, Biserica se implică suficient în prevenirea avorturilor?

Gheorghe Paladi: ”Noi nu prea auzim glasul Bisericii. El ar fi trebuit să fie mai pronunțat, mai argumentat. Ceea ce avem azi sunt niște acțiuni sporadice. Eu cred că preoții trebuie să atragă mai multă atenție acestui aspect. Mulți tineri frecventează Biserica, nu știu ce fac ei după Biserică. De altă parte de acest domeniu trebuie să se ocupe oameni pregătiți, care cunosc problema, ca să o poată aduce pînă la sufletul și conștiința acestor tineri.”

Nu credeți că acest lucru ar putea fi calificat ca un amestec al Bisericii în treburile statului?

Gheorghe Paladi: “De ce? Este binevenit acest lucru, când preotul zice că nu trebuie de întrerupt sarcina.”

Se poate justifica în vre-un fel avortul?

Gheorghe Paladi: “Cred că din ceea ce am vorbit, avortul nu se justifică. Sub nici o formă. Omorul este omor.”

Vă mulțumim!

Video: Nicolae NEGARĂ

Reporter: Hristofor Ciubotaru