Renunțarea la fumat (sfatul pastorului)

Întrebare:

Mă puteți ajuta și pe mine cu un sfat cum să scap de fumat,  căci nu pot să mă las și aș vrea să reușesc să las țigările.

cum-sa-renunti-la-fumat

Mă bucur că mi-ați adresat această întrebare. Pe internet sunt o mulțime de articole cu sfaturi practice și mai puțin pentru renunțare la fumat. Unii zic că poți să te lași de fumat cu țigara electronică, dar după mine este o autoînșelare. Mai ieri stăteam într-un loc public și deodată am văzut un fum mare de după perete. M-am speriat și am întrebat ce este. Soția mea vedea în direcția aceea și mi-a spus că era un domn care fuma o țigară electronică. Femeile sunt sfătuite să lase fumatul în timpul sarcinii. Am citit și articole care îndeamnă să te lași de fumat prin hipnoză. Toți autorii accentuează nevoia de a cunoaște adevăratele motive pentru care trebuie să te lași de fumat. Posibil ai citit și cartea “Metoda ușoară – în sfârșit nefumător” de Allan Carr.  Dacă mi-ați adresat întrebarea mie, atunci presupun că doriți să primiți un răspuns din perspectivă biblică. Așa cum am scris în articolele anterioare, fumatul nu este menționat în Biblie, pentru că la acea vreme nu era practicat, dar Dumnezeu ne dă în Cuvântul Său principii clare care pot și trebuie să fie aplicate fumatului. Dacă veți înțelege perspectiva creștină asupra fumatului și dacă doriți sau ați ales să vă faceți ucenicul lui Hristos, sfaturile pe care vi le voi da în acest articol vă vor fi de folos, pentru că vin din Cuvântul lui Dumnezeu.

1. Cunoașteți adversarul principal

Fumatul este o problemă și mă bucur că doriți să vă lasați de acest viciu dăunător. Dar dacă credeți că fumatul este cea mai mare problemă în viață, vă înșelați. Și dacă credeți că abandonarea fumatului vă va pune într-o relație adevărată cu Dumnezeu, tot vă înșelați. Aceasta nu este suficient. Fumatul este doar unul din multele păcate pe care îl robesc pe om și plata păcatului este moartea, moartea veșnică. Dumnezeu L-a jertfit pe unicul Său Fiu ca să rezolve definitiv problema păcatului, să ne izbăvească de sub pedeapsa lui și să ne dea darul vieții veșnice. De aceea, vă îndemn fierbinte să vă împăcați cu Dumnezeu, să vă pocăiți de păcate și să intrați in Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos, să deveniți ucenicul Lui. Veniți la Dumnezeu așa cum sunteți acum. Dacă veți face pe Isus Hristos Domnul vieții, fumatul ca și celelalte păcate vor dispărea, veți primi Duhul Sfânt și veți face din mădularele trupului unelte alte neprihănirii.

2. Evitați companiile și locurile unde se fumează

Cunosc mulți oameni care au fumat sau au folosit droguri și din ziua când s-au pocăit și au intrat în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos, nici nu au mai avut ispita să fumeze sau să folosească substanțe narcotice și nu s-au mai întors cândva la aceste păcate. Alții însă simt presiunea acestei ispite. Mai ales îmi spun aceasta femeile care au devenit ucenicele Domnului Isus Hristos la penitenciar. Pentru că aproape toate celeallte femei din închisoare fumează și peste tot este fum de țigară, lor le vine foarte greu să învingă această ispită. De aceea le sfătuiesc să evite locurile și companiile unde se fumează și chiar să le roage pe colege să nu fumeze în prezența lor. Chiar dacă a fost scris în alt context, se aplică perfect și subiectului nostru următorul sfat dat de apostolul Pavel:

Nu vă înşelaţi: „Tovărăşiile rele strică obiceiurile bune”. (1 Corinteni 15:33)

Când intri in magazin, nici nu vă apropiați de secția unde se vând țigările. Ocoliți-o și mergeți mai departe, ca să nu vă expuneți la ispită.

3. Studiați profund Sfintele Scripturi

Fiecare creștin trebuie să se dedice studierii Bibliei, căci doar așa putem crește în credință. Doar studiind Cuvântul lui Dumnezeu ne transformăm în mintea noastră ca să nu ne mai potrivim chipului veacului de acum, ci să putem aduce trupurile noastre ca o jertfă sfântă, vie și plăcută lui Dumnezeu. (Romani 12:1-2). Ca unul care studiez Biblia după metoda inductivă și îi învăț pe creștinii Bisericii Buna Vestirea din Chișinău să studieze profund după aceste materiale, vă îndemn să faceți rost de aceste cursuri sau să vă alipiți unui grup existent. Dacă nu aveți un astfel de grup, contactați-ne prin forma de pe site și vă vom ajuta să vă alipiți prin Skype la un grup de studiu biblic inductiv.

4. Rugați-vă când vine ispita

Așa suntem învățați în Sfânta Scriptură și așa a făcut Domnul Isus când era ispitit înainte de răstignirea Sa. El Se ruga și a luat pe ucenici să se roage pentru El. Ispita pe care o poate avea cineva să fumeze sau să consume droguri este mică în comparație cu cea pe care avut-o Domnul Isus când trebuia să meargă la cruce ca să ia asupra Sa nelegiuirile întregii omeniri. Dar Domnul nostru a învins atunci prin rugăciune și așa ne învață și pe noi. Ba mai mult, El acum intervine pentru noi la Dumnezeu Tatăl atunci când suntem ispitiți și ne vine în ajutor cum este scris:

Prin urmare, a trebuit să Se asemene fraţilor Săi în toate lucrurile, ca să poată fi, în ce priveşte legăturile cu Dumnezeu, un Mare Preot milos şi vrednic de încredere, ca să facă ispăşire pentru păcatele norodului. Şi, prin faptul că El însuşi a fost ispitit în ceea ce a suferit, poate să vină în ajutorul celor ce sunt ispitiţi. (Evrei 2:17-18)

De aceea, când simțiți ispita, veniți înaintea lui Dumnezeu și cereți ajutor în rugăciune. Spuneți și altor creștini să vă susțină în rugăciune. Dacă ispita rămâne pentru mai multe zile și vi se pare că este prea puternică, alegeți să postiți o zi sau mai multe dacă este nevoie. Dumnezeu vă va da biruință așa cum a dat tuturor copiilor Săi.

Principiile acestea se aplică și persoanelor dependente de alcool sau de droguri. Mă rog să înțelegeți bine sfaturile pe care vi le-am dat din Biblie și faptul că cea mai mare nevoie pe care o aveți este să primiți iertarea de la Dumnezeu, să intrați în Noul Legământ cu Domnul Isus Hristos și să deveniți ucenicii Lui. Aceasta vă va salva de la pedeapsa veșnică spre care merg toți oamenii care trăiesc în păcat. Prin credință în Isus veți primi darul vieții veșnice, iar eliberarea de fumat, droguri, alcool, imoralitate și toate celelalte păcate va rezulta din relația vie pe care o veți avea cu Dumnezeu de acum înainte. Împăcați-vă cu Dumnezeu.