De ce nu ești prețuit de prietenii tăi?

Întrebare:

De ce nu sunt prețuită de prieteni? 

 

Este greu să dau un răspuns doar din citirea acestei întrebări scurte. M-ar fi ajutat dacă dezvoltați întrebarea mai mult, căci astfel aș fi înțeles mai bine cauza din care prietenii vă disprețuiesc. Totuși, motivele pot fi multe și imposibil de abordat pe toate într-un singur articol. Am însă o veste bună, pe site-ul nostru au fost scrise mai multe articole la acest subiect și vă îndemn să citiți următoarele articole care vă vor ajuta să înțelegeți mai bine de ce “prietenii” disprețuiesc și ce să faci în cazul în care ești disprețuită:

1. Ce să faci când oamenii(prietenii) uită binele făcut de tine?

2. Ce să faci când prietenii te i-au la mișto?

3. Cum trebuie să te comporți ca să ai prieteni adevărați?

4. Cum să-ți alegi prietenii?

5. Cum să zidești relații frumoase cu colegii?

6. Ce să faci când nu poți să legi prietenie cu nimeni?

7. Cum să-ți faci prieteni în noul colectiv?

Prieten este un termen de legământ care implică credincioșie, dragoste, grijă și respect reciproc. Dacă aceste elemente lipsesc, este greu să numești pe cineva prieten. Domnul Isus a împlinit toate aceste lucruri față de noi prin dragostea și respectul cu care ne-a tratat. El, înainte ca să fie arestat, a spus ucenicilor Săi astfel:

Nu este mai mare dragoste decât să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi. Voi sunteţi prietenii Mei dacă faceţi ce vă poruncesc Eu. Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu ştie ce face stăpânul său, ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu.(Ioan 15:13-15)

Prietenii se jertfesc unii pentru alții și sunt gata, dacă este nevoie, să-și dea viața pentru celălalt.

Dumnezeu m-a binecuvântat cu mulți prieteni adevărați care știu că dacă este nevoie sunt gata să se jertfească pentru mine. Aceasta este o mare bogăție! Gândul mă duce acum la un prieten foarte drag și devotat, Ion Rotaru. Când încă nu eram creștini și ambii încă nu-L cunoașteam pe Domnul Isus, totuși Dumnezeu pusese între noi o prietenie adevărată. Îmi aduc aminte cum odată a văzut un dușman de-al nostru comun care avea un cuțit și dorea să mă înjunghie. Ion nu s-a gândit la viața sa, ci s-a pus în fața mea și a fost gata mai degrabă el să moară decât să mi se întâmple mie vreun rău. Tare Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru așa prieteni adevărați care astăzi cu o și mai mare devotare sunt prietenii și robii Domnului Isus!

Vă spun toate acestea pentru ca să învățați să vă alegeți bine prietenii. Pavel când a scris fiului său în credință, Timotei, l-a învățat cu ce fel de oameni să-și facă companie și i-a spus următoarele:

Fugi de poftele tinereţii şi urmăreşte neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată.(2Timotei 2:22)

Nu sta în compania disprețuitorilor. Nu se merită efortul și apoi influența disprețuitoare ar putea să afecteze și caracterul tău, de aceea caută să-ți faci prieteni adevărați care cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată. Te invit să iei parte la serviciile divine ale tinerilor de la Generația Curată care urmăresc neprihănirea, credința, dragostea și pacea. Sunt sigur că ei îți pot deveni prieteni adevărați în Domnul.

Un ultim gând și sfat pe care doresc să ți-l dau: este bine să te oprești și să-ți analizezi și purtarea ta. Întreabă-te dacă ai tu o purtare demnă de cinste și respect? Ori care nu ar fi comportamentul tău, nimeni nu are dreptul să te disprețuiască, totuși de multe ori oamenii o fac pentru că cineva le dă prilejul. Dacă ești fată, cum te comporți față de băieți sau alți bărbați? Trebuie să știi că chiar dacă unii bărbați(care nu-L cunosc pe Dumnezeu) sunt gata să se distreze cu o femeie ușuratică, ei nu sunt gata să pună preț pe ea ca să o ceară în căsătorie. Dacă purtarea ta este un motiv de dispreț, pocăiește-te și Dumnezeu te va ierta. Ba mai mult, Dumnezeu te poate ajuta să-ți schimbi felul de gândire și purtare ca ele să fie demne de cinste și respect.

Dumnezeu să ne ajute pe fiecare să cinstim și să prețuim pe toți oamenii!