Avem nevoie de diplomă pentru vestirea Evangheliei?

Întrebare:

Salut. Pastor Vasile, am două întrebări: de ce oamenii trebuie să primească o hîrtie (diplomă) pentru ca să vestească Evanghelia și de la cine vin aceste rînduieli, de la Dumnezeu?

Nu știu ce v-a făcut să-mi adresați această întrebare, pentru că nu am întâlnit niciodată o situație sau o biserică în care ar fi fost oprit cineva să vestească Evanghelia dacă nu are o diplomă pentru aceasta. Când o persoană crede în Domnul Isus Hristos și intră în Noul Legământ cu El, primește Duhul Sfânt și odată cu aceasta și responsabilitatea să le spună tuturor oamenilor Evanghelia.

Evanghelizare

În Epistola I a lui Petru este scris astfel despre aceasta:

Voi însă sunteţi o seminţie aleasă, o preoţie împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu Şi l-a câştigat ca să fie al Lui, ca să vestiţi puterile minunate ale Celui ce v-a chemat din întuneric la lumina Sa minunată; (1 Petru 2:9)

Dacă ești copilul lui Dumnezeu și Duhul Sfânt locuiește în tine, devii foarte conștient de responsabilitatea vestirii Evangheliei și o vei face totdeauna. Dacă nu ai pe Duhul Sfânt sau dacă nu asculți de îndemnurile Lui, să ai și mii de diplome, că tot nu vei spune Evanghelia. La drept vorbind, aceasta mă întristează cel mai mult, căci cunosc oameni care au absolvit instituții teologice și nu le spun altora Evanghelia, nu slujesc în biserici și s-au lăsat atrași de deșertăciunea acestei lumi, umblând după lucrurile lumii și nu după cele ale lui Dumnezeu. La ce le mai folosesc lor diplomele dacă nu fac cel mai important lucru pentru care au fost pregătiți.

Pe de altă parte, văd oameni care spun că disprețuiesc diplomele, dar ei, de fapt, disprețuiesc studiile și disciplina de a învăța. Mândria nu-i lasă să învețe de la alții și lenea îi împiedică să se dedice studierii profunde a Sfintelor Scripturi și pregătirii pentru lucrarea de misiune. Dacă ești printre acești oameni, trebuie să te pocăiești de așa o atitudine și să te dezici de ea. Diplomele care sunt oferite la absolvirea unei școli sunt tocmai o metodă de evaluare a pregătirii care a fost oferită. Evaluarea aceasta este pentru student, pentru profesori, dar și pentru toți oamenii care vor dori apoi să lucreze împreună cu această persoană. Dacă ești un om de încredere, rar vei fi întrebat ce diplome deții, pentru că faptele tale bune merg înainte. Dacă însă ești un om care ai alergat doar după diplome și te arăți a fi un om de nimic, atunci și aceasta tot va ieși repede la iveală și oamenii se vor feri de tine. Recent am asistat la o discuție unde tocmai cineva se indigna de postările puse pe Facebook de un pretins teolog cu multe diplome, dar care am înțeles că nu se îngrijea de familia sa și soția s-a văzut nevoită să-l părăsească ca să se poată îngriji de copiii lor. Apoi, am mai înțeles că aceeași persoană nu are grijă să-și facă nici igiena personală, pe când stă zi și noapte și scrie pe internet, atacând pe alți slujitori ai lui Dumnezeu și aruncând cu noroi în ei. La ce-i mai folosesc diplomele unui astfel de om dacă procedează astfel?

La tabăra de studiere intensivă a limbii engleze EFNL 2016 am înmânat diplome tuturor participanților după ce ei au scris un examen. De ce facem aceasta? Pentru că vrem să-i motivăm să depună tot efortul și pentru că vrem să fim și noi, toți profesorii, siguri că ne facem slujba la cea mai înaltă calitate. Diplomele sunt pentru elevi o evaluare și o apreciere.

Și la Institutul de Studii Biblice Inductive și la Școala Internațională de Misiune – Precept Ministries Eurasia le oferim tuturor abslovenților o diplomă la încheiere a studiilor, dar nu este diploma noastră una prin care le oferim dreptul să predice Evanghelia. Acest drept l-au primit de la Domnul Isus Hristos când au crezut în El și au intrat în Noul Legământ cu El și vai de ei și de noi dacă nu propovăduim pe Hristos. La drept vorbind, îi acceptăm la studii pe cei care deja propovăduiesc Evanghelia și slujesc cu darurile lor spirituale. Următoarea sesiune va fi în perioada 5-17 septembrie și vom studia cursul de Consiliere Spirituală.

Dumnezeu să vă ajute să le proclamați Evanghelia tuturor și să nu ratați nicio ocazie, iar acolo unde nu este ocazie, să o creați și să le vestiți oamenilor pe Hristos.