Cum să îți faci prieteni în noul colectiv? (5 PAȘI)

M-am confruntat cu această problemă anul acesta și cred că și alți elevi, la fel și-au pus această întrebare. M-am transferat în altă școală, am întâlnit colegi noi, caractere noi și oameni cu totul diferiți decât cei cu care eu am prietenit până acum. Am trecut print-o perioadă destul de lungă (o lună) ca să pot să-mi fac prieteni, să cunosc colectivul nou și să mă implic în noua viață școlară. Acum, când deja am prieteni în clasă, vreau să vă dau 5 sfaturi în acest, reieșind din propria mea experiență. Deci, cum să-ți faci prieteni într-un colectiv nou?

1. Deschide un grup închis pe site-urile de socializare pentru clasa ta

Acesta a fost primul meu lucru pe care l-am făcut când am venit la 1 septembrie la noul liceu. Ajungând acasă, am hotărât să fac un grup pentru clasa mea, ca acolo să putem discuta lucrurile care nu reușim să le discutăm la școală. Am invitat colegii în grup și acolo au început discuții la diverse subiecte. Toți ne-am cunoscut în linii generale în acest grup, unde poate este mai ușor să te exprimi, pentru că nu-i ai pe ei în fața ta și e mai ușor astfel. Pentru clasa noastră acest grup a jucat un rol important în zidirea relațiilor dintre noi.

2. Când are nevoie cineva de ajutor, oferă-te 

Deseori la începutul anului se adresează întebări prin clasă de gen: ”Cine are un pix?”, ”Ce orar avem mâine?” sau altceva de acest gen. NU pierde șansa să fii primul să-i ajuți dacă îți este în putere, pentru că în așa fel vei putea să începi o discuție cu unii colegi. Discutând, interesează-te de personalitatea lor, preferințe, hobby și ceea ce crezi că te va ajuta să te împrietenești mai bine cu ei.

3. Implică-te în discuțiile din timpul lecțiilor și fii atent la răspunsurile date de clasă

Acest lucru pare unul banal, însă joacă un rol foarte important în zidirea relațiilor. Ascultând răspunsurile colegilor din timpul lecțiilor, îți poți face o idee generală despre o persoană sau alta. Poți să înțelegi care sunt niște trăsături de caracter ale colegilor din clasă și astfel acest lucru îți va ușura lucrul în crearea unui colectiv puternic. Implicându-te tu cu părerea ta despre un lucru sau altul din timpul lecțiilor, îi va ajuta pe colegii tăi să te cunoască pe tine și așa veți ști unii despre alții lucruri noi.

4. Petrece timp cu colegii la recreație

Aceasta te va ajuta să cunoști nu tot colectivul, însă doar un număr limitat de persoane din clasa ta. Acesta este un beneficiu pentru că astfel poți împărtăși cu ei/ele experiențele tale, care îi vor ajuta să te cunoască. Nu uita să-i asculți, atunci când vorbesc, chiar dacă îți pare plictisitor.

5. Ieși cu ei/ele la un ceai/cafea

Acesta este punctul culminant în toată zidirea relațiilor de colectiv, pentru că acolo poți să cunoști persoana mai profund și să devii prieten cu ei/ele. Însă, prin acest lucru poți să riști să creezi grupuri în clasă, fii cumpătat în tot ce faci și gândește-te de 10 ori înainte de acționa.