Cum să procedeze pastorul cu persoana care nu se conformează hotărârii de excomunicare din biserică?

Întrebare: 

Frate pastor, sunt un responsabil de biserică și aș dori să aflu răspunsul la următoarea întrebare: cum trebuie să procedeze conducătorii bisericii cu persoana care a fost excomunicată din biserică, dar care refuză să recunoască și, prin urmare, să se supună hotărîrii bisericii, continuînd să frecventeze adunarea și să înalțe rugăciuni de laudă ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat?

 

Faptul că vine la serviciile divine ale bisericii este bine, ca să se poată recupera. Dar, trebuie să se pocăiască din inimă și să înțeleagă păcatul pe care l-a săvârșit și seriozitatea faptului că a fost excomunicat din Biserică. De aceea, mai vorbiți o dată cu el și explicați-i din Sfintele Scripturi ce implică aceasta și îndemnați-l să se pocăiască din toată inima și să se supună disciplinii care i-a fost aplicată. 

 

Dacă, însă, nu vrea să se pocăiască și se poartă așa de parcă nu s-a întâmplat nimic, presupun că mai sunt și alți bărbați sau femei din biserică care îl încurajează în atitudinea aceasta, căci așa se întâmplă de multe ori și oamenii, fiind părtinitori, îl încurajează pe cel căzut în păcat și pus la disciplină să rămână în starea lui, în loc să-l confrunte. Dacă se întâmplă așa ceva în biserică, atunci trebuie la serviciul divin următor să predicați despre aceasta din Evanghelia după Matei 18:15-18 și 1 Corinteni 5 și să le arătați tuturor sfinților ce se așteaptă de la ei în această situație și cum trebuie să se poarte cu cel care a fost dat pe mâna Satanei și anume – să nu aibă nici un fel de legături cu el. 

 

Îmi amintesc cum o dată s-a întâmplat la biserica din are făceam parte atunci, cu vreo 20 de ani în urmă, casierul și-a însușit niște bani din casa bisericii și pentru acest păcat a fost confruntat și excomunicat. El, însă, se purta așa de parcă nu se întâmplase nimic. Venea la biserică și se saluta cu oamenii ca mai înainte și a venit să se salute și cu mine. Eu l-am privit în ochi și am refuzat să-i dau mâna. Dar, pentru că am văzut cum alții se salutau cu el, când mi-a venit rândul să predic, am citit textele din Scripturi care vorbesc despre aceasta și am spus tuturor sfinților din biserică că dacă noi călcăm acest cuvânt al lui Dumnezeu și păstrăm legăturile cu omul care a păcătuit, noi îi facem rău și îl împiedicăm să se pocăiască cu adevărat. Datoria noastră este să ne purtăm cu el ca și cu un vameș și un păcătos

 

Peste câțiva ani s-a întâmplat să aflu despre un prieten de al meu din biserică că și-a înșelat soția și era implicat într-o relație imorală cu o altă femeie. A fost confruntat, i-a fost aplicată disciplina bisericească și a fost excomunicat. Eu, ca și prieten al lui, nu mă salutam și am întrerupt orice relații cu el, conform Scripturii,  dar alții continuau să se salute cu el, chiar când veneau la serviciile divine. Dacă am văzut aceasta, am spus iar de la amvon, în timpul predicii, că nu este bine ce fac oamenii și că nu respectă învățătura Bibliei ca să nu mai aibă nici un fel de legături cu cel care a păcătuit și a fost excomunicat. Prietenul meu s-a supărat rău de tot, pe lângă supărarea care o avea că nu mai comunicam cu el. Dar, apoi s-a pocăit, a rămas în familia lui și a emigrat peste hotare. Cu doi ani în urmă, m-am întâlnit cu o persoană care mi-a transmis salutări de la el și mulțumiri pentru faptul că l-am confruntat după Scripturi și astfel și-a venit în fire și azi este în biserică și împreună cu familia lui. 

 

Dacă cel care a fost excomunicat va ajunge să încalce ordinea publică din biserică, atunci va fi nevoie să chemați poliția, căci de aceea există această instituție, ca să asigure ordinea publică acolo unde aceasta este încălcată. 

 

Vă invit să studiem împreună la sesiunea “Creșterea Bisericii” pe care o voi preda în perioada 4-16 ianuarie 2016 la Chișinău, în incinta bisericii “Harul” (str. Ciocârliei 2/8). Vom studia Epistola lui Pavel către Filipeni și principii pe care trebuie să le cunoscă și să le aplice fiecare pastor care dorește să vadă creștere în biserica pe care o păstorește și sunt sigur că doriți aceasta. 

 

Domnul să vă ajute să soluționați această situație așa ca să aducă pocăință celui excomunicat și maturitate sfinților din biserică.