Întrebare:
Ce să fac cu prietenii care mă ajută și, totodată. mă iau la mişto, îşi bat joc de mine (în special și fratele meu natural face la fel) și cred că nu le place cum arăt sau cum mă îmbrac, dar câteodată le place de mine atunci când desenez ceva frumos …? Ce fel de prietenie e și asta, câteodată mi-ar place să le spun să nu vorbească cu mine pe veac, dar îmi amintesc de Isus și dragostea Lui și că trebuie să-i iertam, ce să fac?
1. Nu lua aproape la inimă când eşti luat la mişto
Când prietenii fac la adresa ta glume proaste (o glumă proastă este atunci când toţi se râd dar cel puţin un om se simte rău) nu lua prea aproape de inimă, pentru că:
Înţelepciunea face pe cel înţelept mai tare decât zece viteji care sunt într-o cetate. Fiindcă pe pământ nu este niciun om fără prihană, care să facă binele fără să păcătuiască. Nu lua nici tu seama la toate vorbele care se spun, ca nu cumva s-auzi pe sluga ta vorbindu-te de rău! Căci ştie inima ta de câte ori ai vorbit şi tu de rău pe alţii. (Eclesiastul 7:19-22)
De multe ori tinerilor le place să facă mişto şi glume proaste mai ales la adresa celui care se supără şi arată această supărare. Într-un fel, oamenilor care nu-L cunosc pe Dumnezeu le place să-l rănească tocmai pe cel ce se răneşte uşor. Nu lua prea aproape de inimă sau măcar, cel puţin, nu arăta aceasta.
2. Nu lua pe alţii la mişto
Uneori, fiind in cercul prietenilor care iau pe altul la mişto, te poţi lăsa prins în cursa aceasta ca să faci haz pe seama altui om. Nu te lăsa niciodată prins în această cursă şi nu arunca acest bumerang care se se va întoarce şi în capul tău din moment ce îl vei arunca. Ia seama la Cuvântul lui Dumnezeu care spune:
Cel ursuz caută ce-i place lui, se supără de orice lucru bun. – Nebunului nu-i este de învăţătură, ci vrea să arate ce ştie el. – Când vine cel rău, vine şi dispreţul; şi odată cu ruşinea, vine şi ocara. – Cuvintele gurii unui om sunt ca nişte ape adânci; izvorul înţelepciunii este ca un şuvoi care curge întruna. – Nu este bine să ai încredere în faţa celui rău, ca să nedreptăţeşti pe cel neprihănit la judecată. – Vorbele nebunului aduc ceartă, şi gura lui înjură până stârneşte lovituri. – Gura nebunului îi aduce pieirea, şi buzele îi sunt o cursă pentru suflet. – (Proverbe 18:1-7)
3. Nu da prilej să fii luat la mişto
Poartă-te în toate privinţele cu înţelepciune şi atunci când eşti luat la mişto:
Nu răspunde nebunului după nebunia lui, ca să nu semeni şi tu cu el. – Răspunde însă nebunului după nebunia lui, ca să nu se creadă înţelept. – (Proverbe 26:4-5)
De asemenea, fii atent cum te porţi, cum vorbeşti şi cum te îmbraci ca să nu fie nici straniu şi nici caraghios.
4. Alege bine prietenii care nu-şi găsesc plăcerea în a lua la mişto
Dacă ai prieteni care îşi găsesc plăcerea în a face mişto pe seama ta, poate că trebuie să-ţi cauţi alţi prieteni? De altfel, uite ce spune Dumnezeu în Biblie:
Cine umblă cu înţelepţii se face înţelept, dar cui îi place să se însoţească cu nebunii o duce rău. – (Proverbe 13:20)
5. Iartă pe cei ce te iau la mişto
Bine faci că ierţi şi continue să ierţi pe toţi oamenii care îţi greşesc. Căci aşa ne-a învăţat Domnul Isus şi aşa spunem când ne rugăm cu rugăciunea domnească:
… şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri; şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin!” Dacă iertaţi oamenilor greşelile lor, şi Tatăl vostru cel ceresc vă va ierta greşelile voastre. Dar dacă nu iertaţi oamenilor greşelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greşelile voastre. (Matei 6:12-15)
Te sfătuiesc să vorbeşti cu fratele tău şi să-i spui că glumele lui proaste te deranjează şi că aştepţi de la el, ca de la un frate, cuvinte de încurajare. Acelaşi lucru este bine să-l spui în parte şi celorlalţi prieteni care chiar crezi că îţi sunt prieteni şi îţi vor binele. Dumnezeu să te ajute să procedezi cu înţelepciune.