Cum trebuie să te comporți ca să ai prieteni adevărați?

Întrebare:

Cum trebuie să te comporți ca să ai prieteni adevărați?

Poți cunoaște prietenii adevărați urmărind caracterul și acțiunile lor. Un prieten adevărat este integru. De obicei, prietenii adevărați sunt mai puțini. Putem avea mai mulți prieteni și este bine să prietenim cu toți, dar prietenii cu care te poți destăinui sunt puțini. 

Cine îşi face mulţi prieteni, îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine mai mult la tine decît un frate.(Proverbe 18:24)

Ce putem face ca să avem prieteni de suflet, așa cum au fost David și Ionatan?  Să privim la exemplul de prietenie a Domnului Isus:

Aceasta este porunca Mea:să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu. Nu este mai mare dragoste decît să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi. Voi sînteţi prietenii Mei, dacă faceţi ce vă poruncesc Eu. Nu vă mai numesc robi, pentrucă robul nu ştie ce face stăpînul său; ci v’am numit prieteni, pentrucă v’am făcut cunoscut tot ce am auzit dela Tatăl Meu. Nu voi M’aţi ales pe Mine; ci Eu v’am ales pe voi.(Ioan 15:12-16a)

Din acest text putem conclude cîteva principii de prietenie adevărată:

Ia inițiativa în a fi un prieten fidel

Dacă o persoană vrea să aibă prieteni adevărați el trebuie să ia inițiativa și să fie un prieten adevărat. Domnul Isus a luat inițiativa de a fi un prieten pentru ucenici. 

Jertfește-te pentru prietenii tăi

Cine vrea să aibă prieteni adevărați trebuie să fie gata să se jertfească el mai întîi pentru prietenii săi. O relație de prietenie are nevoie de timp, de investiții și de jertfă. Gîndește-te cum poți investi în prietenul tău, invită-l la tine acasă, petreceți timp împreună, arată-i că-l prețuiești și că-l iubești.  Dacă tu ești gata să-ți dai viața pentru prietenul tău, el va prețui acesta și-l vei motiva să fie și el un priten devotat. 

Fii sincer cu prietenul tău și nu ascunde de el nimic

Domnul Isus a făcut cunoscut ucenicilor tot ce a auzit de la Tatăl, deci nu ascunde nimic de prieteni și întotdeauna spune-le adevărul, chiar dacă îi va durea. Mai tîrziu vor aprecia. 

Vorbește-i despre Domnul Isus

Dacă Domnul Isus este prietenul tău, vorbește-le prietenilor despre El. Lasă-i și pe ei să-L cunoască. Dar dacă El nu-ți este prieten, te invit să-L accepți în viața ta, altfel nu vei putea fi un prieten fidel. 

Fii constant în relații

Cum înveseleşte untdelemnul şi tămîia inima, aşa de dulci sînt sfaturile pline de dragoste ale unui prieten. Nu părăsi pe prietenul tău şi pe prietenul tatălui tău(…)(Proverbe 27:9-10a)

Nu lăsa ca relația de prietenie să fie influențată de dispoziția ta. Azi ai chef, mîine nu. Dacă dorești să ai prieteni adevărați, fii gata să fii tu întotdeauna un prieten!